18.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΑνακοινώσειςΑυτοτελές Τμήμα Πολιτικής ΠροστασίαςΑνακοίνωση του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας

Ανακοίνωση του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας

Από τις 12/02/2021 έως τις 15/02/2021 η Θεσσαλονίκη βρέθηκε αντιμέτωπη με την κακοκαιρία “Μήδεια”, με χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις έντονες χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα εκδηλώθηκαν από την Παρασκευή 12/02/2021 με αισθητή μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, και συνεχίστηκαν το Σάββατο 13/02/2021 με την εκδήλωση χιονόπτωσης σε όλη την έκταση της επιφάνειας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η κορύφωση αυτής έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή 14/02/2021, με ιδιαίτερη ένταση και συχνότητα και συνεχίστηκε όλη την ημέρα και το βράδυ της Κυριακής με μειωμένη ένταση. Την Δευτέρα 15/02/2021 επικράτησε παγετός με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες καθ όλη την διάρκεια της μέρας και της νύχτας.

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Δ/νσεις και τα αντίστοιχα Τμήματα, μερίμνησε από την πρώτη στιγμή λαμβάνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση των φαινομένων.

Συγκεκριμένα από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι προβλέψεις δόθηκε η εντολή για συσκευασία σάκων άλατος αποχιονισμού. Προετοιμάστηκαν περίπου 5.000 σάκοι άλατος, ενώ έγινε αναμόχλευση του αποθηκευμένου άλατος στις εγκαταστάσεις του Δήμου, προς αποφυγή φαινομένων κρυσταλλώσεως αυτού.

Έγινε έλεγχος καλής λειτουργίας των μηχανημάτων διασποράς άλατος (αλατιέρες) και των οχημάτων επί των οποίων θα τοποθετούντο.

Με την εμφάνιση των πρώτων φαινομένων της κακοκαιρίας, δηλ της πτώσης της θερμοκρασίας, έγινε διανομή σάκων άλατος σε επιλεγμένες εποπτείες της Δνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων (από 100 έως 250 τμχ ανά εποπτεία), με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των περιοχών ευθύνης τους. Αντίστοιχη διανομή έγινε στα σχολικά συγκροτήματα και στα νοσοκομεία. Προς εξυπηρέτηση των πολιτών τοποθετήθηκαν το πρωί του Σαββάτου 13/02/2021, υπερ-σάκοι (big bags) σε δεκαπέντε (-15-) σημεία της πόλης, ευρισκόμενα σε υψόμετρο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Άνω Πόλης, της Τριανδρίας και της Τούμπας.

Με την έναρξη της χιονόπτωσης δρομολογήθηκαν άμεσα τα μηχανήματα αποχιονισμού (αλατιέρες) στοχεύοντας στον καθαρισμό των περιοχών πέριξ των εφημερευόντων νοσοκομείων, των γραμμών του ΟΑΣΘ, των κεντρικών οδικών αρτηριών της πόλης, των οδών στην περιοχή της Άνω Πόλης, της Τριανδρίας, της Τούμπας και των εμβολιαστικών κέντρων. Συγκεκριμένα δρομολογήθηκαν έξι (-6-) αλατοδιανομείς τοποθετημένοι επί αντίστοιχων φορτηγών οχημάτων και έξι (-6-) επί μικρών ευέλικτων οχημάτων 4Χ4. Τα πρώτα επιχειρούσαν στις κεντρικές αρτηρίες ενώ τα δεύτερα ανέλαβαν τον καθαρισμό των στενών δρόμων. Επίσης στον χώρο αποθήκευσης του άλατος αποχιονισμού, ήταν σε ετοιμότητα φορτηγά οχήματα γεμάτα με σάκους άλατος για διανομή σε κάθε σημείο που υπήρχε ανάγκη.

Οι ρίψεις άλατος συνεχίστηκαν όλη την ημέρα του Σαββάτου και το βράδυ αυτού προς Κυριακή 14/02/2021, όταν και είχαμε την κορύφωση της χιονόπτωσης. Στο επίκεντρο των επιχειρήσεων βρέθηκαν και πάλι τα αμαξοστάσια του ΟΑΣΘ, οι γραμμές κίνησης των λεωφορείων, τα εφημερεύοντα νοσοκομεία και οι περιοχές της Άνω Πόλης, Τριανδρίας, Τούμπας όπου καταβλήθηκε ιδιαίτερα έντονη προσπάθεια να μην διακοπεί η κυκλοφορία και να διασφαλιστεί η ασφαλής κίνηση των κατοίκων, γεγονός στο οποίο ο σχεδιασμός αποδείχτηκε σωστός και λειτουργικός.

Οι επεμβάσεις συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό και την Κυριακή, όταν και άρχισε να υποχωρεί η ένταση των φαινομένων. Το βράδυ της Κυριακής 14/02/2021 ο Δήμος Θεσσαλονίκης επικέντρωσε την προσπάθεια του στην διατήρηση των οδών ανοικτών προς κυκλοφορία και στην ρίψη άλατος σε σημεία όπου σχηματίστηκε πάγος. Η όλη επέμβαση στέφτηκε με επιτυχία και την Δευτέρα το πρωί κατέστη δυνατή η απρόσκοπτη κυκλοφορία των δημοτών, η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, των νοσοκομείων και των εμβολιαστικών κέντρων.

Την Δευτέρα ελήφθη ιδιαίτερη μέριμνα για την διατήρηση της εικόνας και την επέμβαση σε σημεία όπου έχριζαν ιδιαίτερης προσοχής, όπως και το βράδυ της ίδιας μέρας. Στα σημεία προστέθηκαν επίσης τα σχολικά συγκροτήματα, οι παιδικοί σταθμοί και οι αντίστοιχοι του ΟΒΡΕΠΟΜ.

Η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και την Τρίτη με ιδιαίτερη έμφαση στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς εν όψη της έναρξης λειτουργίας τους την Τετάρτη 17/02/2021.

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας θα ήθελε να ευχαριστήσει όλες τις εμπλεκόμενες Δνσεις και φορείς για την βοήθεια και την αγαστή συνεργασία τους. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, στην Δνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, στην Δνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων, στην Δνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος καθώς και στην Δνση Δημοτικής Αστυνομίας που συνέβαλε με το τηλεφωνικό της κέντρο.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και βίντεο.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ