7.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΣυνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Την ετοιμότητα των φορέων της Θεσσαλονίκης απέναντι σε ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα είχε ως αντικείμενο η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 18 Μαΐου 2018,  στο Δημαρχείο.

Ο πρόεδρος του Σ.Τ.Ο., Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς, καλωσόρισε τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων και πρότεινε να επικεντρωθεί η συνεδρίαση «στον συντονισμό των κοινών δράσεων όλων των συναρμόδιων φορέων ενόψει πιθανών πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχων με αυτού που συνέβη στην πόλη στις 10 Μαΐου».

«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε και στην Ελλάδα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με ακραίες συνέπειες, όπως αυτές που βίωσε η Θεσσαλονίκη την προπερασμένη Πέμπτη», τόνισε ο κ. Ψαρράς και αναφέρθηκε στην έρευνα με τίτλο «Το αύριο της Ελλάδας» που πραγματοποίησε το Παγκόσμιο Ταμείο της Φύσης WWF Hellas σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και στην οποία επιχειρείται πρόβλεψη για τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στη χώρα μας την 30ετία 2020–2050. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι κάτοικοι των πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λαμία και η Λάρισα θα υπόκεινται μέχρι και σε 20 περισσότερες μέρες καύσωνα τον χρόνο. Παράλληλα, σε πόλεις μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη, η συνολική βροχόπτωση θα μειωθεί  μεν, αλλά αναμένεται αύξηση κατά 10-20% των ακραίων βροχοπτώσεων.

«Συχνά η Θεσσαλονίκη πλήττεται από μπουρίνια από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο» συνέχισε ο Θωμάς Ψαρράς και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, το καιρικό φαινόμενο της 10ης Μαΐου ήταν ισχυρότατο, με σπάνια χαρακτηριστικά ως προς την ένταση και τη μικρή χρονική του διάρκεια. Με άλλα λόγια, φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα όσο και για πυρκαγιές στο περιαστικό δάσος. Ας μην ξεχνάμε παράλληλα τη σημασία της έγκαιρης ενημέρωσης όλων μας αφού από αυτήν εξαρτάται και ο βαθμός της άμεσης ενεργοποίησης» κατέληξε ο ίδιος.

Στη σφοδρότητα του φαινομένου της 10ης Μαΐου 2018, καθώς και στην αγαστή συνεργασία με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες στον τομέα της οριοθέτησης της πλημμυροπαθούς περιοχής που θα επιτρέψει την αποζημίωση των πολιτών που επλήγησαν, αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Η προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Κουρούδη, επισήμανε ότι μέχρι σήμερα κατατέθηκαν 7 αιτήσεις επιχειρήσεων για αυτοψία στον Δήμο Θεσσαλονίκης και περίπου 30 αιτήσεις σε ασφαλιστικές εταιρίες για ζημιές σε αυτοκίνητα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Γιάννης Παπαϊωάννου, τόνισε ότι αρμοδιότητα της εταιρίας είναι ο καθαρισμός των φρεατίων και του παντορροϊκού δικτύου και για το λόγο αυτό υπάρχουν ενεργές εργολαβίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι μία εβδομάδα πριν το φαινόμενο της 10ης Μαΐου είχε γίνει καθαρισμός των φρεατίων. Όπως επισημάνθηκε, το 2017 καθαρίστηκαν 15.000 φρεάτια και πολλά χιλιόμετρα δικτύου.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Παχίδης, τόνισε ότι η υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 1.500 κλήσεις για άντληση υδάτων.

Στην πρόσκληση του Δήμου Θεσσαλονίκης στη σημερινή συνεδρίαση ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι του Δασαρχείου, του Γ΄ Σώματος Στρατού, της ΕΛ.ΑΣ., Δημοτικών Κοινοτήτων, καθώς και άλλων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, του ΟΑΣΘ, του ΕΚΑΒ, της Εταιρίας Διανομής Αερίου και πολλών εθελοντικών οργανώσεων.

Φωτογραφίες εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ