12.6 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΣυνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης

Συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Δήμου Θεσσαλονίκης 2014-2019, καθώς και η στρατηγική για την Αστική Ανθεκτικότητα «Θεσσαλονίκη 2030», τέθηκαν προς συζήτηση στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 2 Μαΐου 2017, στο Δημαρχείο.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, κήρυξε την έναρξη των εργασιών. Στη διάρκεια της συνεδρίασης την οποία συντόνισε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, παρουσιάστηκαν οι αναπτυξιακές προτεραιότητες που θέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η μεθοδολογία σύμφωνα με την οποία καταρτίστηκε το πρόγραμμα, το όραμα, η στοχοθεσία, οι δείκτες παρακολούθησης, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προγράμματα, καθώς και οι δράσεις και τα έργα της περιόδου 2014-2019, σύμφωνα και με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στον συνδυασμό των Στρατηγικών Προγραμμάτων που τέθηκαν προς διαβούλευση αναφέρθηκε η Καλυψώ Γούλα, επισημαίνοντας το γεγονός ότι τόσο το 5ετές σχέδιο, όσο και ο καινοτόμος προγραμματισμός με ορίζοντα το 2030, προέκυψαν από την εργασία υπηρεσιακών παραγόντων. «Οι αρμόδιες υπηρεσίες, ξεπέρασαν την καθημερινή πρακτική, γεγονός σημαντικό για όλους μας στην Διοίκηση και πρωτοφανές σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα».

Η Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου, στην εισήγησή της έκανε λόγο για το όραμα του ίδιου του Δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, που έδωσε το έναυσμα για τον μακρόπνοο σχεδιασμό. «Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, από το 2014 και μετά, αντιλαμβανόμενος τους περιορισμούς που έχει ένας τυπικός, βάσει νομοθεσίας, επιχειρησιακός σχεδιασμός, εξέφρασε την επιθυμία να δημιουργήσει την Θεσσαλονίκη του αύριο, χρησιμοποιώντας συμβολικά το 2030 ως ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό ενταχθήκαμε στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων, που μας βοήθησε να αντιληφθούμε τις μεθόδους με τις οποίες μια πόλη σχεδιάζει μακροπρόθεσμα προγράμματα. Είναι μια εξαρχής νέα διαδικασία και θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε η πρώτη πόλη που την επιχειρεί».

»Η καινοτόμα διαδικασία του προγραμματισμού αποτελεί πλέον εσωτερική κληρονομιά του Δήμου, καθώς το προσωπικό εκπαιδεύτηκε προκειμένου να αναπτύξει στρατηγική σκέψη και να καταρτίζει σχέδια δράσης. Μέσω του ολοκληρωμένου προγράμματός μας, πιστεύουμε ότι θα διευκολυνθούν οι εσωτερικές διαδικασίες και συνεργασίες και ότι θα καταφέρουμε επιτέλους να μην αναζητούμε  τις χρηματοδοτήσεις και τους διαθέσιμους πόρους, αλλά να θέτουμε τις δικές μας προτεραιότητες και ανάγκες της πόλης σε πρώτο πλάνο».

Τέλος, αναφερόμενη στον ρόλο της Επιτροπής Διαβούλευσης, η Λίνα Λιάκου επισήμανε ότι  διαφυλάττει το γεγονός ότι οι δράσεις του Δήμου θα  απαντούν στις προκλήσεις και τις ανάγκες της πόλης και των δημοτών.

Η Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της και Δημάρχου Θεσσαλονίκης και απαρτίζεται από 49 μέλη, εκ των οποίων τα 37 είναι εκπρόσωποι φορέων της πόλης και τα 12 δημότες, που επιλέχθηκαν κατόπιν κλήρωσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Οι φορείς που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης είναι:

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Τεχνικό Επιμελητήριο ΤΕΕ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β.Ε., Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β.Ε., Εμπορικός Σύλλογος, Ένωση Ξενοδόχων, Ομοσπονδία Εμπορίου – Παραγωγικότητας -Επιχειρηματικότητας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων ΕΔΟΘ, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Αλεξάνδρειο ΑΤΕΙ, ΚΕΠΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΕΣΑμεΑ Β.Ε., Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας – Θράκης, Κίνηση Πέντε Μουσείων, Κ.Θ.Β.Ε., Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών, Ε.Μ.Σ., Ο.Λ.Θ., Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., Ο.Α.Σ.Θ., Ο.Φ.Θ., Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Πρωτοβουλία Πολιτών «Επανάχρηση Θεσσαλονίκης», Thessaloniki Convention Bureau.

Ο Στρατηγικός και Επιχειρησιακός Σχεδιασμός του Δήμου Θεσσαλονίκης  2014-2019:   εδώ

Στρατηγική για την Αστική Ανθεκτικότητα-Σχέδιο «Θεσσαλονίκη 2030»:

Ελληνικά:  εδώ

Αγγλικά:  εδώ

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ