23.5 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΣημεία ομιλίας του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη – 14η Τακτική Συνεδρίαση του...

Σημεία ομιλίας του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη – 14η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 • Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εξέφρασαν την συμπαράστασή τους για την επίθεση που δέχτηκα, από επίσημους φορείς, κόμματα κτλ μέχρι μεμονωμένους πολίτες.
 • Δεν φτάνει όμως, αυτό. Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν στο αυτονόητο: στην καταδίκη της βίας, στον αγώνα για την επιβίωση του δημοκρατικού διαλόγου και της συνεννόησης. Για να μετρηθούμε πόσοι είμαστε υπέρ του διαλόγου και των κανόνων και πόσοι υπέρ της ζούγκλας και της βίας. Μόνο όταν φανεί ότι οι τραμπούκοι κάθε είδους είναι ισχνή μειοψηφία, τότε μόνο θα λουφάξουν.
 • Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γιατί αύριο θα είναι κάποιος άλλος στη θέση μου. Κάποιος που θα ξυλοκοπηθεί. Για τις ιδέες του. Για τη θρησκεία του. Για τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό του. Για το χρώμα του δέρματός του. Γιατί είναι διαφορετικός.
 • Για να μην φτάσουμε εκεί, πρέπει και ο πολιτικός κόσμος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να σταματήσουν την καπηλεία και το λαϊκισμό εκείνοι που χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα, χωρίς να σκέφτονται το κακό που κάνουν στην κοινωνία μας. Γιατί αυτά υποθάλπουν τον φασισμό. Και ξέρουμε καλά που οδηγεί.
 • Ξεκινήσαμε το 2006 με ομάδα ετερόκλητων πολιτών, την «Πρωτοβουλία». Γιατί είπαμε ότι φτάνει πια με την φοβικότητα, την οπισθοδρόμηση, την πατριδοκαπηλεία και τον εθνικισμό. Ξεκινήσαμε και ανοίξαμε πόρτες και παράθυρα για να μπει στην πόλη φρέσκος αέρας.
 • Ξεκινήσαμε με το σκεπτικό ότι δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου, αν δεν γνωρίζεις το παρελθόν σου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πόλη αντιμετωπίζει με ειλικρίνεια την ιστορία της. Και τι πρακτικό αποτέλεσμα έχει αυτό; Τουρίστες στην πόλη, και άρα δουλειές για τους συμπολίτες μας. Έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ τον πατριωτισμό.
 • Τι άλλο είναι για μένα ο πατριωτισμός; Είναι να μην κλέβεις και να μην σπαταλάς τα χρήματα των πολιτών. Μειώσαμε άσκοπες δαπάνες του δήμου. Περισώσαμε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Χαλάμε τη σούπα σ’ αυτούς που έχουν συνηθίσει στην αδιαφάνεια, τη σπατάλη και την τζάμπα μαγκιά με τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη.
 • Και τι άλλο είναι πατριωτισμός για μένα; Είναι να φέρνεις λεφτά στην πόλη. Να κάνεις έργα μ’ αυτά διευκολύνοντας τους πολίτες. Εκεί που η χώρα αγκομαχάει, εμείς εξασφαλίσαμε δεκάδες εκατομμύρια. Έτσι πάει μπροστά η πόλη και η χώρα. Όχι με κούφια λόγια για την «ανωτερότητα της φυλής».
 • Επίσης, Πατριωτισμός είναι να προστατεύεις τους πιο αδύναμους συμπολίτες: σε καινούριες δομές. Γιατί κι εκεί τίποτα δεν υπήρχε.
 • Αυτόν τον πατριωτισμό επιβράβευσαν οι Θεσσαλονικείς το 2014. Μας έδωσαν το 58%. Σε εκλογές, γιατί δεν είμαστε διορισμένοι, είμαστε εκλεγμένοι.
 • Και τι θα πει αυτό; Θα πει ότι ο κόσμος όχι μόνο αναγνώρισε την δουλειά που κάναμε στην πρώτη θητεία μας, αλλά και μας ενθάρρυνε να προχωρήσουμε.
 • Γι’ αυτό συνεχίσαμε την προσπάθειά μας να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη ως μια πόλη ανοιχτή, ανεκτική, δημοκρατική, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στον Άλλον.
 • Έστω κι αν συστηματικά είχαμε απέναντί μας τους γνωστούς κύκλους της συντήρησης, και της εθνικής αυταρέσκειας.
 • Όλα αυτά τα χρόνια μας κατασυκοφαντούν. Παραποιούν τα λεγόμενά μας. Αλλοιώνουν τα όσα λέμε και κάνουμε. Διασπείρουν μισές αλήθειες ή και απλώς ψέματα. Υποτιμούν την προσπάθειά μας. Παραπληροφορούν τον κόσμο. Και το κάνουν συστηματικά και οργανωμένα.
 • Όμως, εγώ εισπράττω αγάπη και αναγνώριση από τον κόσμο. Γι’ αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι πολύ ουσιαστικό: αυτοί που μου επιτέθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με τους Πόντιους και την εκδήλωση Μνήμης. Είμαι σίγουρος ότι ήταν οργανωμένοι φασίστες. Και μου επιτέθηκαν σαν άτομο και σαν δήμαρχο. Όσο κι αν γίνεται συστηματική προσπάθεια να παρουσιαστεί διαφορετικά. Η Θεσσαλονίκη, που υποδέχτηκε το μεγαλύτερο μέρος των Ποντίων αδερφών μας είναι η «πρωτεύουσα» πια του Πόντου. Προσφυγομάνα και περήφανη πρωτεύουσα όλων των συμπατριωτών μας που εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους, που δεν τις ξεχνάμε ποτέ.
 • Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε ώστε να σπάσει το απόστημα. Να εκλείψει επιτέλους αυτός ο φασισμός, κρυφός και φανερός.
 • Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας, μπορεί κάλλιστα να μας καταψηφίσει στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Και να υπερψηφίσει αυτούς που θεωρεί ότι τον εκπροσωπούν καλύτερα. Στις εκλογές, όμως. Όχι με χειροδικία και λιντσάρισμα. Γιατί αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι ζούγκλα.
 • Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, δεν με πτοούν ούτε οι ύβρεις ούτε οι επιθέσεις. Δεν πρόκειται να κάνω ούτε βήμα πίσω σε όσα πιστεύω και θεωρώ καλά για την πόλη.
 • Όσο είμαι εγώ δήμαρχος δεν θα επιτρέψω η Θεσσαλονίκη να γυρίσει πίσω στην εποχή του σκοταδιού και των σκανδάλων. Στην εποχή «το δικό μας και το δικό σας». Όσο είμαι εγώ δήμαρχος θα προσπαθώ όλοι μαζί να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη πραγματική μητρόπολη των Βαλκανίων. Και στην προσπάθειά μας αυτή δεν θα κάνουμε πίσω. Δεν θα φοβηθούμε. Κανέναν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ