16.1 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΤο μήνυμα Ζέρβα και η συμβολική κίνηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη...

Το μήνυμα Ζέρβα και η συμβολική κίνηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών – Η μορφή μιας κακοποιημένης γυναίκας με 6.000 φυτά σε ζώνη πρασίνου της Αριστοτέλους

«Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους, με μια φωνή: Καμία γυναίκα μόνη», είναι το μήνυμα που έστειλε σήμερα (25/11) ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Νωρίτερα το πρωί, ο κ. Ζέρβας βρέθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους, εκεί όπου η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησε σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς, δημιουργώντας τη μορφή μιας κακοποιημένης γυναίκας με λουλούδια.

«Η βία κατά των γυναικών έχει πολλές μορφές και μπορεί να είναι παντού, στην εργασία, στην οικογένεια, στο σπίτι, ακόμη και στον δημόσιο χώρο. Στην πόλη μας πρέπει να είμαστε ενωμένοι και όλοι πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Ο αριθμός των γυναικοκτονιών, που στη χώρα μας είναι τεράστιος, θα πρέπει να μας βάλει όλους όχι μόνο να σκεφτούμε, αλλά και να δράσουμε. Αυτό κάνουμε κι εμείς. Με υποδομές, με ψυχολογική υποστήριξη, αλλά κυρίως με τον ρόλο όλων μας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά.  Ο ξενώνας που διαθέτουμε προσφέρει ένα καταφύγιο σε γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση και στα παιδιά μας. Ελπίδα μας είναι κάθε τέτοιο καταφύγιο να μην έχει λόγο ύπαρξης», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Σήμερα είναι μια μέρα που όλοι υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε όχι στη βία κατά των γυναικών. Η βία σε κάθε της έκφανση, δυστυχώς, μας έχει κατακλύσει. Ειδικά η έμφυλη βία είναι ένα φαινόμενο που έχει ως στόχο όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά κάθε ευάλωτη ομάδα, κάθε διαφορετικό», υπογράμμισε από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Κοσμοποπούλου, προσθέτοντας: «Δυστυχώς, μετράμε έναν μεγάλο αριθμό γυναικοκτονιών. Θα πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και κυρίως να δώσουμε ένα στήριγμα στις γυναίκες, ώστε να μιλάνε και να καταλάβουν ότι δεν είναι οι μόνες και δεν είναι μόνες. Ως συντεταγμένη πολιτεία κι ως φορείς θα είμαστε δίπλα τους».

Στην ανάγκη συμμετοχής όλων στην προσπάθεια για την εξάλειψη της βίας ενάντια των γυναικών αναφέρθηκε κι ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος. Στη δράση στην πλατεία Αριστοτέλους παρευρέθηκαν ακόμη η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη και η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ Δήμητρα Ακριτίδου.

Στην «καρδιά» της πόλης

Συμμετέχοντας στις δράσεις ευαισθητοποίησης του Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος σχημάτισε στην «καρδιά» της πόλης, σε μια ζώνη πρασίνου 135 τ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, τη μορφή μιας κακοποιημένης γυναίκας με λουλούδια. Για τη δημιουργία της τοποθετήθηκαν 6.000 φυτά με χιλιάδες εποχιακά λουλούδια σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς κι απαιτήθηκαν επτά ημέρες εργασίας από τα  συνεργεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της δράσης η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος μοίρασε κυκλάμινα, που συμβολίζουν τις γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν τη χώρα.

Παράλληλα, η Artelot Media μέσω της καινοτόμου εφαρμογής «Artelot» και με τη χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας παρουσιάζει μια συμβολική ιστορία κατά της κακοποίησης των γυναικών. Τη διαδικασία δημιουργίας του έργου κατέγραψε εθελοντική ομάδα φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Υπενθυμίζεται πως σε συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επισκέπτες και δημότες μπορούν μέσω της προαναφερθείσας εφαρμογής να παρακολουθήσουν επιπλέον 25 ιστορίες επαυξημένης πραγματικότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

default

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ