34.8 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΣε αυθεντική πόλη αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη

Σε αυθεντική πόλη αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη

Από σήμερα και για τα επόμενα δύο χρόνια ο Δήμος Θεσσαλονίκης, οι φορείς της πόλης, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της συνεργάζονται, για να αναδείξουν και να πιστοποιήσουν τη Θεσσαλονίκη ως «αυθεντική πόλη/authenticity».

Η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος «Authenticities» πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκειά της ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης επισφράγισαν το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης σε θέματα που αφορούν την καταπολέμηση του παραεμπορίου, την καλλιέργεια παιδείας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων και τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

«΄Το αυθεντικό είναι αιώνιο’ είναι το σλόγκαν αυτής της προσπάθειας και δεν θα μπορούσε μια πόλη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης παρά να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή», ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας ότι «μέσα από ένα πλέγμα ενεργειών είναι ανάγκη να κάνουμε αντιληπτό και κατανοητό πως η προτίμηση αυθεντικών προϊόντων, η αποφυγή ευκαιριακών αγορών παραποιημένων αγαθών, πέρα από στάση ευθύνης, είναι στάση και πρακτική που ευνοεί την τοπική επιχειρηματικότητα». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ζέρβας, το αυθεντικό παράγει υπεραξία και αυτή με τη σειρά της διαχέεται σε όλη την οικονομία, σε όλη την κοινωνία.

Ο Αδ. Γεωργιάδης

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο  Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι για την παρούσα διοίκηση του Υπουργείου η καταπολέμηση του παραεμπορίου έχει αποτελέσει έναν από τους βασικούς στόχους της πολιτικής της. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι τα απομιμητικά προϊόντα αποτελούν προσβολή στην πνευματική ιδιοκτησία, μια τεράστια απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο αλλά και μια μεγάλη πληγή για το νόμιμο εμπόριο, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο Θ. Καράογλου

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Θόδωρος Καράογλου χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας: «Όλοι εμείς στη Θεσσαλονίκη θα εργαστούμε συντεταγμένα, ώστε να αποτρέψουμε την είσοδο και την εξάπλωση προϊόντων απομίμησης και πειρατείας μέσα από την καλλιέργεια παιδείας αγοράς αυθεντικών προϊόντων ομάδων που μακροχρόνια θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, όπως είναι οι φοιτητές, οι κάτοικοι της πόλης και οι επισκέπτες της».

Έμπρακτη συμβολή στην υλοποίηση του προγράμματος και στη διάχυση της ιδέας της αυθεντικής πόλης (authenticity), θα έχουν η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης καθώς και το Επαγγελματικό, το Οικονομικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Mobile εφαρμογή

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος Authenticities, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ Παναγιώτης Κανελλόπουλος εκτός από τις δράσεις του προγράμματος ενημέρωσε και για τη  δημιουργία mobile εφαρμογής (για Android/iOS), η οποία παρέχει τη δυνατότητα καταγγελίας συμβάντος παραγωγής και εμπορίας προϊόντων αντιγραφής και πειρατείας σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κανελλόπουλος, το 6,8% των ετήσιων εισαγωγών της ΕΕ, συνολικής αξίας 121 δις ευρώ, είναι παραποιημένα – απομιμητικά προϊόντα, ενώ στο εμπόριο των αγαθών αυτών οφείλεται ετησίως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η απώλεια 15 δις ευρώ λόγω διαφυγόντων άμεσων και έμμεσων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

To πρόγραμμα «Authenticities» αποτελεί συντονισμένη προσπάθεια του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – European Union Intellectual Property Office (EUIPO) σε συνεργασία με τα γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας των χωρών μελών της ΕΕ για την καλλιέργεια νοοτροπίας αγοράς αυθεντικών προϊόντων στους ευρωπαίους πολίτες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ