9.3 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΤο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης τίμησε το ΑΠΘ για την υψηλή του κατάταξη...

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης τίμησε το ΑΠΘ για την υψηλή του κατάταξη σε διεθνές επίπεδο

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τίμησε σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της 16ης τακτικής συνεδρίασης, με αφορμή την υψηλή θέση που καταλαμβάνει το ίδρυμα στη διεθνή κατάταξη, όσον αφορά στις Κλασικές Σπουδές.

Το ΑΠΘ βρίσκεται στη 16η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στο πεδίο των Κλασικών Σπουδών (Classics), ενώ στο πεδίο της Αρχαιολογίας συνεχίζει να κατατάσσεται στις υψηλότατες θέσεις από 51-100, σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη της QS, (QS World University Rankings), που μέσα στο 2018 αξιολόγησε περισσότερα από 4.500 πανεπιστήμια. Για το τρέχον έτος το ΑΠΘ εμφανίζεται σε 20 επιστημονικά πεδία της κατάταξης, ενώ κατετάγη το πρώτο μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ σε εννέα επιστημονικά πεδία: Κλασικές Σπουδές, Αρχαιολογία, Ιατρική, Νομική, Γεωπονία και Δασολογία, Χημεία, Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία και Επιστήμες της Παιδαγωγικής.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, εκτίμησε ότι η Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης αποτελεί σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού όλης της χώρας, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει να στηρίζει την ανάδειξη του πανεπιστημίου.

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παράγει και καλές ειδήσεις. Παράγει γνώση και αποτελέσματα που αξιολογούνται διεθνώς», σχολίασε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής A. Μήτκας, και τόνισε: «Είναι ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό ο ‘’θησαυρός’’ που κρύβεται στη Φιλοσοφική Σχολή και οφείλουμε να τον εκμεταλλευτούμε και να τον αναδεικνύουμε διαρκώς».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Αιμίλιος Μαυρουδής, αναφέρθηκε στην αρχαιογνωστική βιβλιοθήκη, διευκρινίζοντας: «Στο περίφημο σπουδαστήριο κλασσικής φιλολογίας και αρχαίας ιστορίας βρίσκονται αποθησαυρισμένοι περί τους 60.000 τόμους βιβλίων με τις εγκυρότερες μελέτες και πραγματείες στα ελληνικά και σε ξένες γλώσσες, καθώς και οι σειρές όλων των ειδικών διεθνών επιστημονικών περιοδικών».

Τέλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Εμμανουήλ Βουτυράς, δήλωσε: «Η ευχάριστη διαπίστωση ότι το ΑΠΘ κατατάσσεται ανάμεσα στα κορυφαία παγκοσμίως πανεπιστήμια στις αρχαιογνωστικές επιστήμες δεν αποτελεί έκπληξη. Ήδη από την ίδρυσή της, το 1926, η Φιλοσοφική Σχολή -η πρώτη σχολή του ΑΠΘ- είχε την τύχη να στελεχωθεί με διεθνούς κύρους επιστήμονες, οι οποίοι με το διδακτικό και το ερευνητικό τους έργο και με την εξωστρέφειά τους κατόρθωσαν να εδραιώσουν τη φήμη του πανεπιστημίου μας ως σημαντικού κέντρου έρευνας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Φιλοσοφική Σχολή βοήθησε να  αναβαθμιστεί το επίπεδο της παιδείας στην Ελλάδα. Αυτή τη θετική εικόνα προσπαθούμε και εμείς, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ