18.9 C
Thessaloniki

Ομιλία «Γνώση και πάθος: η επικαιρότητα της φιλοσοφίας του Σπινόζα» στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Τρ23Απρ7:00 μμΟμιλία «Γνώση και πάθος: η επικαιρότητα της φιλοσοφίας του Σπινόζα» στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο7:00 μμ(GMT+00:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο διοργανώνει ομιλία με τίτλο «Γνώση και πάθος: η επικαιρότητα της φιλοσοφίας του Σπινόζα» την Τρίτη 23 Απριλίου 2024. Η εκδήλωση θα γίνει στο θέατρο του Πνευματικού Κέντρου (Γ. Βαφόπουλου 5), στις 19:00, με ομιλητή τον Καθηγητή Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ, Άρη Στυλιανού.

Η ομιλία επικεντρώνεται στην επικαιρότητα της φιλοσοφίας του Σπινόζα (1632-1677).  Στη διάρκεια της εκδήλωσης πρόκειται να αναλυθεί η πολιτική θεωρία του φιλοσόφου, με έμφαση στην πρωτότυπη αντίληψή του για τη δημοκρατία και για τον εκδημοκρατισμό όλων των πολιτευμάτων. Επιπροσθέτως, θα επιχειρηθεί μια αναφορά σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα της σύγχρονης πολιτικής φιλοσοφίας, καθώς και της σημερινής συζήτησης περί δημοκρατίας, ως προς την έμπνευσή τους από συγκεκριμένες ιδέες και έννοιες της σπινοζικής σκέψης. Ο Σπινόζα, παρά το γεγονός ότι ήταν ένας ριζικά ορθολογιστής φιλόσοφος, προσπάθησε να συνδυάσει τη γνώση με το πάθος και με τα συναισθήματα, επειδή πίστευε ότι χωρίς τη γνώση των παθών δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ούτε την κοινωνία ούτε την πολιτική. Επιχείρησε μια αντι-ελιτιστική υπεράσπιση της δημοκρατίας και του λαού. Μάλιστα, υπερασπίστηκε φλογερά τον λαό ο φιλόσοφος που αφιέρωσε τη ζωή του στο να βρει και να δείξει έναν πνευματικό δρόμο σωτηρίας των ανθρώπων, μέσα από τη σκέψη, τη γνώση και την κατανόηση των πραγμάτων. Δίδασκε ότι η φύση είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους, που είμαστε καθορισμένοι από την ανθρώπινη φύση μας να έχουμε τα ίδια πάθη και συναισθήματα, όπως και τις ίδιες ανάγκες. Μπορούμε εντούτοις να βελτιωνόμαστε με τη βοήθεια του λογικού μας, ώστε να κατανοούμε καλύτερα τον εαυτό μας, τα πράγματα και τον κόσμο. Έτσι, μπορούμε να μετασχηματίζουμε τις συμπεριφορές μας προς μια ενεργητικότερη και στοχαστικότερη κατεύθυνση, ώστε να γινόμαστε πιο δυνατοί και πιο χαρούμενοι. Σε μια τέτοια δυναμική διαδρομή, η σοφία κατακτάται βήμα βήμα, αφήνοντας πίσω της την πλήρη αμάθεια και την άγονη εμπάθεια, νοηματοδοτώντας έτσι τον βίο και ανοίγοντας μια προοπτική απελευθέρωσης των ανθρώπων.

Θα ακολουθήσει διαλογική συζήτηση.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Ώρα

(Τρίτη) 7:00 μμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο