28.6 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΠαρουσίαση της νέας Διαδικτυακής Πύλης του Δήμου Θεσσαλονίκης

Παρουσίαση της νέας Διαδικτυακής Πύλης του Δήμου Θεσσαλονίκης

Η νέα διαδικτυακή πύλη του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 26 Απριλίου 2017, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, από τον Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη και τον Αντιδήμαρχο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, Νίκο Φωτίου.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης, η φιλοσοφία και η αντίληψη της νέας διαδικτυακής πύλης είναι τελείως διαφορετική, δεδομένου ότι πλέον στο επίκεντρο βρίσκεται ο χρήστης. «Η νέα διαδικτυακή πύλη έχει ξεκινήσει εδώ και μια βδομάδα να λειτουργεί δοκιμαστικά και σταδιακά θα μπει στη ζωή όλων. Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για τον Δήμο, γιατί αλλάζει η φιλοσοφία. Δεν λέμε δηλαδή: ‘’αυτοί είμαστε και δεν μας νοιάζει τι λέτε εσείς’’ αλλά ‘’ελάτε πείτε μας τι θέλετε’’. Αναγνωρίζω και καταλαβαίνω τη μεγάλη σημασία να μπούμε ως Δήμος στη νέα εποχή, που προσφέρει πολλές δυνατότητες επικοινωνίας και χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που δίνει τη δυνατότητα να μην χρειάζεται να προσέρχεται ο δημότης στους χώρους του δήμου, είτε για συναλλαγές είτε για μια πληροφορία. Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι η ιστοσελίδα εξελίσσεται συνεχώς, δεν είναι κάτι στατικό».

Στην αλλαγή φιλοσοφίας του νέου portal του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και στις καινοτομίες που το χαρακτηρίζουν αναφέρθηκε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Νίκος Φωτίου. «Ο σχεδιασμός είναι βασισμένος στον πολίτη, στον δημότη, ο οποίος στηρίζει όλους εμάς με τα τέλη που καταβάλλει για να συντηρείται και να λειτουργεί ο Δήμος. Οφείλουμε να ανταποδίδουμε την προσφορά αυτή,  που γίνεται σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Στις καινοτομίες συμπεριλαμβάνονται οι ξενόγλωσσες σελίδες, η εύκολη πλοήγηση, ενώ  επίσης σημαντικό είναι ότι το σύστημα είναι συμβατό για φορητές συσκευές. Ένα ακόμη στοιχείο που συμπληρώνει τον σχεδιασμό, είναι η διαδραστικότητα που προσφέρει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο του Δήμου αλλά και όλων των Νομικών Προσώπων, των Κοινοτήτων, των βιβλιοθηκών και των Δομών».

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Προγραμματισμού και Συστημάτων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Σάββας Αλεξανδράτος, σημείωσε ότι το νέο portal αποτελεί κτήμα του στελεχικού δυναμικού του Δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του Τμήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που εργάστηκαν και μελέτησαν τη νέα δομή και λειτουργία του. Επισήμανε, εξάλλου, ότι η νέα διαδικτυακή πύλη δεν υστερεί σε τίποτα από τις αντίστοιχες μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, και τόνισε ότι συγκεντρώνει πληροφορίες όχι μόνο για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά για το σύνολο της πόλης. «Στη μεγάλη αυτή διαδικτυακή πύλη συγκεντρώθηκε όλη η πληροφόρηση για τον Δήμο, τα Νομικά του Πρόσωπα, δομές που φιλοξενεί όπως το «Europe Direct», καθώς και για την πόλη ευρύτερα και ο οποιοσδήποτε μπορεί να ενημερώνεται έγκυρα, ορθά και άμεσα. Επιπλέον προσφέρει τη δυνατότητα στον χρήστη να θέτει ερωτήματα, να πραγματοποιεί συναλλαγές με τις υπηρεσίες του Δήμου και να συμμετέχει σε διαδικασίες διαβούλευσης. Στόχος μας είναι, ο πολίτης να μπορεί να λαμβάνει το υπηρεσιακό προϊόν στον χώρο του, ώστε να μειώνεται το γραφειοκρατικό βάρος».

Η διάρθρωση του νέου portal περιλαμβάνει τους τρεις κύριους άξονες ενημερωτικής και χρηστικής  φύσης, «Θέλω από τον Δήμο», «Θέλω να γνωρίσω την πόλη» και «Θέλω να μάθω τι συμβαίνει στην πόλη», με τις ακόλουθες υποκατηγορίες:

ΘΕΛΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

 • Ενημέρωση
 • Δημοτική Διαβούλευση
 • Κοινωνικές δομές
 • Διοικητική διάρθρωση
 • Ηλεκτρονικές υπηρεσίες

 ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

 • Ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού
 • Χρήσιμες πληροφορίες για τους τουρίστες
 • Φωτογραφικό υλικό

 ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

 • Όλες οι τρέχουσες εκδηλώσεις
 • Φεστιβάλ
 • Έργα – Δράσεις
 • Δίκτυα πόλεων
 • Πλατφόρμα εθελοντικών ομάδων πολιτών «Σύνθεση»

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες απαρτίζονται από τις ενότητες «Βελτιώνω την Πόλη μου, «Αιτήσεις στην πολεοδομία», «Αιτήσεις στα προγράμματα Διά Βίου Μάθησης» και «Πιστοποιητικά Δημοτολογίου για Δικηγόρους – Συμβολαιογράφους».

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ