13 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 2020-2021

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 2020-2021

Οι μαθητές των σχολείων μπορούν και φέτος (Οκτώβριος 2020 – Μάιος 2021) να συμμετέχουν δωρεάν στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, κατά τις πρωινές ώρες (10.00-12.00), δηλώνοντας από πριν τη συμμετοχή τους, για την καλύτερη οργάνωση των επισκέψεών τους. Η συμμετοχή τους θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης με την υπεύθυνη υπάλληλο Ζωή Πρόζου, καθημερινά 09.00 – 14.00, στα τηλέφωνα 2313318689 και όχι με email.

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το υπ΄αριθμ. 3780/08.09.2020 ΦΕΚ αρθ. 3 παρ. 1 όπου «οι διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι δύνανται να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας». Επίσης βάσει του αρθρ. 31, παρ. 1 του ίδιου ΦΕΚ οι δημόσιες και δημοτικές Βιβλιοθήκες «λειτουργούν κανονικά με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των χρηστών, ενώ συστήνεται ο ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων μελέτης» για την ασφαλή προσέλευση και διεξαγωγή των προγραμμάτων.

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και η Εφορευτική Επιτροπή, ευελπιστώντας σε μια καλή και εποικοδομητική συνεργασία, σας εύχονται καλή σχολική χρονιά.

ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 2020-2021

«ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ, ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ»

Οι φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), με την εποπτεία της καθηγήτριας Βενετίας Αποστολίδου, θα προσεγγίσουν με τα παιδιά θέματα όπως, το ταξίδι, το παιχνίδι, το περιβάλλον, η οικογένεια, η φιλία, ο ξένος, μέσα από λογοτεχνικά βιβλία αλλά και οπτικοακουστικό υλικό. Σκοπός των δράσεων είναι να γνωρίσουν οι μαθητές διάφορα είδη βιβλίων, να διαβάσουν αποσπάσματα και να κάνουν παιγνιώδεις δραστηριότητες, αλλά και να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας μιας βιβλιοθήκης με απώτερο σκοπό να γίνουν αναγνώστες της.

Για παιδιά Γ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΑΝΤΙΔΩΝ»

Η Μουσικοπαιδαγωγική ομάδα «Παιχνιδιάτορες του Πύργου», που την αποτελούν οι φοιτητές του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., με την εποπτεία του καθηγητή Νίκου Θεοδωρίδη, θα εμψυχώσουν τα παιδιά με τραγούδια, παιχνίδια και χορούς σε ένα διαπολιτισμικό μουσικό ταξίδι.

Για παιδιά Γ’ και Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΘεατροπαιχνIδια και Δρωμενα»

Οι φοιτητές του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., με την εποπτεία του Αντώνη Λενακάκη, επίκουρου καθηγητή της Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής, θα παίξουν με τα παιδιά και μέσα από το παιχνίδι θα δημιουργήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο βιβλία, αντικείμενα και χώροι μεταμορφώνονται και διηγούνται τη δική τους ιστορία.

Για παιδιά Γ’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«Αγαπω τα δοντια μου και το χαμΟγελΟ μου»

Οι φοιτητές του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ., με την εποπτεία της ακαδημαϊκής υποτρόφου κ. Σωτηρίας Δαδιδοπούλου, θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει θεατρικά δρώμενα και επιτραπέζια παιχνίδια. Πρόκειται για ένα εργαστήριο «χαμόγελου» που σκοπό έχει τη διδασκαλία με απλά λόγια, του πλέον αποτελεσματικού μέτρου πρόληψης της τερηδόνας και ουλίτιδας: του βουρτσίσματος των δοντιών.

Για παιδιά Β’ έως Ε΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΘEατρο στην ΕκπαIδευση και ΦιλαναγνωσIα»

Οι φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, με την εποπτεία της Μυρτώς Πίγκου – Ρεπούση, επίκουρης καθηγήτριας Θεάτρου στην Εκπαίδευση, θα παρουσιάσουν μία σειρά θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων, τα οποία βασίζονται στο βιωματικό και συμμετοχικό χαρακτήρα του θεάτρου στην εκπαίδευση και δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να διερευνήσουν φανταστικούς κόσμους και νέες πραγματικότητες.

Για παιδιά Δ’ έως ΣT΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»

Ο Δρ. Δομίνικος Βαμβακάρης, Γεωλόγος-Σεισμολόγος του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με το οποίο οι μαθητές θα ενημερωθούν για θέματα γύρω από τους σεισμούς, αλλά κυρίως θα καλλιεργηθεί η αντισεισμική συνείδησή τους. Τα παιδιά μέσα από κατάλληλες δράσεις θα γνωρίσουν τις βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας, ώστε να συμπεριφερθούν σωστά σε περίπτωση σεισμού.

Για παιδιά Β’ έως Ε΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ»

Ο Νίκος Στεργιούλας, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., μαζί με συνεργάτες θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με το οποίο οι μαθητές θα ταξιδέψουν μέσα στο χώρο και το χρόνο έως στην άκρη του γνωστού σύμπαντος και θα συνειδητοποιήσουν πόσο πραγματικά μικροί είναι αλλά ταυτόχρονα και πόσο μοναδικοί. Τα παιδιά θα απολαύσουν μια υπέροχη διαδρομή ανάμεσα σε πλανήτες, δορυφόρους, αστέρια και γαλαξίες.

Για παιδιά Γ’ έως Ε΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ»

Η Φανή Σέρογλου, αναπλ. Καθηγήτρια ΠΤΔΕ του Α.Π.Θ., μαζί με τους φοιτητές της θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από τη σειρά βιβλίων για παιδιά: «Περιπέτειες της ομάδας ΑΤΛΑΣ». Oι μαθητές θα κατανοήσουν θέματα των φυσικών επιστημών όπως η κλιματική αλλαγή, η ανακύκλωση, το ενεργειακό αποτύπωμα, η ηθική της επιστήμης, η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA, η συμμετοχή και δράση ενεργών πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος κ.α. Τα παιδιά δημιουργούν σενάρια, κατασκευάζουν ήρωες και σκηνικά, φωτογραφίζουν και ηχογραφούν καρέ-καρέ τις ιστορίες που δημιουργούν για τις φυσικές επιστήμες και συνθέτουν τις πρωτότυπες ψηφιακές αφηγήσεις τους. Επίσης δίνουν σχήμα, ήχο και μορφή στις αφηρημένες έννοιες και θεωρίες των φυσικών επιστημών ακολουθώντας ένα σύγχρονο, ευχάριστο, δημιουργικό και φιλικό μονοπάτι προς τη μάθησή τους.

Για παιδιά Α’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος δυόμιση ώρες.

«ΦΥΣΙΚΑ ΜΑΓΙΚΑ»

Ο Χαρίτων Πολάτογλου, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., μαζί με την ομάδα Physics Partizani θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο οι μαθητές με συνηθισμένα καθημερινά υλικά θα κάνουν πειράματα με απροσδόκητα αποτελέσματα. «Mαγικά ;». Η ομάδα οπλισμένη με τους νόμους της φύσης, δείχνει ότι η επιστήμη δεν απευθύνεται σε λίγους προικισμένους και ευφυείς ανθρώπους, αλλά σε όλους, μικρούς και μεγάλους.

Για παιδιά Γ’ έως Ε΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠολιτισμΟς – ΕκπαΙδευση για την ΑειφορΙα»

Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορδελιού & Βερτίσκου, θα οργανώσει προγράμματα εκπαίδευσης για την αειφορία στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον κύκλο με γενικό τίτλο «Ενεργός πολίτης στη γειτονιά μου». Η ομάδα παρέα με τους μαθητές, θα περπατήσουν στο παρελθόν και στο παρόν της πόλης της Θεσσαλονίκης και θα προσπαθήσουν να σχεδιάσουν με την ευρηματικότητα και τη φαντασία τους το μέλλον της. Η επικοινωνία, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, πρωταρχικές αξίες της εκπαίδευσης για την αειφορία, θα συνδεθούν με τα φτερά της λογοτεχνίας.

Για παιδιά Ε’ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού και όλων των τάξεων Γυμνασίου. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος δυόμιση ώρες.

«ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ – ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΟΡΜΟΥ»

Το Τμήμα Περιβαλλοντικών Δράσεων Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής εκστρατείας καθαρισμού ακτών, διοργανώνει επίσκεψη στην ακτή του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου «Κελλάριος Όρμος». Μαθητές, συνοδευόμενοι από τους αρμόδιους υπαλλήλους για περιβαλλοντικά θέματα, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το θαλάσσιο περιβάλλον της πόλης, να παρατηρήσουν και να συζητήσουν τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής και να καταγράψουν σε ειδικές φόρμες τα απορρίμματα που συναντούν. Τόσο κατά τη διάρκεια όσο και με το πέρας της καταγραφής, οι μαθητές συμμετέχουν σε δράσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος (παιχνίδια/ κατασκευές). 

Για παιδιά όλων των τάξεων δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος περίπου δύο με δυόμισι ώρες.

«ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΙΚΙΛΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΏΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΠΡΟΦΙΛ της ΤΑΞΗΣ ΜΟΥ»

Η Παναγιώτα Γάτση, υπ. Διδάκτωρ της Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., θα πραγματοποιήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπου οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με ποικίλες γλώσσες και πολιτισμούς και θα ενεργοποιήσουν τα ιδιαίτερα ρεπερτόρια που απαρτίζουν τις πολλαπλές ταυτότητές τους. Επίσης μέσα από ασκήσεις γλωσσικής αφύπνισης και σ’ ένα κλίμα διαπολιτισμικού διαλόγου, οι μαθητές, γηγενείς και μη, θα είναι σε θέση να γνωρίσουν την γλωσσική ποικιλομορφία και ιδίως τον πλούτο που απαρτίζει το πολυπολιτισμικό πλαίσιο της ιδιαίτερης τάξης τους, του ιδιαίτερου περιβάλλοντός τους.

Για παιδιά Δ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ»

Οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά. Οι μαθητές θα ενημερωθούν και θα ευαισθητοποιηθούν σε θέματα οδικής παιδείας και ασφάλειας. Μέσα από σύγχρονες διδακτικές μεθόδους και με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, θα διαμορφώσουν την κυκλοφοριακή νοοτροπία των σημερινών μαθητών-μελλλοντικών οδηγών.

Για παιδιά Α’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ»

Η Άννα Καϊνάρου και η Φωτεινή Καϊνάρου, μουσικοί του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά τη μουσική παιδεία. Οι μαθητές με εργαλείο τη μουσική θα αναπτύξουν την ικανότητα της κινητικής έκφρασης, της ακουστικής έκφρασης και αντίληψης μέσω της συνεργασίας.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και Α΄ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΜΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΧΑΡΤΩΝ»

Οι υπάλληλοι του Τμήματος Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση της χαρτογραφικής παιδείας. Οι μαθητές μέσα από εκπαιδευτικά χαρτογραφικά παιχνίδια θα κατανοήσουν και θα αντιληφθούν με απλό τρόπο τους χάρτες, τα είδη και τις χρήσεις τους, καθώς και μερικά βασικά χαρακτηριστικά τους, όπως ο προσανατολισμός, η κλίμακα, ο χάρτης οδηγός, τα σύμβολα κ.ά.

Για παιδιά Ε’ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ»

Μέλη της ομάδας «ΣΕΙΡΙΟΣ», Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, θα υλοποιήσουν ένα πρωτότυπο υλικό αγωγής υγείας. Σκοπός του υλικού είναι η ενδυνάμωση των μαθητών, η σύνδεσή τους με τις ικανότητες τις αξίες και τα αποθέματα τους, σαν πηγή δύναμης και μεταμορφώσεων στη σχολική κοινότητα.

Για παιδιά ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος δύο δίωρα.

«ΠαιδΙ και ΔιατροφΗ»

Η Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά θα μάθουν για την ολοκληρωμένη σωστή και υγιεινή μεσογειακή διατροφή. Τα μέλη της Ένωσης μέσα από διάφορες δράσεις και παιχνίδια θα βοηθήσουν τους μαθητές να αποκτήσουν «διατροφική νοημοσύνη».

Για παιδιά Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»

Η «ΑΡΣΙΣ», Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο την κοινωνική υποστήριξη νέων που ζουν σε δύσκολες συνθήκες, βιώνοντας τον κίνδυνο της κοινωνικής περιθωριοποίησης:

* Βιωματικά εργαστήρια με τη χρήση του «Compasito εγχειρίδιο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα για παιδιά».

* Ολόκληρη η πόλη ένα σπίτι για τους άστεγους.

* Προστασία Ανηλίκων Παιδική Εργασία Παιδιά σε κίνδυνο.

Για παιδιά Δ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕυαισθητοποΙησης ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΖΩΗΣ»

Η Ιατρική, Ανθρωπιστική και Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», θα πραγματοποιήσει ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με παιχνίδια και ιστορίες. Οι μαθητές θα γνωρίσουν το έργο των «Γιατρών του Κόσμου» και θα ευαισθητοποιηθούν στις αξίες της αγάπης, της προσφοράς και αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της ειρήνης, μέσα από την εμπλοκή και τη χαρά του παιχνιδιού.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και Α΄ έως Ε΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠαιδΙ και θΑλασσα»

Ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης (Ν.Ο.Θ.) σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, θα πραγματοποιήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τα αθλήματα της θάλασσας. Οι θεωρητικές και πρακτικές παρουσιάσεις θα γίνονται από εκπαιδευτές ιστιοπλοΐας, καθώς και κωπηλασίας στους χώρους του Ν.Ο.Θ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μια εισαγωγή στα ναυτικά αθλήματα και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου.

Για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΜουσεΙο ΒυζαντινοΥ ΠολιτισμοΥ ΕκπαιδευτικΑ προγρΑμματα»

Ο τομέας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσσαλονίκης και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο θα συνεργαστούν με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με το χώρο και την έννοια του Μουσείου, αλλά και ιδιαίτερα με τον βυζαντινό πολιτισμό. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι οι μαθητές να βιώσουν μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους για τη βυζαντινή εποχή.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Μουσείου και είναι τα εξής:

* «Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή», για Ε΄ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

* «Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου», για όλες τις τάξεις Γυμνάσιου. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟ Θ. ΒΑΦΟΠΟΥΛΟ»

Η Σοφία Μελιγκοπούλου, μουσικός-συγγραφέας, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του Θεσσαλονικιού ποιητή Γ.Θ. Βαφόπουλου. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τα λογοτεχνικά κείμενα του ποιητή.

Για παιδιά Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & STEM»

Το MindLab και ο Γιώργος Μπύρου-Αθανασίου φυσικός, θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το οποίο οι μαθητές θα εξερευνήσουν τις επιστήμες μέσω παιγνιωδών δραστηριοτήτων ρομποτικής. Τα παιδιά μέσα από κατάλληλες δραστηριότητες, θα συνεργαστούν, για να γνωρίσουν τη λειτουργία των ρομπότ και τον προγραμματισμό τους.

Για παιδιά Γ΄ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ»

Η Καλλιόπη Κώνστα, εικαστικός, θα δημιουργήσει με τα παιδιά κατασκευές ιδιαίτερες, μικρά έργα τέχνης από μικρούς καλλιτέχνες. Τα παιδιά το μόνο εφόδιο που χρειάζεται να έχουν είναι η ατέλειωτη φαντασία τους. Όλα αυτά θα εξάψουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, θα μάθουν την  αξία της ανακύκλωσης και το πιο σημαντικό από όλα θα μάθουν ότι τη χαρά τη φτιάχνουμε δεν την αγοράζουμε!

Για παιδιά Β΄ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΤαξιδιΑρικα ΠαραμΥθια»

Η Ελπίδα Μποσταντζή και η Ασημίνα Πασχάλη, νηπιαγωγοί, θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφηγήσεις παραμυθιών που θα συνοδεύονται με δράσεις φιλαναγνωσίας, μουσικής και εικαστικά. Μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά θα μάθουν πως τα παραμύθια συναντούν τη μουσική, τη δραματοποίηση, τις τέχνες και φυσικά το παιχνίδι.

Για παιδιά Α’ έως Γ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«HUMAN: Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ»

Η Βασιλική Ζάγκλη, θεατροπαιδαγωγός και η Ηρώ Μενέγου, μουσικός, θα πραγματοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου οι μαθητές θα γνωρίσουν πρώτα το γνωστικό και δεύτερον το συναισθηματικό κομμάτι επικοινωνίας. Τα παιδιά θα μάθουν πως η σιωπηλή γλώσσα της έκφρασης των συναισθημάτων είναι ισχυρή και οικουμενική μορφή επικοινωνίας, η οποία περιλαμβάνει τη γλώσσα του σώματος, τα μη λεκτικά στοιχεία του λόγου καθώς και το ερέθισμα των ήχων και της μουσικής.

Για παιδιά Δ΄ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ & ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ»

Η Μαίρη Ποτίου, ειδική κινηματογράφου και η Βασιλική Ζάγκλη, θεατροπαιδαγωγός, θα πραγματοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου θα παρουσιάσουν στα παιδιά ιστορίες μέσα από διαδραστικές αφηγήσεις και βιωματικά παιχνίδια, τόσο κινηματογραφικά όσο και θεατρικά! Οι μαθητές θα περιπλανηθούν μέσα σε γνωστές ή άγνωστες ιστορίες και θα επιλέξουν ποιο θα είναι το τέλος αυτών.

Για παιδιά Δ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΗΤΑΝ ΤΡΕΙΣ, ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ»

Η Μαρία Γκόγκα, μουσικός, με τα φτερωτά της λόγια θα αφηγηθεί παραμύθια ταξιδεύοντας τους μαθητές σ’ όλου του κόσμου τις γωνιές. Παραμύθια που γαληνεύουν τις ψυχές κι ενώνουν τους ανθρώπους. Τα παιδιά θα τραγουδήσουν και θα παίξουν μαζί της και θα έρθουν σε επαφή με διάφορα είδη μουσικής, με τα μουσικά όργανα που συνοδεύουν τα παραμύθια και θα τους δοθεί η ευκαιρία για πειραματισμούς.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και Α΄ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ, ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ, ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ!»

Η Ελπίδα Πογωνίδου, γυμνάστρια και Βασιλική Ζάγκλη, θεατροπαιδαγωγός, θα πραγματοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπου τα παιδιά θα γνωρίσουν ότι η άθληση στην Προϊστορική εποχή δεν είχε καμία σχέση με το αγωνιστικό πνεύμα παρά μόνο με την ενεργοποίηση των αισθήσεων όπως γίνεται και μέσα από τις τέχνες. Οι μαθητές μέσα από το πρόγραμμα θα μάθουν πως στις μέρες μας η αγωνιστικότητα είναι μέρος των αθλητικών παιχνιδιών, ενεργοποιώντας το σώμα, το μυαλό και την καρδιά τους, παίζοντας.

Για παιδιά Δ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΟΧΩΡΑ»

Η Γεωργία Ηρακλή, μουσικοπαιδαγωγός, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με παραμύθια της προφορικής μας παράδοσης και θα ξετυλίξει όμορφα και σημαντικά μηνύματα για τα παιδιά. Παρέα πάντα με τα μικρά μουσικά της οργανάκια, οι μαθητές θα ταυτιστούν με τους ήρωες των παραμυθιών, υποσυνείδητα ή συνειδητά και, θα φτάσουν στο νόημα που κρύβει το κάθε παραμύθι. Στο ταξίδι αυτό, η δική τους φαντασία θα είναι εκείνη που θα χρωματίσει μοναδικά τις αφηγήσεις της. Μετά την αφήγηση των παραμυθιών οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν όλα όσα άκουσαν με χαρτί και μπογιές!!!

Για παιδιά Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΑΠΟ ΤΟ Α-ΤΟΠΟ, Α-ΧΡΟΝΟ, ΚΑΙ Α-ΧΡΩΜΟ ΤΗΣ “ΦΥΛΑΚΗΣ”, ΣΤΙΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ»

Η Ιωάννα Φάκα, εικαστικός και η Βασιλική Ζάγκλη, θεατροπαιδαγωγός, θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά θα μάθουν ότι το κολλάζ ή κολλητική είναι μια μορφή τέχνης, μια μορφή «αφήγησης», που ο καθένας μας θα πρέπει να αποκωδικοποιήσει. Οι μαθητές με διάφορα υλικά σε συνδυασμό με τη ζωγραφική και το θέατρο, θα δημιουργήσουν ανώτερα επίπεδα έκφρασης φτιάχνοντας τρισδιάστατες ζωγραφιές ενεργοποιώντας τες, μέσα σε ρόλους.

Για παιδιά Δ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ»

Μέλη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» θα παρουσιάσουν τα εξής περιβαλλοντικά προγράμματα:

* Διαδραστική παρουσίαση για την αρκούδα και το λύκο, για παιδιά Νηπιαγωγείου.

* Δάσος Πηγή Νερού και Ζωής: Πρόγραμμα για το Δάσος και την Άγρια Ζωή, για παιδιά Α΄ έως Γ΄ τάξεων δημοτικού.

* Το Μυστήριο της Μικρής Αρκούδας: Διαδραστική παρουσίαση για τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, για παιδιά Ε’ δημοτικού.

Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ»

Η Ελένη Σιδηροπούλου, μουσικολόγος – μουσικοπαιδαγωγός, θα παρουσιάσει στους μικρούς μαθητές ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο της ορχήστρας. Τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα θα γνωρίσουν τα πνευστά, τα κρουστά, τα έγχορδα όργανα, τον μαέστρο και τον σολίστ. Επίσης θα έχουν την δυνατότητα να ακούσουν μουσική, να διαβάσουν βιβλία και να κάνουν χειροτεχνίες.

Για παιδιά Α’ έως Γ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΚΟΚΟ ΣΑΝΕΛ – ΙΓΚΟΡ ΣΤΡΑΒΙΝΣΚΙ»

Η Ελένη Σιδηροπούλου, μουσικολόγος-μουσικοπαιδαγωγός, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο οι μαθητές θα γνωρίσουν δύο προσωπικότητες που άλλαξαν την ιστορία της μόδας και της μουσικής. Τα παιδιά θα ακούσουν μουσική, θα δουν βιβλία και θα συζητήσουν για τις δύο αυτές προσωπικότητες.

Για παιδιά Δ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«…και ζΗσανε αυτοΙ καλΑ Κι εμεισ καλΥτερα»

Η «ACTION ART ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ», εταιρεία για την προαγωγή της εικαστικής παιδείας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της επικοινωνίας μέσω διαφορετικών μορφών τέχνης Α.Μ.Κ.Ε., θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που αφορά στην αφήγηση παραμυθιών απ’ όλο τον κόσμο. Παραμύθια που υφάνθηκαν από τον προφορικό λόγο και διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά. Το πρόγραμμα βασίζεται στη διαδραστικότητα, τη συλλογικότητα, την ψυχαγωγία και την οικειότητα. Οι αφηγήσεις θα πραγματοποιηθούν από την αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση και μέλη της ομάδας του εργαστηρίου αφήγησης της «Action Art».

Για παιδιά νηπιαγωγείου και Α’ έως Γ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μία ώρα.

«ΠΑΡΑΜΥΘΙΣΤΟΡΙΕΣ»

Η Νανά Τσοσκούνογλου – Μισοπολινού, εκπαιδευτικός, θα αφηγηθεί στα παιδιά ιστορίες και παραμύθια. Οι μαθητές θα μάθουν πως οι ιστορίες και τα παραμύθια πέρα από την ψυχαγωγία που τους προσφέρουν, συμβάλλουν και στην συναισθηματική ανάπτυξή τους καθώς και στην κοινωνικοποίησή τους.

Για παιδιά Α΄ και Γ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΑ»

Η Νανά Τσοσκούνογλου – Μισοπολινού, εκπαιδευτικός, θα παρουσιάσει ένα βιωματικό πρόγραμμα σχετικά με την Ιστορία της Τέχνης. Οι μαθητές μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα μάθουν πως η φιλοτεχνία είναι η ανάπτυξη της φαντασίας και των δεξιοτήτων τους σε θέματα Τέχνης.

Για παιδιά Δ΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠAΡΑΜΥΘΟΠΑΙΧΝΙΔΑ»

Η Ζωή Καραγεωργίου, εκπαιδευτικός, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου οι μαθητές θα αλληλεπιδρούν με τον ηθοποιό-αφηγητή που βρίσκεται επί σκηνής με σκοπό την εξέλιξη της ιστορίας χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο. Παράλληλα αξιοποιούνται στοιχεία παιχνιδιού, θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί, χοροί και πολλά άλλα στοιχεία, όλα ενσωματωμένα μέσα στην παράσταση. Τα παιδιά μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα προσεγγίσουν θέματα όπως η φιλία, η αυτοθυσία, η διαφορετικότητα και η απώλεια.

Για παιδιά Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μία ώρα.

«ΠΕΡΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΛΟΓΟΣ»

Ο Νικόλαος Γαλαζούδης, εκπαιδευτικός και μέλος του Φωτογραφικού Ομίλου του Α.Π.Θ., θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν θέματα της φωτογραφικής τέχνης μέσα από μια σχετική διαδικασία θέασης, κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού, αλλά και δια ζώσης επαφής τους με φωτογραφικές μηχανές, σύγχρονες και άλλων εποχών.

Για παιδιά Δ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΑΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

Η Φανή Καρποζήλου, υπεύθυνη της ομάδας: «Αυτογνωσία και Αυτοβελτιώση», θα βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν την εσωτερική τους ομορφιά, καθώς και τις αρετές που κρύβει ο καθένας μέσα του και να τις μοιραστούν με τους συνανθρώπους τους. Οι μαθητές μέσα από διαδραστικά παιχνίδια θα ανακαλύψουν τις έννοιες συνεργασία, αγάπη, ελευθερία, συγχώρεση κ. α.

Για παιδιά Β’ έως Ε΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ