27.2 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΥπογραφή σύμβασης για το έργο «Αντικατάσταση ιστών, φωτιστικών και δικτύου φωτισμού στα...

Υπογραφή σύμβασης για το έργο «Αντικατάσταση ιστών, φωτιστικών και δικτύου φωτισμού στα πάρκα του ΑΠΘ»

Στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού της πόλης και της ενίσχυσης των συνθηκών ασφαλείας στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης, υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση του έργου «Αντικατάσταση ιστών, φωτιστικών και δικτύου φωτισμού στα πάρκα του ΑΠΘ», προϋπολογισμού 930.000,00 €, από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητος, Αθανάσιο Παππά,  παρουσία του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα και της Αντιπρυτάνεως Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγήτριας Δέσποινας Κλαβανίδου, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανταπόκριση του Δήμου Θεσσαλονίκης σε ένα πάγιο αίτημα του Πανεπιστημίου και την πολυετή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων.

Στόχος του έργου, πέρα από τον ποιοτικό και αισθητικό εκσυγχρονισμό του φωτισμού, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού, με την εγκατάσταση νέων ιστών με φωτιστικά Led μεγάλης απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και η αισθητική και βελτίωση των υπαίθριων χώρων του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της πόλης μας.

Η σύμβαση για την ανάθεση του έργου ανέρχεται σε 342.764,21€ κατόπιν προσφοράς έκπτωσης 63,14%, χρηματοδοτείται από τα ανταποδοτικά τέλη και θα  ολοκληρωθεί εντός 8 μηνών από τον ανάδοχο του έργου Κ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Α.Τ.Ε.

Το έργο εντάσσεται στον συνολικό προγραμματισμό του Δήμου μας για την αντικατάσταση των παλαιωμένων δικτύων ηλεκτροφωτισμού στην πόλη. Περιλαμβάνει την κατασκευή νέας υποδομής ηλεκτροφωτισμού και αντικατάσταση των παλαιών ιστών και των φωτιστικών στην ευρύτερη περιοχή του ΑΠΘ, καθώς και την τοποθέτηση επιπλέον ιστών και φωτιστικών για την ενίσχυση του φωτισμού στα πάρκα Μετεωροσκοπείου και Αστεροσκοπείου, στην οδό Μάτση, καθώς και σε άλλα σημεία με καταγεγραμμένες ελλείψεις φωτισμού, για την ενίσχυση των φωτισμού των οδεύσεων και την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας στα πάρκα του Ιδρύματος.

 Συνολικά θα αφαιρεθούν 136 παλαιοί τσιμεντοϊστοί και φωτιστικά και θα τοποθετηθούν 254 νέοι 4μετροι κουλουροκωνικοί ιστοί με φωτιστικά και επιπλέον 24 νέα φωτιστικά σώματα σε ισάριθμους μεταλλικούς ιστούς.

Το έργο αυτό θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την ταυτόχρονη υλοποίηση από πλευράς ΑΠΘ του έργου «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Επιστημονικού, Πολιτιστικού, Περιβαλλοντικού Πάρκου του ΑΠΘ», προϋπολογισμού 860.000€, που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και περιλαμβάνει πλήθος παρεμβάσεων για την ανάπτυξη πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, δικτύου μονοπατιών και ποδηλατοδρόμου, καθώς και υπαίθριων χώρων εκδηλώσεων και αναψυχής στα πάρκα Μετεωροσκοπείου και Αστεροσκοπείου.

Το υπάρχον δίκτυο φωτισμού των πάρκων και των οδών στην περιοχή του ΑΠΘ είναι παλαιωμένο (πλέον των 40 ετών), παρουσιάζει ελλείψεις, αραιή διάταξη σε αρκετά πάρκα και πολλαπλά προβλήματα συντήρησης και λειτουργίας. Υπάρχουν, τόσο από την Πρυτανεία όσο και από τον Δήμο, σοβαρά καταγεγραμμένα συμβάντα βανδαλισμών, κλοπών και παραβατικότητας στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, όσο και γενικότερα στις υπόλοιπες υποδομές στον Πανεπιστημιακό χώρο, με τους φοιτητές να θέτουν συχνά θέματα ασφάλειας και επικινδυνότητας. Παράλληλα, οι υπάρχοντες τσιμεντοϊστοί εμφανίζουν ρωγμές, ενώ σε πολλά πάρκα, λόγω παλαιότερης αναδιαμόρφωσής τους (κλίσεις, επιχωματώσεις κ.λπ.), οι θυρίδες επίσκεψης των ιστών βρίσκονται κοντά στο έδαφος. Τέλος, στην οδό Μάτση το δίκτυο διακόπηκε όταν κατασκευάστηκε επέκταση των κτιρίων της Πολυτεχνικής Σχολής και αφαιρέθηκαν ιστοί φωτισμού. Τα υπάρχοντα φωτιστικά είναι συμβατικής τεχνολογίας, ενεργοβόρα (100–150w) και παρουσιάζουν φθορές. Τα νέα φωτιστικά θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας led, χαμηλής κατανάλωσης 40-60w, αντιβανδαλιστικού τύπου και θα έχουν ελαχιστοποιημένους δείκτες θάμβωσης και φωτορρύπανσης.

Τέλος, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας κατά 65 – 75% ανά φωτιστικό σώμα, ενώ η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ρεύματος από το δημοτικό φωτισμό στα πάρκα και τις οδούς του Πανεπιστημίου εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 38% παρά τον διπλασιασμό των φωτιστικών σωμάτων.

Με το νέο έργο φωτισμού ενισχύεται η λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων του Πανεπιστημίου κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς αυτοί αναβαθμίζονται σε χώρους φιλοξενίας εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών και συνεδριακών δράσεων κ.λπ. Επιπλέον, επιλύονται σημαντικά θέματα ασφάλειας για πεζούς και οδηγούς στα πάρκα και στους ανοιχτούς χώρους στάθμευσης του ΑΠΘ και του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Τα παραπάνω ενισχύουν τη σκοπιμότητα και τη σπουδαιότητα του έργου αναβάθμισης του εξωτερικού φωτισμού στο ΑΠΘ, που θα συμβάλει στη μείωση των περιστατικών παραβατικότητας στους χώρους του Ιδρύματος.

Φωτογραφίες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ