Τις καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος “ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ” περιέχει το ομώνυμο έντυπο που καταγράφει την εμπειρία από τη λειτουργία Δικτύου υπηρεσιών στεγαστικής αποκατάστασης και επανένταξης αστέγων, στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για τον απολογισμό του προγράμματος “ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ” που υλοποίησαν από τον Απρίλιου του 2018 μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και η ΑΡΣΙΣ -Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του ΙΣΝ για την Αντιμετώπιση της Κρίσης.
Ο στόχος του προγράμματος “ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ” αφορούσε στην επανένταξη στον κοινωνικό ιστό και στην αγορά εργασίας 40 μεμονωμένων ατόμων, καθώς και 15 οικογενειών που αντιμετώπιζαν προβλήματα επιβίωσης και στέγασης, εξαιτίας της ανεργίας και του χαμηλού ή μηδενικού εισοδήματος.
Το πρόγραμμα παρείχε:
1) Κάλυψη του κόστους λειτουργικών δαπανών όπως η μίσθωση κατοικίας και η πληρωμή λογαριασμών οργανισμών δημόσιας ωφέλειας, καθώς και
2) Επιδότηση των εργοδοτών, για την πλήρη κάλυψη της απασχόλησης των ενταγμένων ανθρώπων στο πρόγραμμα.
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης Αστέγων
Στο πλαίσιο δε του προγράμματος, δημιουργήθηκε η πρώτη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης Αστέγων στη Βόρεια Ελλάδα, η Κοιν.Σ.Επ «ΚΡΕΙΤΤΟΝ», που αριθμεί 12 μέλη, τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να εργάζονται για τη δημιουργία ενός καταστήματος πώλησης ειδών second hand, επίπλων και εξοπλισμού οικιακής χρήσης.
Επιστροφή στην αγορά εργασίας
Καθ΄όλη τη διάρκεια του προγράμματος, 26 άνθρωποι εργάστηκαν σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης ή σε προγράμματα του ΟΑΕΔ χωρίς να κάνουν χρήση της επιδότησης, 16 άνθρωποι εργάστηκαν κάνοντας χρήση της επιδότησης και 15 άνθρωποι επιδοτήθηκαν για να καταρτιστούν στο αντικείμενο που επέλεξαν, ενώ ιδρύθηκαν δύο ατομικές επιχειρήσεις.
Από τις παροχές του προγράμματος ωφελήθηκαν 86 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 58 άντρες, αναλογία που επιβεβαιώνει τα εμπειρικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό των γυναικών που ζουν σε συνθήκες αστεγίας είναι μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των αντρών.
Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ωφελήθηκαν είναι μεγαλύτερος εάν συνυπολογίσουμε τα παιδιά και τους συντρόφους ή τους συζύγους όσων εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, ενώ ενέσκηψαν έκτακτες συνθήκες που προκάλεσαν πρωτόγνωρες δυσκολίες και απρόοπτα, όπως η πανδημία και η μείωση του αριθμού των διαθέσιμων για μίσθωση διαμερισμάτων.
Οι αλλαγές που συντελέσθηκαν στη ζωή των συμμετεχόντων αποτυπώνονται και στο προσωπικό τους προφίλ. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος προέκυψαν τρεις γάμοι, ισάριθμες εγκυμοσύνες, τέσσερις αποφάσεις συγκατοίκησης και ένα δίκτυο νέων συντροφικών και φιλικών σχέσεων.
Αξιοσημείωτο είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων στο “Επανεκκίνηση” προήλθε από το Υπνωτήριο Αστέγων (25.5%) καθώς και από το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (19.1%) του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ακολούθησαν παραπομπές από τις υπόλοιπες Υπηρεσίες.
Το δεδομένο αυτό επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε στα βασικά κριτήρια των στόχων του, αφού δόθηκε προτεραιότητα σε άτομα που διαβιούσαν στο δρόμο και ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι και περιθωριοποιημένοι, λόγω της συνθήκης της αστεγίας.
* Για περισσότερες πληροφορίες:
Νανά Μιχαλοπούλου, συντονίστρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ, τηλέφωνο: 6946 457888
Μαριάννα Καλογεροπούλου, Ψυχολόγος του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, τηλέφωνο: 231331 8905, 231331 8910