29.2 C
Thessaloniki

‘’Jazz στον Κήπο’’

Τε08Μαι7:01 πμΤε7:01 πμ‘’Jazz στον Κήπο’’7:01 πμ - 7:01 πμ(GMT+00:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, σας προσκαλεί να ταξιδέψετε συντροφιά με την jazz μουσική της, στον πανέμορφο κήπο της πόλης μας. Μία ξεχωριστή μουσική βραδιά, κάτω από τους ζεστούς ήχους των πνευστών και των κρουστών οργάνων, θα ομορφύνει τον Μάιο μήνα. Solist, ο Ισπανός τρομπετίστας της Jazz μουσικής, David Pastor, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα μας. Τη συναυλία, προετοιμάζει και διευθύνει, ο διεθνούς φήμης, εκλεκτός μαέστρος Miguel Angel Navarro.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1ª Part

Walz Jazz Suite Nº 2………………D. Schostakovich
Treble Concerto………………………..T. Huggens
Solista: David Pastor

Concert for Cottie……………………D. Ellington
Solista: David Pastor

Legrand Medley……………………….M. Legrand
Solista: David Pastor

2ª Part

You don´t know what love is……D. Bertini
Solista: David Pastor

Stella by starlight…………………….D. Bertini
Solista: David Pastor

Clarinet Concert………………………A. Shaw
Solista: George Kazikos

Harry James Concerto……………..H. James
Solista: David Pastor

Danzón Nº 2…………………………… A. Márquez.

Miguel Angel Navarro

Μουσικός, μαέστρος της Ορχήστρας της περιοχής της Βαρκελώνης Κι της συμφωνικης ορχήστρας της αυτόνομης κοινότητας της Αστούριας (1989-2008), έχει προσκληθεί ως πρώτη τρομπέτα στις ορχήστρες Camareta de Florencia, Virtuosos de Móscu, ορχήστρα της Hilbroun (Γερμανία), στην Ορχήστρα της Cámara της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, επίσης έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως αυτή του Cadaques και την ορχήστρα RTVE. Έλαβε το πρώτο βραβείο στον Εθνικό διαγωνισμό νέων μουσικών για πνευστά όργανα, έχει υπάρξει καθηγητής του ορχηστρικού ρεπερτορίου στο προπτυχιακό τμήμα της Ανάλυσης και ορχηστρικού Ρεπερτορίου στο πανεπιστήμιο του Ovierdo και επίσης στο πανεπιστήμιο Jauce της Castellon. Εχει παραδώσει μαθήματα τρομπέτας και μουσικής “de Camara” σε διαφορετικά “conservatorios estatales” σε αναγνωρισμένα διεθνή ιδρύματα όπως το royal school της μουσικης στο Λονδίνο, στο Πανεπιστήμιο του Szcezin πολωνια ) , στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ( Κέρκυρα) ή το ΑΠΘ Έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις με καλλιτέχνες όπως ο Luciano Pavarotti, Alfredo Kraus, Plácido Domingo, Ainoa Arteta, Witold Lutovslawsky,Frübeck de Burgos, Charles Duttoit, Marta Argerich, Sumi Jo και Jessy Norman Όπως επίσης έχει συμμετάσχει και σε ποικίλες μουσικές κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές με διευθύνοντες όπως ο Jose Luis Garci, Emilio Sagi κ Llorena Barber. Επίσης έχει υπάρξει σε μερικές συνεργασίες “camarasticas y de viento ” των πιο εξεζητημένων της Ισπανίας όπως η Band Primitiva de Llíria. Έχει διευθύνει διάφορες ορχήστρες όπως την φιλαρμονική ορχήστρα του Οviedo, την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), την συμφωνική ορχήστρα του Γιουκατάν (Μεξικό) την ορχήστρα του Ιόνιου Πανεπιστήμιου (Μακεδονία), την ορχήστρα της Ραδιοτηλεόρασης της Αθήνας (Ελλάδα), την Kalist Filarmonic (Πολωνία), με τις οποίες έχει πραγματοποιήσει εγγραφές και συναυλίες ως διευθύνων στην Ισπανία, Βουλγαρία, Μ.Βρετανια, Βιετνάμ, Ελλάδα, Πολωνία, Φιλιππίνες, Μαλαισία και Ταϊλάνδη με σολίστες όπως. Ο Vicente Campos, VaskoVasiliev κα. O Miguel Angel Navarro είναι δόκτωρ Cum laude” στην ιστορία και τις επιστήμες της μουσικής για το Πανεπιστήμιο του Oviedο και μέλος τού συμβούλιου της Διεύθυνσης του Ανωτάτου Ινστιτούτου της Διασκαλιας των τεχνών στην κοινότητα της Βαλένθια. Αυτή την περίοδο κατέχει την έδρα Της τρομπέτας στο conservatorio Superior de Castellón

David Pastor

Γεννήθηκε το 1974. Άρχισε να σπουδάζει μουσική το 1983, στο μουσικό μουσείο Agrupación Santa Cecilia, στο Sedaví. Ήταν ο μαθητής του εξαιρετικού τρομπετίστα και καθηγητή Manuel López, με τον οποίο έμαθε τόσο τις τεχνικές όσο και τις θεωρητικές πτυχές της τρομπέτας, μοντέρνες και κλασικές. Σπούδασε στα Ωδεία της Βαρκελώνης και της Βαλένθια, με το πτυχίο Honors, υπό τη φροντίδα του Jaume Espigolé. Το 1988 ξεκίνησε τις σπουδές του στην τζαζ στο Taller de Jazz του Sedaví και έγινε μέλος της Big Band της Βαλένθια Τζαζ, σε σκηνοθεσία του Ramón Cardo. Έχει επίσης λάβει μέρος σε διαλέξεις και σεμινάρια με καλλιτέχνες όπως ο George Vosburg (Σόλο για την Πιτσμπουργκ Ορχήστρα) Michael P. Mossman, Claudio Roditti ή Bobby Shew, μεταξύ πολλών άλλων.
Η μουσική του ευελιξία τον οδήγησε να παίξει με πολλές ομάδες και σχηματισμούς, όπως η Μολδαβική Εθνική Ορχήστρα Δωματίου, το τμήμα Brass του CSMM της Βαρκελώνης, το Jerez-Texas, το Λατινικό Ensemble Sedajazz …
Ως ανεξάρτητος μουσικός έπαιξε και καταγράφηκε με καλλιτέχνες όπως: PresuntosImplicados, Sole Gimenez, Michael Bubble, Armando Manzanero, Celia Cruz, Lucrecia, Martirio, Seguridad Social, Lolita, Jaime Urrutia, Fundación Tony Manero ….
Μία από τις σημαντικότερες συνεργασίες του ήταν τον Απρίλιο του 1997 στη Λωζάνη (Ελβετία) με το συγκρότημα των Solar Sides για την BMG. Επίσης έπαιξε μαζί τους σε μια παγκόσμια περιοδεία, παίζοντας στα σημαντικότερα φεστιβάλ τζαζ και ηλεκτρονικής μουσικής.
Συμμετείχε επίσης στην καταγραφή ενός μονογραφικού δίσκου αφιερωμένου στον Maurice Ravel με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Γκραν Κανάριας.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς Ισπανικούς τζαζ μουσικούς: Perico Sambeat, Ximo Tebar, Mario Rossy, Eladio Reinón, Joan Soler, Jordi Vilá, Fabio Miano, Sedadazz Big Band … και έχει παίξει με διεθνείς καλλιτέχνες όπως: Clark Terry, Mike Mossman, Steve Marcus, Richie Cole, Jack Walrath, Dennis Rowland, Paquito D’Rivera, Frank Wess, Bobby Shew, Slide Hampton, Pat Metheny, Bob Mintzer, Danilo Pérez, Giovanni Hidalgo και Donald Harrison.

Έχει παίξει σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ τζαζ όπως αυτά του Μόντρεαλ (Καναδάς), του Montreux (Suiza), του Eurojazz (México), της Cully (Suiza), της Πολιτιστικής Αγοράς του Salvador de Bahia (Brasil), του Φεστιβάλ Internacional de Música de Cancún Σαν Σεμπαστιάν, Σαν Χαβιέ, Τερράσσα, Μαδρίτη, Βαρκελώνη .

Ως κορυφαίος τρομπέτίστας έχει παίξει με πολλά μεγάλα συγκροτήματα στην Ισπανία και σε διεθνείς εκδηλώσεις. Έχει εμφανιστεί στο Carneggie Hall της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του 2009 με το έργο Sueño Inmaterial, το οποίο διεξάγει ο μαέστρος Joan Albert Amargós και η Laura Simó και ο Pedro Ruy ¬Blas.

Έχει επίσης δημιουργήσει καλλιτέχνες όπως ο Miquel Gil και το Manel Camp Trio, μεταξύ άλλων.

Τώρα διδάσκει στο Escola Superior d’Estudis Musicals ¬Taller de Músics στη Βαρκελώνη και είναι επίσης ο
profesor της «Αρχικής Ορχήστρας Τζαζ» του ίδιου Taller de Músics. Επιπλέον, ο Pastor είναι ο καθηγητής του Workshop Jazz και ο διευθυντής της UJI Big Band (Πανεπιστήμιο Jaume I).

Γεώργιος Καζίκος
Ο Γεώργιος Καζίκος (γ. 1972) έλαβε το δίπλωμα κλαρινέτου από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με Άριστα Παμψηφεί, πριν γίνει δεκτός στην Ακαδημία της Ζυρίχης όπου και συνέχισε τις σπουδές του. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχει λάβει το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Φίλιππος Νάκας, ενώ στο παρελθόν έχει κερδίσει δύο φορές το διαγωνισμό Νέων Μουσικών για την Ορχήστρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει εμφανιστεί στην Κρατική Τηλεόραση ενώ έχει συνεργαστεί και ηχογραφήσει έργα με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ρεσιτάλ στα πλαίσια του Παγκόσμιου Συνέδριου Κλαρινέτου στο Austin, Τέξας (2010), στο Northridge, LA (2011) και στο Assisi, Ιταλία (2013). Φοίτησε πλάι σε καταξιωμένους κλαρινετίστες όπως οι C. Ungureanu, P. Smith, P. Radev, R. Stoltzman, J. Widmann, H. Hoffer και D. Lewis. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους K. Leister και R. Stoltzman. Από το 1988, είναι προεξάρχων κλαρινετίστας στη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης και καθηγητής κλαρινέτου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από το 1994.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου
Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1936. Πρώτος αρχιμουσικός της ήταν ο αείμνηστος Παναγόπουλος και αργότερα ο Εμμανουήλ Αικατερίνης.
Το 1954 τη διεύθυνση της μπάντας ανέλαβε ο Γ. Φλώρος και από τότε οι δραστηριότητές της επεκτάθηκαν και σε συναυλίες σε κλειστούς χώρους.
Το 1965 Αρχιμουσικός ανέλαβε ο πιανίστας και συνθέτης Νίκος Αστρινίδης. Στα 21 χρόνια που διετέλεσε Αρχιμουσικός πρόσφερε με τις ανεξάντλητες γνώσεις του μεγάλη στήριξη και βοήθεια στη Φιλαρμονική.
Εκτός από τις εμφανίσεις της σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παίζει και σε υπαίθριους χώρους ή συνοδεύει μουσικά εορταστικές εκδηλώσεις όπως παρελάσεις, λιτανείες κ.α.
Ωστόσο από τις δραστηριότητές της δεν λείπουν και οι συναυλίες σε συνεργασία με σημαντικούς καλλιτέχνες.
Το ρεπερτόριό που καλύπτει περιλαμβάνει όλα τα είδη μουσικής από κλασική ως μοντέρνα και σύγχρονη μουσική από όλο τον κόσμο.
Το 2003 εκπροσώπησε την Ελλάδα στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μουσικής στην Κωνσταντινούπολη.
Το 2005 συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα. Τον Ιούνιο του 2010, με αφορμή την έκδοση του λευκώματος «70 χρόνια Φιλαρμονικής Δήμου Θεσσαλονίκης» έδωσε συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου».
Από το 1986 ο Αρχιμουσικός της μπάντας προέρχεται από τα μέλη της, με εξαίρεση μια μικρή περίοδο που Αρχιμουσικός της ήταν ο Α. Γεροντάκης. Μέλη της Φιλαρμονικής που εκτέλεσαν χρέη Αρχιμουσικών ήταν οι: Α. Πολίτης, Ι. Τεμπρέλης, Α. Στεφανίδης, Σ. Βλαχάκης, Θ. Ζαρίμπας, Π. Σιδηρόπουλος και Ν. Ψαλτόπουλος. Σήμερα Αρχιμουσικός της είναι ο κ. Κλεάνθης Ζαρίμπας.

 

Ώρα

(Τετάρτη) 7:01 πμ - 7:01 πμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Δημοτικό Θέατρο Κήπου