18.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΔιεύθυνση ΒιβλιοθηκώνΒιβλιοθήκη Σαράντα ΕκκλησιώνΕκδηλώσεις Δεκεμβρίου στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών

Εκδηλώσεις Δεκεμβρίου στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών Δράσεις Δεκεμβρίου

Για ενήλικες
Εργαστήρια κατασκευών

Πέμπτη 6/12/18, ώρα 10:00 π.μ. – 11:30 μ.μ.
«Χριστουγεννιάτικα χειροτεχνήματα»
Τα φετινά Χριστούγεννα στολίζουμε με κουκουνάρες, τον τρόπο θα μας τον δείξει η Βίκυ Τσάλη.
Υλικά: κουκουνάρες μικρές, κλωστές για κρέμασμα, μπαλάκια από φελιζόλ και προαιρετικά τσόχα λεπτή, κουδουνάκια, καμπανάκια, ματάκια, σύρματα πίπας.
Με τη Βίκυ Τσάλη, συντηρήτρια έργων τέχνης η οποία συμμετέχει εθελοντικά.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες (μέχρι 12) και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.
Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

Τρίτη 18/12/18, ώρα 6:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.
«Χριστουγεννιάτικα χειροτεχνήματα»
Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών σε συνεργασία με την Ένωση Μικρασιατών Φοιτητών και τη Θεατρική Ομάδα Φοιτητών Νοσηλευτικής Α.Τ.Ε.Ι.Θ. «Οι Παιδιατρικοί» διοργανώνει εργαστήριο κατασκευής χριστουγεννιάτικων στολιδιών, τα οποία ακολούθως θα διανεμηθούν ως δώρα στους μικρούς ασθενείς που νοσηλεύονται στο Παιδιατρικό τμήμα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
Για ενήλικες. Με προεγγραφή

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Παρεμβάσεις φιλοσοφίας και Ποιότητας ζωής»

Πέμπτη 6/12/18, ώρα 5:00 μ.μ. – 6:30 μ.μ.
«Εισαγωγή στη yoga – Αναζητώντας απαντήσεις στα μονοπάτια της παράδοσης»
Έκπληξη προξενεί τα τελευταία χρόνια η όλο και μεγαλύτερη επιρροή της
ανατολικής κοσμοθέασης στη δύση. Τί παρακινεί τόσο μεγάλους πληθυσμούς να στρέφονται σε φιλοσοφίες και πρακτικές άλλων πολιτισμών; Τί είναι η yoga;
Προσφέρει, τελικά, κάποια απάντηση στο απονενοημένο της εποχής ή ακολουθεί μαζί με τόσα άλλα τις προσταγές της μόδας;
Με τον Γιώργο Σαράτση, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.
Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

Πέμπτη 13/12/18, ώρα 5:00 μ.μ. – 6:30 μ.μ.«Φιλοσοφικές προσεγγίσεις: Ηράκλειτος – Επίκουρος – Κορνήλιος Καστοριάδης»
Τρεις κορυφαίες περιπτώσεις Ελλήνων φιλοσόφων-στοχαστών που άλλαξαν για
πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, τα φαινόμενα, τον άνθρωπο, τα
μυστήρια της ζωής και του θανάτου. Από το “Εν τo παν” του Ηρακλείτου και το
“λάθε βιώσας” του Επίκουρου, στη θέσμιση του κοινωνικού φαντασιακού του
Καστοριάδη. Μία διαλεκτική προσέγγιση των τριών φιλοσόφων και η θέση τους
στο σήμερα.
Με τον Γιώργο Σαράτση, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες) και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.
Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

Ομιλία

Τρίτη 11/12/18 ώρα 6.00 μ.μ. – 8.00 μ.μ.
«Γονεϊκός ρόλος: η επικοινωνία με τα παιδιά μας»
Τα Κέντρα Πρόληψης και Ενημέρωσης «Σείριος» σε συνεργασία με το Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών θα πραγματοποιήσει ομιλία με σκοπό να βοηθήσει τους γονείς να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα επικοινωνίας με τα παιδιά τους.
Συντονίστρια θα είναι η κα Χαντζαρίδου Αφροδίτη, ψυχολόγος, Επιστημονικό Στέλεχος Κέντρου Πρόληψης ΣΕΙΡΙΟΣ Κεντρικού Τομέα.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.
Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης

Λογοτεχνικές δράσεις

Κυριακή 16/12/18, ώρα 8:00 μ.μ. – 10:00 μ.μ.
«Ο Μαραγκός»
Στο πλαίσιο της «Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλιοθήκης 40 Εκκλησιών» θα παρουσιαστεί η συλλογή διηγημάτων «Ο Μαραγκός» του Κώστα Κουτρουμπάκη.
Αν η εντός μας πραγματικότητα είναι σημαντικότερη από την εξωτερική, αν η ανάμνηση είναι ουσιαστικότερη από το βίωμα γιατί είναι επαναλαμβανόμενη και για τούτο διαρκώς παρούσα, αν ο τύπος τελικά είναι σπουδαιότερος των ήλων, τότε και η μνήμη είναι αυτή που ορίζει και καθορίζει τη ζωή.
Με όχημα τη μνήμη, που τον διατρέχει και τον συνέχει, ο Μαραγκός αποπειράται να ψηλαφήσει το αποτύπωμα της σμίλης των εμπειριών στα μύχια, να χαρτογραφήσει περιοχές της έσω αβύσσου• να βρει εντέλει σημάδια ζωής.
Ο Κώστας Ι. Κουτρουμπάκης, κατά συνείδηση κιθαριστής παιδιόθεν, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1969. Φοίτησε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, και στη συνέχεια εργάστηκε ως συμβασιούχος αρχαιολόγος. Από το 2003 είναι φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Κριτικά του άρθρα και κείμενα έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Η συλλογή διηγημάτων “Ο μαραγκός” (Ενύπνιο, 2018) είναι το πρώτο του βιβλίο.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Αθηνά Παπανικολάου και ο συγγραφέας Κώστας Κουτρουμπάκης.
Είσοδος ελεύθερη.

Πέμπτη 20/12/18, ώρα 12:00 π.μ. – 2:00 μ.μ.
«Ποιος δάγκωσε το μήλο τελικά»
Στο πλαίσιο της «Λέσχης Ανάγνωσης της Λογοτεχνίας Χάριν» θα παρουσιαστεί η συλλογή διηγημάτων «Ποιος δάγκωσε το μήλο τελικά» της Άννυς Κουτροκόη.
Γυναίκες και άντρες χωρίς ψευδαισθήσεις. Μόνο με αισθήσεις. Ανθρώπινες σχέσεις με βάρβαρο τέλος. Φιλιά και έρωτες ξεχασμένοι σε κάποια φωτογραφία. Σε ένα ντουλάπι με ναφθαλίνη. Μουσικές που χάνονται ή άλλοτε σβήνουν. Τακούνια που ακούγονται στον διάδρομο. Το εύθραυστο περπάτημά τους θα διαλυθεί από την συμπεριφορά του. Θεατρικοί ήρωες και φιγούρες ανθρώπων που τους σκεπάζει μια παραζάλη. Η επιλογή πάντα μετράει. Αλλά τα συμβαλλόμενα μέλη είναι πάντα δύο. Που δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Να τα βρουν.
Κι όμως προσπαθούν να μιλήσουν. Να μας πείσουν.
Η Άννυ Κουτροκόη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και εξακολουθεί να διαμένει. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο ΑΠΘ και συνέχισε με αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Το 1988 εμφανίστηκε με ποιήματά της στο λογοτεχνικό περιοδικό “Παρατηρητής”. Τακτική συνεργάτης της “Νέας Πορείας” επί σειρά ετών και της “Παρόδου” όπου δημοσιεύει ποίηση, διήγημα, δοκίμιο, μετάφραση καθώς και σημειώσεις για το έργο άλλων λογοτεχνών. Φιλοξενήθηκε επίσης στο “Εντευκτήριο”, στην “Παρέμβαση”, στο “Art et poesie de Touraine”, κ.α. Για το ποιητικό της έργο, έχει λάβει θετικές κριτικές από προσωπικότητες της ελληνικής λογοτεχνίας. Το 2007 της απονεμήθηκε το δεύτερο διεθνές βραβείο ποίησης της πόλης Arles, για την ελληνογαλλική ποιητική της συλλογή. Από το 1998 είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η συγγραφέας Ελένη Λόππα και η συγγραφέας-ποιήτρια Άννυ Κουτροκόη.
Είσοδος ελεύθερη.

Για παιδιά

Παραμύθι

Τρίτη 4/12/18, ώρα 5:30 μ.μ. – 6:30 μ.μ.
«Το αόρατο αγόρι», Trudy Ludwig
Γνωρίστε τον Τομ, το αόρατο αγόρι. Κανείς ποτέ δεν τον προσέχει, ούτε σκέφτεται να τον συμπεριλάβει στην ομάδα του, σε παιχνίδι ή σε πάρτι γενεθλίων… μέχρι που ένα νέο παιδί έρχεται στο σχολείο. Μόλις ο Λι, ο καινούριος μαθητής, φτάνει, ο Τομ είναι ο πρώτος που θα τον κάνει να αισθανθεί καλοδεχούμενος. Όταν ο Τομ και ο Λι συνεργάζονται σε μια δραστηριότητα, ο Τομ βρίσκει τρόπο να ξεχωρίσει.
Διαδραστική αφήγηση με τη νηπιαγωγό Βάγια Μάρη.
Για παιδιά νηπιαγωγείου. Με προεγγραφή.

Παρέα με τον συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου

Τετάρτη, 5/12/2018, ώρα 11:15 π.μ. – 12:45 μ.μ.
«Νι Πι ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου και το νερό της ζωής» Γιώργος Χατζόπουλος
Ο συγγραφέας Γιώργος Χατζόπουλος θα παρουσιάσει το βιβλίου του «Νι Πι ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου και το νερό της ζωής»
Καλώς ήρθατε στον κόσμο του Νι Πι, του τελευταίου πειρατή του Αιγαίου! Μπαίνοντας, αμολήστε τα πανιά και ακονίστε τα σπαθιά σας!
Βρισκόμαστε στα 1828, στο Αιγαίο πέλαγος. Μια βάρκα δίχως κουπιά πλέει ακυβέρνητη. Ο ελαφρύς κυματισμός της θάλασσας ίσα που τη λικνίζει. Πάνω της δύο εξαντλημένοι από την πείνα και τη δίψα άντρες. Ο ένας, ο Νι Πι, ο πιο άγριος και πανούργος πειρατής του Αιγαίου. Ο άλλος, ο Βαρθολομαίος, φίλος και πλοηγός του Νι Πι. Επτά μερόνυχτα βρίσκονται σε τούτη την κακορίζικη βάρκα, κουράγιο δεν τους απέμεινε. Ο ήλιος καίει αλύπητα πάνω απ’ τα κεφάλια τους. Στα χέρια τους όμως κρατάνε το ημερολόγιο του Γάντζου του Σούσουρα! Οι αμύθητοι θησαυροί του και το καλά κρυμμένο μυστικό του τους περιμένουν. Αρκεί κάποιος να τους σώσει, κάποιος να τους περιμαζέψει… Και να! Ένα πλοίο εμφανίζεται στον ορίζοντα!
Η περιπέτεια μόλις άρχισε…
Για τους μαθητές του ΣΤ2 του 31ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Χριστούγεννα με τον Παπαδιαμάντη
Τα χριστουγεννιάτικα διηγήματα Α. Παπαδιαμάντη ξεδιπλώνουν με απαράμιλλη λογοτεχνική και αλληγορική αξία τη βαθιά θρησκευτικότητα, τη φυσιολατρία, τα έθιμα, τους θρύλους που συνιστούν την ελληνική παράδοση.

Τρίτη 4/12/18, ώρα 7:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.
«Η σταχτομαζώχτρα» Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Η θεία-Αχτίτσα ζούσε πολύ φτωχικά με τα δυο εγγονάκια της, ώσπου μια μέρα ήρθε ένα γράμμα από το γιο της που έλειπε χρόνια στα ξένα. Ένα γράμμα που άλλαξε σε μια στιγμή τη ζωή των δυο μικρών ορφανών και της καλής γιαγιάς τους.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: κόλα, ξυλομπογιές, ψαλίδι.
Διαδραστική αφήγηση – θεατρικό παιχνίδι με την εθελόντρια Βασιλική Ντάρμα.
Για παιδιά Δημοτικού. Με προεγγραφή.

Πέμπτη 13/12/18, ώρα 7:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.
«Άνθος του γιαλού» Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Τα βράδια εμφανιζόταν ένα παράξενο φως ανοιχτά στο πέλαγο. Δυο φίλοι πήραν τη βάρκα και τράβηξαν κατά κει να το φτάσουν, να δουν τι ήταν. Όμως, όσο κωπηλατούσαν προς το φως, τόσο αυτό απομακρυνόταν, έφευγε…
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: κόλα, ξυλομπογιές, ψαλίδι
Διαδραστική αφήγηση – θεατρικό παιχνίδι με την εθελόντρια Βασιλική Ντάρμα.
Για παιδιά Δημοτικού. Με προεγγραφή.

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

Παρασκευή 7/12/18, ώρα 7:00 μ.μ – 8:00 μ.μ
«Πού πήγαν τα Χριστούγεννα;» Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Πού πήγαν τα Χριστούγεννα; Δεν ξέρω και… ψάχνω. Η κυρία στο σχολείο μας λέει: “Έρχονται τα Χριστούγεννα”, κι εγώ ρωτώ: “Από πού; Και τώρα που δεν έχουν έρθει ακόμη, πού είναι; Κι όταν φύγουν, πού θα πάνε; Κι όταν έρθουν, πού ακριβώς τα βρίσκει κανείς; Στα καταστήματα με τα παιχνίδια; Στις στολισμένες πλατείες; Στις γιορτές των μεγάλων ξενοδοχείων; Ή μήπως κάπου που
δεν πάει το μυαλό μας, ενώ είναι τόσο απλό;”
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: κόλα, ξυλομπογιές, ψαλίδι.
Διαδραστική αφήγηση – θεατρικό παιχνίδι με την εθελόντρια Ελένη Λεονταρίδου
Για παιδιά Δημοτικού. Με προεγγραφή.

Παρασκευή 14/12/18, ώρα 7:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.
«Χιονισμένα χριστούγεννα» Diane Jackman
Τα Χριστούγεννα όλοι περιμένουμε να χιονίσει και μάλιστα άσπρες στρουμπουλές νιφάδες χιονιού.. Μα φέτος πού χάθηκε το χιόνι; Ποιος το κρατά κρυμμένο; Γιατί λείπουν οι κάτασπρες καμινάδες; Ελάτε, λοιπόν να αναζητήσουμε, να ανακαλύψουμε και να σκορπίσουμε μαζί τα πιο παραμυθένια χιονισμένα Χριστούγεννα!
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: κόλα, ξυλομπογιές, ψαλίδι.
Διαδραστική αφήγηση – θεατρικό παιχνίδι με την εθελόντρια Ελένη Λεονταρίδου.
Για παιδιά Δημοτικού. Με προεγγραφή.

Εργαστήρι κατασκευών

Τετάρτη 12/12/18, ώρα 7:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.
«Χριστουγεννιάτικης κατασκευές»
Μαθαίνουμε τα μυστικά της τέχνης των pop-up και φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικες κάρτες.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: ψαλίδι, χαρτόνι Α4 άσπρο, μαρκαδόρους, μπογιές και κόλα υγρή.
Με τη σκηνογράφο-ενδυματολόγο Φρανσουάζ Σμελτς.
Για παιδιά Δημοτικού. Με προεγγραφή.

Θεατρικό δρώμενο

Παρασκευή 21/12/18, ώρα 7:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.
«Ο Αϊ-Βασίλης παθαίνει αμνησία»
Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών σε συνεργασία με την Ένωση Μικρασιατών Φοιτητών Θεσσαλονίκης, και τη Θεατρική Ομάδα Φοιτητών Νοσηλευτικής Α.Τ.Ε.Ι.Θ. «Οι Παιδιατρικοί» παρουσιάζουν τη Χριστουγεννιάτικη ιστορία της Σμαράγδας Κιτσιούλη «Ο Αϊ-Βασίλης παθαίνει αμνησία» Μια παράσταση που αναδεικνύει διαδραστικά, το χριστουγεννιάτικο πνεύμα, τις αξίες της προσφοράς και της αγάπης.
Για παιδιά από 5 ετών, με προεγγραφή.

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών, Γ. Βιζυηνού 57, τηλ. 2310203443

www.facebook.com/Περιφερειακή-Βιβλιοθήκη-40-Εκκλησιών

vivlio.40ekklision@thessaloniki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ