Η Σ.Ο.Δ.Θ. στο Μέγαρο ‘’Μουσικοθεραπεία με την ΣΟΔΘ’’ ‘’Grieg passion’’
Λεπτομέρειες εκδήλωσης
Η Σ.Ο.Δ.Θ. στο Μέγαρο Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2020, ώρα 20:00, προσυναυλιακή παρουσίαση: ‘’Μουσικοθεραπεία με την ΣΟΔΘ’’ ώρα 21:00,
Λεπτομέρειες εκδήλωσης
Η Σ.Ο.Δ.Θ. στο Μέγαρο
Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης
Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2020,
ώρα 20:00, προσυναυλιακή παρουσίαση:
‘’Μουσικοθεραπεία με την ΣΟΔΘ’’
ώρα 21:00, συναυλία
‘’Grieg passion’’
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
– Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)
Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έργα της ρομαντικής εποχής. Υπό την μουσική διεύθυνση του μόνιμου αρχιμουσικού της ΣΟΔΘ Χάρη Ηλιάδη θα ερμηνευτεί στο πρώτο μέρος, μετά από την ορχηστρική εισαγωγή από την όπερα ‘’Ελεύθερος Σκοπευτής’’ του Γερμανού ρομαντικού συνθέτη Carl Maria von Weber, το δημοφιλές κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα του ρομαντικού Νορβηγού συνθέτη Edvard Grieg από τον διακεκριμένο Έλληνα πιανίστα με διεθνές βιογραφικό, νικητή διεθνών διαγωνισμών και πλούσια δισκογραφία, Στέφανο Θωμόπουλο. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα ακουστεί η 2η Συμφωνία του επίσης ρομαντικού Γερμανού συνθέτη Max Bruch. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου 2020 και ώρα 21:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2). Πριν την συναυλία στις 20:00 θα υπάρξει μία ενδιαφέρουσα προσυναυλιακή δράση της ΣΟΔΘ με την συμμετοχή της μουσικοψυχοθεραπεύτριας, Επίκουρης Καθηγήτριας στο αντικείμενο «Μουσικοθεραπεία στην Ειδική Αγωγή» στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., κ. Ντόρας Ψαλτοπούλου. Τρεις μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικοθεραπείας την 1η Μαρτίου κάθε έτους, η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης ερμηνεύει στην σκηνή έργα, ενώ η κ. Ψαλτοπούλου εισάγει το ακροατήριο, το οποίο θα κληθεί να συμμετέχει ενεργά, στο θέμα της συμβολής της μουσικής και των ήχων στην ψυχική υγεία. Την προσυναυλιακή δράση – εμπειρία μπορεί το κοινό να παρακολουθήσει με το εισιτήριο της συναυλίας.
Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ.
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο για φοιτητές – ανέργους)
Πρόγραμμα:
20:00 ‘’Μουσικοθεραπεία με την ΣΟΔΘ’’
Johann Sebastian Bach: Air από την σουίτα αρ. 3 για ορχήστρα εγχόρδων, BWV 1068
Antonin Dvorak: Larghetto από την σερενάτα για ορχήστρα εγχόρδων
21:00 ‘’Grieg passion’’
Α’ μέρος
Carl Maria von Weber: Εισαγωγή από την όπερα ‘’Ο Ελεύθερος Σκοπευτής’’
Edward Grieg: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, Op. 16, σε λα ελάσσονα
Β΄ μέρος:
Max Bruch: Συμφωνία αρ. 2, Op. 38 σε φα ελάσσονα
Στέφανος Θωμόπουλος, πιάνο
Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης
Συντελεστές συναυλίας:
Στέφανος Θωμόπουλος
O Στέφανος Θωμόπουλος σπούδασε στην Musikhochschule της Κολωνίας, στο Conservatoire του Παρισιού, και στο Κονσερβατόριο του Amsterdam με τον Jacques Rouvier, τη Marie-Françoise Bucquet και τον Hakon Austbo, ενώ στην πορεία του τον συμβουλεύουν η Δόμνα Ευνουχίδου, ο Aldo Ciccolini και ο Dmitri Bashkirov. Νικητής διεθνών διαγωνισμών (Holland Music Sessions, Maria Canals, Hellexpo, Jugend Musiziert) και επιλεγμένος από τα ιδρύματα Blüthner, Yamaha, Kempff, έχει δώσει συναυλίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη νότια Αμερική, στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Έχει εμφανιστεί επανειλημμένα σε αίθουσες όπως η Cité de la Musique, το IRCAM, η Salle Gaveau και τα Μουσεία του Λούβρου και Orsay στο Παρίσι, το Μεγάρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η Concertgebouw στο Amsterdam, η Cité de la Musique στο Παρίσι και συμπράξει με όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες, όπως και με την Κρατική Ορχήστρα Βελιγραδίου, τη Netherlands Chamber Orchestra, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Οδησσού, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, την Ορχήστρα της Όπερας του Καίρου. Δίνει συναυλίες σε φεστιβάλ όπως το Printemps des Arts στο Monaco, Royaumont, Manca, το φεστιβάλ Αθηνών, οι Μουσικές Συναντήσεις του Santander, Νew Masters on tour series στο Amsterdam, το Φεστιβάλ Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ Chopin στο Nohant, οι Dominicains de la Haute Alsace, το Festival Georges Bizet στο Bougival. Ανάμεσα στους συνεργάτες του μουσικής δωματίου βρίσκονται το Κουαρτέτο Arditti, ο Patrice Fontanarosa, ο Loïc Schneider και η Shani Diluka. Επίσης δίνει συναυλίες με τα σύνολα Bloom και Κύκλος. Έχει συνεργαστεί και έχει κάνει πρώτες εκτελέσεις συνθετών όπως των: Γιώργο Κουμεντάκη, Gérard Pesson, Marc Monnet, Francesco Filidei, Alessio Silvestrin. Έχει ήδη κυκλοφορήσει 7 δίσκους, εκ των οποίων το πλήρες έργου του Ιάννη Ξενάκη για σόλο πιάνο (Timpani), το 4ο κοντσέρτο του Beethoven συνοδευόμενο από το κουαρτέτο Βαρέζε στην αυθεντική εκδοχή δωματίου του συνθέτη (Chant de Linos) και τον Μακρόκοσμο του George Crumb (Printemps des Arts de Monte Carlo). Ο Στέφανος Θωμόπουλος είναι ο πρώτος διδάκτωρ του Conservatoire του Παρισιού, έχοντας κάνει μία διατριβή πάνω στο έργο για πιάνο του Γιάννη Ξενάκη. Από το Σεπτέμβριο του 2010 είναι καθηγητής στο Εθνικό Κονσερβατόριο της Νίκαιας στη Γαλλία
Ντόρα Ψαλτοπούλου
Η Ντόρα Ψαλτοπούλου-Καμίνη είναι πρωτεργάτρια στη χώρα μας στη μουσικοθεραπεία. Έχει δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα μακροχρόνιες επιστημονικές συνεργασίες με δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα υγείας. Έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην δημιουργία χώρων μουσικοθεραπείας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για μουσικοθεραπευτές. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της μονάδας εφήβου της Γ´ Ψυχιατρικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ κ.α. Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα στα Πανεπιστήμια: Μακεδονίας (στο μοναδικό μεταπτυχιακό Μουσικοθεραπείας στην Ελλάδα), Θεσσαλίας, Λευκωσίας, καθώς και στα ΤΕΙ Λάρισας και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εποπτεύει επαγγελματίες, εκπαιδευόμενους μουσικοθεραπευτές, και λεκτικούς ψυχοθεραπευτές και ψυχαναλυτές. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ), professional member στην Αμερικανική Ένωση Μουσικοθεραπείας (AMTA), από όπου έχει τον τίτλο της Certified Music Therapist (CMT). Είναι τακτικό μέλος της Φροϋδικής Εταιρίας Β.Ε., όπου έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση στην ψυχανάλυση. Είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ένωση ECArTE και μέλος της ομάδας Certification/Accreditation στην παγκόσμια ένωση μουσικοθεραπείας (WFMT). Το ταξίδι της στη μουσικοθεραπεία έχει δημοσιευτεί στο ‘Lives of Music Therapists’ (2017, Vol. I, Barcelona Publishers). Έχουν δημοσιευτεί δύο ηλεκτρονικά-ακαδημαϊκά συγγράμματα: Μουσικοθεραπεία: Ο Τρίτος Δρόμος. και Επικοινωνία στη Μουσική – Θεραπεία – Παιδεία. Προσέγγιση CO.M.P.A.S.S., 2015. Εκδ.: Κάλλιπος (repository.kallipos.gr), τα οποία και μπορεί όποιος θέλει να τα κατεβάσει στον υπολογιστή του δωρεάν.
Χάρης Ηλιάδης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης Mozarteum στο Salzburg της Αυστρίας με τους Michael Gielen και Dennis Russell Davies, από όπου αποφοίτησε με το δίπλωμα μαέστρου και τον ακαδημαϊκό τίτλο Magister Artium το 1997.
Το 1994 έλαβε μέρος ως ενεργό μέλος στο σεμινάριο μαέστρων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Debrecen Ουγγαρίας, όπου τιμήθηκε με το “Βραβείο Προωθήσεως Νέων Μαέστρων”, στο οποίο περιελήφθη μία πρόσκληση για μία συναυλία.
Από το 2001 εμφανίζεται τακτικά στο Φεστιβάλ των “Δημητρίων” της Θεσσαλονίκης, την εναρκτήρια συναυλία του οποίου έχει διευθύνει το 2006, το 2007 και το 2010. Ως φιλοξενούμενος μαέστρος έχει επίσης συμπράξει με ορχήστρες τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σολίστ όπως οι: Cheryll Studer, Paul Badura – Skoda, Δημήτρης Σγούρος, Κώστας Κoτσιώλης κ.ά.
Από τον Ιούνιο του 2001 κατέχει τη θέση του αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της ορχήστρας, έχει οργανώσει και εμφανίσεις της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τον Φεβρουάριο του 2007 διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία την οπερέτα του J. Strauss, Die Fledermaus, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (παραγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης, παράσταση χωρίς δοκιμή).
Τον Αύγουστο του 2009 βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο της Συμφωνικής Ορχήστρας “Duna” στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2009.
foto: Σωτήρης Μουσλόπουλος
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό της ορχήστρας ανέλαβαν στη συνέχεια οι αρχιμουσικοί Δημήτρης Αγραφιώτης και Βύρων Φιδετζής και ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες, διεθνείς διαγωνισμούς, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach κ. ά. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου, Κύπρο και Αγία Πετρούπολη. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.
Ώρα
04/03/2020 20:00 8:00 μμ(GMT+00:00)
Τοποθεσία
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης