24.3 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΕκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου. Δεκέμβριος 2018

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου. Δεκέμβριος 2018

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε σχολικές ομάδες, όλων των τάξεων του δημοτικού.
Η παρουσίαση διαφόρων θεμάτων με ευχάριστες διαδραστικές μεθόδους, εκτός των σχολικών τάξεων, προτρέπει τα παιδιά και τα κινητοποιεί να συμμετέχουν ενεργά στην όλη διαδικασία.
Τους δίνεται επίσης η ευκαιρία να γνωρίσουν τους συντελεστές των προγραμμάτων, οι οποίοι εκπροσωπούν αξιόλογους Φορείς της πόλης μας, καθώς και να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο και το χώρο της βιβλιοθήκης.

Τον Δεκέμβριο στο χώρο της Περιφερειακής Βιβλιοθήκης Χαριλάου θα υλοποιηθούν τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα :

• Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, 10:00 – 11:00
Συντροφιά με τη συγγραφέα Σοφία Πανίδου
Στο πλαίσιο των δράσεων με τίτλο «Συντροφιά με συγγραφείς», θα γνωρίσουμε τη συγγραφέα Σοφία Πανίδου και την ιστορία του νέου της βιβλίου «Ζαχρά και Νικόλας» από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, παρέα με τους μαθητές της Β τάξης του 15ου Δημοτικού Σχολείου.
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό εικονογραφημένο βιβλίο με άξονα το προσφυγικό ζήτημα, με ελάχιστο, αλλά ουσιαστικότατο κείμενο και πολλή εικόνα. Δεν είναι μια κλασική εξιστόρηση. Πρωταγωνιστές δυο παιδιά. Η Ζαχρά και ο Νικόλας. Αντικριστά. Στη μια σελίδα, στην αριστερή, της Ζαχρά, πόλεμος. Στην άλλη, στη δεξιά, του Νικόλα, ειρήνη. Το κάθε παιδί βιώνει τη δική του πραγματικότητα, τα λόγια τους, όμως, είναι κοινά, όπως κοινές -αλλά ταυτόχρονα τόσο διαφορετικές- είναι και οι συνήθειές τους. Δύο δρόμοι παράλληλοι…

• Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, 10:00 – 12:00
Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη μου
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιχειρησιακού σχεδιασμού της Δημοτικής Αστυνομίας.
Στόχος του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής παιδείας και η διαμόρφωση της κυκλοφοριακής τους νοοτροπίας
Το πρόγραμμα επιμελούνται & παρουσιάζουν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί Γκουτίδου Κωνσταντίνα & Ταχτεβρενίδου Σωτηρία. Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, 9:00 – 11:00
ΣΕΙΣΜΟΣ, βασική γνώση και μέτρα προστασίας
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Σεισμολογικό Σταθμό του Α.Π.Θ.
Η παρουσίαση απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού (8-12) ετών και περιλαμβάνει
σε γενικές γραμμές 3 ενότητες:
 Τι είναι ο σεισμός
 Μέτρα Προστασίας
 Επιπτώσεις του σεισμού
Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο Δομίνικος Βαμβακάρης, Γεωλόγος – Σεισμολόγος, MSc, PhD.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, 10:00 – 12:00
Το Μυστήριο της Μικρής Αρκούδας. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού – εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας – ξεκινάει στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος»
Το «μυστήριο της μικρής αρκούδας» είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες. Ο γενικός σκοπός του είναι η ενημέρωση των μαθητών/τριών για ζητήματα του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από παιγνιώδη τρόπο.
Το ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι σχεδιασμένο σε online περιβάλλον. Περιλαμβάνει 7 γρίφους που καλούνται να λύσουν οι μαθητές/τριες, οι οποίοι παρουσιάζονται μέσα από σκίτσα – γκραβούρες.
Παράλληλα με το παιχνίδι εμφανίζονται σύντομες πληροφορίες που σχετίζονται με τις δράσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για τα δάση, τους οικοτόπους, τη βιοποικιλότητα και για προστατευόμενα είδη της ελληνικής πανίδας, όπως η αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο, το ζαρκάδι και το ελάφι.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, 10:00 – 12:00
Ο κόσμος μας μέσα από τους Χάρτες
 Πώς έφτιαχναν παγκόσμιους χάρτες οι αρχαίοι πολιτισμοί;
 Η Αυστραλία είναι “πάνω” ή “κάτω” στον χάρτη;
 Ποιά είναι μεγαλύτερη, η Αφρική ή η Γροιλανδία;
 Υπάρχουν ακόμα αχαρτογράφητες περιοχές της Γης;
Mε τη βοήθεια των κατάλληλα επιλεγμένων δορυφορικών εικόνων και χαρτών, γεωφυσικών, πολιτικών, θεματικών κ.ά., τυπολογικών και στερεοτυπικών χαρτών, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Κόσμος μας μέσα από τους Χάρτες» μας βοηθάει να ταξιδέψουμε νοητά σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη γεωγραφία, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη σύγχρονη εικόνα του.
Η παρουσίαση συνδυάζεται με εκπαιδευτικά χαρτογραφικά παιχνίδια.
Το πρόγραμμα, προσαρμοσμένο απευθύνεται σε μαθητές Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς και τα σχολεία της περιοχής.

 Ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων
Πραγματοποιούνται προγραμματισμένες καθημερινές ξεναγήσεις σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων που στόχο έχουν την προώθηση της φιλαναγνωσίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο, τη βιβλιοθήκη, να γίνουν αναγνώστες, να μάθουν τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους.
Οι ξεναγήσεις συνοδεύονται με αφηγήσεις παραμυθιών και δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο και τη βιβλιοθήκη.

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
https://thessaloniki.gr/locations/βιβλιοθήκη-χαριλάου/

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ