26.8 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΠαράταση του προγράμματος REACT για το 2018

Παράταση του προγράμματος REACT για το 2018

Η παράταση του προγράμματος REACT που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες και με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το 2018, ανακοινώθηκε σήμερα, Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Τη συνέντευξη παραχώρησαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, η Επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Sabine Wahning, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης, η εντεταλμένη σύμβουλος για τη Στήριξη και την Κοινωνική Ένταξη Προσφύγων και Μεταναστών και Αντιπρόεδρος του ΣΕΜ, Σοφία Ασλανίδου και ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Παραβρέθηκαν ακόμη η Αντιδήμαρχος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Καλαμαριάς, Μαρία Παυλίδου, ο εκπρόσωπος της Ανατολικής Α.Ε.(Αναπτυξιακή Εταιρεία Ο.Τ.Α – Ανατολικής Θεσσαλονίκης), Σωκράτης Σαμαράς καθώς και εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα, με συντονιστή τον Δήμο Θεσσαλονίκης, από τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, τη ΜΚΟ PRAKSIS, την ΑΡΣΙΣ και το Καταφύγιο Αιτούντων Άσυλο «Φιλοξενείο».

Ο Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα του προγράμματος από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το 2016 και ανέφερε: «Πέραν της αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος, είναι σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι να έχουν ένα σπίτι και να αισθάνονται ασφαλείς με την παράλληλη σταδιακή ενσωμάτωση τους στην τοπική κοινωνία, καθώς η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει την υποχρέωση να κρατήσει εντός της χώρας περί τους 50.000 πρόσφυγες».

Η Sabine Wahning δήλωσε ικανοποιημένη από την έως σήμερα συνεργασία με το συγκεκριμένο εταιρικό σχήμα και υπογράμμισε: «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ένας σημαντικός εταίρος, ώστε να μπορέσουμε βοηθήσουμε όσους ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Και το 2018 ο ρόλος της Ύπατης Αρμοστείας θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση, την προστασία και την ασφάλεια των προσφύγων με τους συνεργαζόμενους φορείς και επιπλέον θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα της στέγασης αλλά και την πολιτική της ένταξής τους, μέσω της υποστήριξης των δήμων τους οποίους ενισχύουμε με προσωπικό».

Η ίδια, ωστόσο, μετέφερε την ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας για την κατάσταση των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και τις προσπάθειες ποτ καταβάλλονται, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Το 2017, μεταφέρθηκαν περί τους 4.500 πρόσφυγες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ελληνική Κυβέρνηση σε αυτό το πλαίσιο και μέσα στο 2018, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι υποδοχής, κάτι που επιτυγχάνεται και με τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας».

Ο Πέτρος Λεκάκης, από την πλευρά του, τόνισε: «Το πρόγραμμα REACT έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς οι πρόσφυγες ζουν αξιοπρεπώς σε διαμερίσματα τα οποία μισθώνονται από το εταιρικό σχήμα με συντονιστή τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και η τοπική κοινωνία επωφελείται από την κατάσταση αυτή, ενώ άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων απασχολούνται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα». Ο Αντιδήμαρχος διευκρίνισε ακόμη ότι μέσα στο 2018 προβλέπεται να στεγαστούν 855 ωφελούμενοι σε 163 διαμερίσματα, ενώ όσον αφορά τα  έως τώρα δημογραφικά στοιχεία που κατέγραψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου οι ωφελούμενοι είναι σε ποσοστό 54,2% Σύριοι, 15,7% Αφγανοί, 20,1% Ιρακινοί, 3% Παλαιστίνιοι ή Ιρανοί και 7% άτομα άλλων εθνικοτήτων.

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την  παράταση του προγράμματος REACT, εκτιμώντας ότι οι πρόσφυγες οφείλουν να διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία «Και το 2018, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συνεχίζουμε να στηρίζουμε συνειδητά αυτούς τους ανθρώπους.  Η Καλαμαριά είναι ένας καθαρά προσφυγικός δήμος και γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνουν τα προσφυγικά θέματα. Σημαντικό γεγονός αποτελεί ότι από τους πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν στην Καλαμαριά αυτό το διάστημα, οι 88 αναχώρησαν για χώρες της Ε.Ε. μέσω των διαδικασιών  μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης. Αντίστοιχα, η διαμονή των ωφελουμένων από το πρόγραμμα στην Καλαμαριά εξελίσσεται ομαλά, ενώ τα παιδιά τους πηγαίνουν κανονικά στα σχολεία και παρακολουθούν αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες».

Η Σοφία Ασλανίδου, τέλος, ευχαρίστησε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την καλή συνεργασία, σημειώνοντας ότι η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται, στοχεύει στην ομαλή ένταξη των προσφύγων: «Είμαστε πρωτοπόροι προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αφουγκραστήκαμε όλους τους ρατσιστικούς μηχανισμούς που πιθανόν να υπάρχουν στην πόλη, χωρίς να έχουμε ευτυχώς επεισόδια. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι εν αναμονή ενός χαρτιού για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή».

Σύμφωνα με τους δείκτες υλοποίησης του προγράμματος REACT και στους τρεις συνεργαζόμενους δήμους, ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων που φιλοξενήθηκαν έως τώρα ανέρχεται  στα 1.283 άτομα, ενώ το σύνολο των θέσεων φιλοξενίας, συμπεριλαμβανομένης της δομής του «Φιλοξενείου» του Δήμου Θεσσαλονίκης, ανέρχονται σε 757, με προοπτική να αυξηθούν σε 807.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αναλαμβάνει το εταιρικό σχήμα ορίζονται ως εξής:

Οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεαπόλης – Συκεών και Καλαμαριάς και η Ανατολική Α.Ε. αναλαμβάνουν τη δημιουργία θέσεων στέγασης με μίσθωση διαμερισμάτων, την πληρωμή λογαριασμών υπηρεσιών κοινής ωφελείας και τη συντήρηση των μισθωμένων διαμερισμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης, τον εξοπλισμό τους με έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά., την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, διερμηνεία και υπηρεσίες συνοδείας, την οργάνωση ενεργειών δημοσιότητας και προωθητικές δράσεις, προκειμένου να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για να προωθήσουν την ειρηνική συνύπαρξη με τις τοπικές γειτονιές και τις κοινότητες υποδοχής, την πρόσβαση των προσφύγων στην εκπαίδευση και την εγγραφή των παιδιών στα σχολεία μέσω των κοινωνικών επιστημόνων των Δήμων και των Μ.Κ.Ο., την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους ωφελούμενους, όπως ρουχισμό, φάρμακα, γυαλιά, την οικονομική στήριξη στους ωφελούμενους μέσω του προγράμματος χρηματικής ενίσχυσης της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ  – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και υπηρεσίες διερμηνείας, μέσω ατομικών / ομαδικών συναντήσεων με Κοινωνικούς Επιστήμονες.

Η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης παρέχει δημιουργικές εκπαιδευτικές (μη τυπικές) και ψυχαγωγικές δραστηριότητες  για παιδιά ηλικίας 4 έως 16 ετών.

Η PRAKSIS – Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας διαχειρίζεται το σχεδιασμό και την υλοποίηση ανθρωπιστικών ιατρικών προγραμμάτων, με κύριο στόχο τη δράση ενάντια στον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Τη λειτουργία του «Φιλοξενείου» για την υποδοχή και προσωρινή φιλοξενία ευάλωτων οικογενειών αιτούντων άσυλο στην περιοχή της Κ. Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, διαχειρίζεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ