31.1 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΟ Κ. Ζέρβας στα εγκαίνια του 1ου Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου...

Ο Κ. Ζέρβας στα εγκαίνια του 1ου Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης: «Στη Θεσσαλονίκη αλλάζουμε εποχή»

«Στη Θεσσαλονίκη αλλάζουμε εποχή», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εγκαινιάζοντας απόψε (02/06) το 1ο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται στους χώρους της ΔΕΘ (περίπτερο 16).

Με την επισήμανση ότι η πολιτική που ακολουθείται από τη Δημοτική Αρχή στον τομέα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων αποτυπώνεται στο τρίπτυχο «εμφανής βελτίωση – μετρήσιμο αποτέλεσμα – φιλόδοξος σχεδιασμός για το μέλλον», ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι η καθαριότητα δεν πηγαίνει πλέον στον αυτόματο πιλότο, αλλά και στον τομέα αυτό ο πήχης έχει ανέβει ψηλά κι ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαμορφώνει τις εξελίξεις.

«Θεσσαλονίκη σήμερα καθαρή, αύριο κυκλική και έξυπνη και συνολικά βιώσιμη -αυτό είναι το μέλλον», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Εξασφαλισμένοι πόροι 20 εκατ. ευρώ για την ανακύκλωση

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση με ποσοστό 26%, ενώ ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 21%.

«Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε μπροστά μας», παρατήρησε ο κ. Ζέρβας, κάνοντας γνωστό ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ στον τομέα της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων έχει ήδη δρομολογηθεί η ανάπτυξη του συστήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε 48 σημεία σε όλον τον Δήμο Θεσσαλονίκης μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ έχει υποβληθεί πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη δημιουργία ολοκληρωμένου πράσινου σημείου.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έχει προγραμματιστεί η επέκταση του συστήματος των υπόγειων κάδων. Πέραν των 59 που ήδη λειτουργούν στο κέντρο της πόλης, σχεδιάζεται η τοποθέτηση με ορίζοντα τριετίας επιπλέον 305 υπόγειων κάδων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, εκ των οποίων μάλιστα 120 θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας, είναι πλέον έτοιμος και για τον καφέ κάδο, μια νέα γραμμή αποκομιδής οργανικών απορριμμάτων και κομποστοποίησης.

Μείωση δημοτικών τελών κατά 30%

Ο κ. Ζέρβας έκανε ξεχωριστή αναφορά στην απόφαση για μείωση των δημοτικών τελών κατά 30% οριζόντια για όλους, τονίζοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης πέτυχε να μειώσει τα κόστη και την ίδια ώρα να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που παρέχει προς τους πολίτες.

Επιχειρώντας, εξάλλου, έναν μίνι απολογισμό του έργου που υλοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στον τομέα της καθαριότητας, ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι «μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια ανατρέψαμε την εικόνα της εγκατάλειψης» και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

– Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι στο κέντρο της πόλης

– Δημιουργήθηκε η Ομάδα Ευταξίας στην καθαριότητα, «για να έχουμε μάτια παντού, σε όλη την πόλη»

– Απομακρύνονται συστηματικά τα ογκώδη από τον δημόσιο χώρο. Μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 απομακρύνθηκαν 3.000 τόνοι

– Ενισχύθηκε ο στόλος με 110 νέα οχήματα, πολλά από τα οποία και ηλεκτροκίνητα

– Βελτιώθηκαν τα δρομολόγια με καλύτερη χρήση των logistics

– Εκσυγχρονίστηκε ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Τέθηκαν ξανά σε λειτουργία και οι τέσσερις πρέσες, εκ των οποίων μάλιστα μία αξιοποιείται μόνο για ανακύκλωση

– Αντικαταστάθηκαν 1.200 πράσινοι κάδοι και προγραμματίζεται η αντικατάσταση άλλων 700

– Προχωρά η προμήθεια 1.500 μπλε κάδων για την ανακύκλωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ