26.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΠαρουσίαση προγραμματισμού καλοκαιρινών πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης

Παρουσίαση προγραμματισμού καλοκαιρινών πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο προγραμματισμός των δράσεων που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσα στο καλοκαίρι, παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο δήμος, όσον αφορά τον πολιτισμό, τους καλλιτέχνες και το κοινό της πόλης: «Τα στελέχη του δήμου ξέρουν τι θα πει καλλιτέχνης και προσπαθούν να βοηθήσουν. Ο δήμος δεν κάνει πράγματα ο ίδιος, δεν είναι παραγωγός, αλλά ανοίγει τις πόρτες και προσκαλεί τους καλλιτέχνες να κάνουν τις προτάσεις τους. Στη συνέχεια αναλαμβάνει να συντονίσει και σε διάφορες περιόδους να κατανείμει τις εκδηλώσεις του πολιτισμού. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να προωθήσουμε τα νέα ταλέντα, τους ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη. Πέρα από την καθιερωμένη ερμηνεία, ο πολιτισμός έχει να κάνει και με την καθημερινότητα του πολίτη και τη συμμετοχή του σε αυτό που συμβαίνει.  Δεν είναι απαραίτητες οι μεγάλες αίθουσες, και στο δρόμο μπορεί να γίνει ένα πράγμα» κατέληξε ο Γιάννης Μπουτάρης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης των καλλιτεχνών του δρόμου, τους οποίους χαρακτήρισε ζωντανό στοιχείο της πόλης.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου, μιλώντας εν γένει για το σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής γύρω από τον πολιτισμό, τόνισε: «Σκοπός της πολιτιστικής πολιτικής την οποία έχουμε χαράξει και πλέον έχουμε κάνει πράξη, είναι να αναδείξουμε το κομμάτι της μνήμης και της ιστορίας της πόλης μέσα από δράσεις σύγχρονου πολιτισμού. Επιθυμούμε να  λειτουργούμε ως ένας ζωντανός οργανισμός, μια πλατφόρμα δημιουργικότητας, ένα κέντρο παραγωγής πολιτισμού μέσα από το οποίο θα συνομιλεί η πόλη με όλους, με τους δημιουργούς, με τις ομάδες, με τους φορείς και κυρίως τους πολίτες. Στοχεύουμε, λοιπόν, στην αξιοποίηση όλων σε αυτό το πρόγραμμα που σχεδιάζουμε».

Επιχειρώντας παράλληλα έναν απολογισμό του έργου στον τομέα του πολιτισμού, η Αντιδήμαρχος έδωσε έμφαση στη στήριξη των δημιουργικών ανθρώπων και ομάδων της πόλης, στη διαρκή προσπάθεια να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και η δημιουργία ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης. «Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό της πόλης και με τους συνεργάτες μας, να μιλήσουμε με αληθινό λόγο και για τα προβλήματα τα οποία έχουμε και για τις αδυναμίες μας, για τις αναστολές και τον συντηρητισμό που πολλές φορές κρύβουμε. Σημαντικό είναι ότι αναπτύξαμε μια διαδραστική σχέση ανάμεσα στο κοινό και στους καλλιτέχνες. Το είπαμε πολλές φορές ότι δεν θέλουμε θεατές χειροκροτητές, αμέτοχους, θέλουμε  ένα κοινό που να συμμετέχει».

Από την πλευρά του ο Φίλιος Στάγκος, Γενικός Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, η οποία στηρίζει τις εκδηλώσεις του δήμου, χαρακτήρισε αυτονόητη την προσπάθεια προβολής των πρωτοβουλιών και των πολιτιστικών δράσεων: «Είμαστε ένα εργαλείο στη διάθεση του κοινού της πόλης, η οποία παράγει ευρύτερα πολιτισμό».

Το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Φεστιβάλ «Keep on – JAZZ and beyond», για τρίτη συνεχή χρονιά στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου 2017, με την εμφάνιση συγκροτημάτων της εγχώριας και διεθνούς σκηνής της jazz και ethnic μουσικής. Στο τέλος κάθε συναυλίας, οι μουσικοί θα συνεχίζουν με συμπράξεις (jam sessions). Οι τιμές των εισιτηρίων ορίζονται στα 10€ το κανονικό και στα 6€ το μειωμένο, ενώ για σήμερα, 21 Ιουνίου 2017 (Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής) η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Περισσότερα: εδώ

 

  • Stamp festival V. Ι. P. (video, image, picture) από τις 5 έως τις 7 Ιουλίου Η πρόσκληση ενδιαφέροντος απευθύνεται σε καλλιτέχνες και ερασιτέχνες που επιθυμούν να προβάλουν τα δικά τους βίντεο.
  • Δείτε το πρόγραμμα εδώ:
  • Open call για τους καλλιτέχνες: εδώ 
  • Open call για το κοινό: εδώ 

 

  • Συναυλία και παράλληλες εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 12 χρόνων παρουσίας στη δισκογραφία του καλλιτέχνη της ραπ σκηνής «12ος Πίθηκος», την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017, από τις 12.00, στον χώρο του Labattoir (Πρώην Δημοτικά Σφαγεία, 26ης Οκτωβρίου 35), με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερα: εδώ

 

  • Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου από 1 έως 26 Ιουλίου 2017. Δείτε το πρόγραμμα εδώ:
  • Παράσταση – συναυλία των  Bruce Odland και Sam Auinger στη Ροτόντα και στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Γαλερίου, στις 14 Ιουλίου 2017, στο πλαίσιο της Documenta 14, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.   Σε συνεργασία με το πρόγραμμα Artecitya του Goethe-Institut Thessaloniki, της ΔΕΘ – Helexpo, και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

 

  • Taratsa Film Festival από 23 έως 27 Αυγούστου 2017

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ