11.1 C
Thessaloniki

Σεμινάριο με θέμα ‘Τα κόμικς στην εκπαίδευση’

Τε08Νοε6:30 μμΤε9:00 μμΣεμινάριο με θέμα ‘Τα κόμικς στην εκπαίδευση’Με το συγγραφέα-εκαπιδευτικό Τάσο Αποστολίδη6:30 μμ - 9:00 μμ(GMT+00:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο και στη χώρα μας, διενεργείται ένας έντονος διάλογος για την πορεία του εκπαιδευτικού συστήματος. Ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και της νέας ψηφιακής πλέον γενιάς; Προσαρμόζεται στις κοινωνικές και πολιτιστικές αλλαγές ή παραμένει στάσιμο;
Πόσο κρίσιμη είναι σήμερα η επανεξέταση και η χάραξη νέων πολιτικών στην εκπαίδευση με στόχο την κατάρτιση μιας νέας εκπαιδευτικής εμπειρίας βασισμένης στις αρχές της καινοτομίας και της δημιουργικότητας; Οι εκπαιδευτικοί χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα, υποστηρίζοντας ή αμφισβητώντας τη χρήση των comics ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Η ένταξη των comics στην εκπαιδευτική ή καλύτερα στη μαθησιακή διαδικασία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη και καλλιέργεια ερεθισμάτων για την αναζήτηση γνώσης, τόσο για θέματα που σχετίζονται άμεσα με τη σχολική εκπαίδευση, όσο κυρίως για θέματα που αφορούν στην ευρύτερη κατανόηση και κοινωνική συμπεριφορά. Σήμερα, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων σχεδιάζουν και υλοποιούν νέους τρόπους διδασκαλίας μέσα από τα comics αντιλαμβανόμενοι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του αφηγηματικού Μέσου. Παράλληλα, τα comics ενδεχομένως να παρουσιάζουν ένα πλεονέκτημα συγκριτικά με άλλες διδακτικές μεθόδους, αφού βασίζονται κυρίων στη δύναμη της εικόνας. Η δυναμική της γλώσσας των comics (συνδυασμός λόγου και εικόνας, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αφήγησης, δύναμη της εικόνας) μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό κίνητρο και ταυτόχρονα ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό εργαλείο που θα αντικαταστήσει το «πρέπει να διαβάσω, να ψάξω, να μάθω» των μαθητών με το «θέλω να διαβάσω, να ψάξω, να μάθω». Η αποκωδικοποίηση των μηχανισμών του, η δυνατότητα συμμετοχής και παρέμβασης κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, το σπάσιμο των όποιων πολιτιστικών και γλωσσικών διαφορών (μέσα από τη δύναμη της εικόνας), η προσέγγιση «δύσκολων» θεμάτων (ρατσισμός, πόλεμος, μετανάστευση κλπ), η ανάπτυξη της κριτικής και συνθετικής σκέψης, η εισαγωγή της δημιουργικότητας στις σχολικές τάξεις, η άντληση πλούτου πληροφοριών και κυρίως η παρακίνηση για εμπλουτισμό αυτών των πληροφοριών αποτελούν μερικά από τα στοιχεία που μπορούν να προφέρουν τα comics στο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα.

Από τον οπτικό γραμματισμό περιμένουμε τελικά μια κριτική και δημιουργική προσέγγιση της εικόνας. Αυτό είναι εφόδιο που θα θέλαμε να κατακτήσει το παιδί, για να μπορεί να αντιμετωπίσει κριτικά τον καταιγισμό των εικόνων που δέχεται καθημερινά.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, ο συγγραφέας – εκπαιδευτικός  Τάσος Αποστολίδης θα μιλήσει για:

‘Τα κόμικς στην εκπαίδευση, ένα χρήσιμο εργαλείο μάθησης’

την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, στις 18:30 – 20:30,  στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27.

Η ομιλία απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τον Τάσο Αποστολίδη

 Ο Τάσος Αποστολίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947. Σπούδασε μαθηματικά, εργάστηκε ως εκπαιδευτικός.

Από το 1972 μέχρι το 1984 συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας ως χρονογράφος-ευθυμογράφος.
Γνωστός γίνεται κυρίως ως σεναριογράφος κόμικς από τις διασκευές των έντεκα κωμωδιών του Αριστοφάνη. Η σειρά αυτή, που έχει πουλήσει στην Ελλάδα τον αριθμό ρεκόρ των 750.000 αντιτύπων, έλαβε «Ειδική Τιμητική Διάκριση» από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου. Όλο το έργο, δίγλωσσο, μπορεί να διαβαστεί ψηφιοποιημένο σε i-Pad, ενώ έξι από τις κωμωδίες κυκλοφόρησαν σε τεύχη στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Στις ίδιες γλώσσες μεταφράστηκε και το graphic novel Tήνελλα Καλλίνικε, Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα.
Συνολικά έχει γράψει σενάρια σε 35 κόμικς για παιδιά και ενήλικες, συνεργαζόμενος με τους μεγαλύτερους Έλληνες σχεδιαστές (Γ. Ακοκαλίδη, Μ. Ζογλοπίτου, Α. Παπαδάτο, Ν. Βακάλη, κ.ά.).
Ακόμα έχει γράψει κείμενα για comic-strips, σενάρια για κινούμενα σχεδία σε DVD-ROM, καθώς και θεατρικά μονόπρακτα και κείμενα για stand-up comedy.
Το 1999 ίδρυσε τον «Αιρετικό Θίασο» και ως το 2002 ήταν αποκλειστικός συγγραφέας και σκηνοθέτης των παραστάσεών του.
Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της European Federation F.E.R.A. καθώς και της International Federation M.E.I.
Δίδαξε για 10 χρόνια «Τεχνική γραφής σεναρίου» σε Μεταλυκειακά Εργαστήρια Καλών Τεχνών.
Διετέλεσε οργανωτής, επιμελητής ή σύμβουλος εκθέσεων, φεστιβάλ, εκδηλώσεων σχετικών με το σκίτσο, τη γελοιογραφία και τα κόμικς, ενώ έχει δώσει πλήθος διαλέξεων με αντίστοιχη θεματολογία.

Ώρα

08/11/2017 18:30 6:30 μμ - 9:00 μμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Other Events