29.5 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΞεκινά η 11η Λογοτεχνική Σκηνή

Ξεκινά η 11η Λογοτεχνική Σκηνή

Είκοσι δύο συγγραφείς με αδημοσίευτα έως τώρα κείμενά τους, ισάριθμοι ομότεχνοί τους που τους παρουσιάζουν, τρία μουσικά σύνολα, αλλά και μεμονωμένοι μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί καλλιτέχνες και μεταφραστές συμμετέχουν για άλλη μία χρονιά στη Λογοτεχνική Σκηνή_11, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 στο δημοτικό θέατρο «Άνετον» (Παρασκευοπούλου 42 και Κωνσταντινουπόλεως), με ώρα έναρξης 19:00 και ελεύθερη είσοδο (συνιστάται η χρήση μάσκας).

Και η φετινή Λογοτεχνική Σκηνή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της Πολιτιστικής Εταιρείας και με χορηγία της ΕΥΑΘ.

Η φετινή, 11η διοργάνωση της Λογοτεχνικής Σκηνής φιλοδοξεί όχι μόνο να συμβάλει στη μεγαλύτερη “ορατότητα” της λογοτεχνίας ―δημιουργώντας μία αφορμή και έναν χώρο έκφρασης, με το βάρος κυρίως να πέφτει σε νέες ή και νεότατες φωνές― αλλά πολύ περισσότερο να αποκτήσει μία ενεργή και παραγωγική λειτουργία μέσα από την παραγωγή πρωτότυπου έργου και δημιουργικών συνεργειών με άλλους φορείς και κυρίως δημιουργούς της πόλης (αλλά όχι μόνον), από όλο το φάσμα των τεχνών, επιχειρώντας μία γνήσια διακαλλιτεχνική συνάθροιση.

Γι’ αυτό άλλωστε και η Λογοτεχνική_11 “προετοιμάζεται” ήδη από καιρό, πολλούς μήνες πριν από το προσεχές διήμερο, μέσα από τη διοργάνωση και την υποστήριξη εργαστηρίων, και συγκεκριμένα ενός Εργαστηρίου Γραφής με συντονίστρια τη Μαίρη Κλιγκάτση, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, και ενός Εργαστηρίου Μετάφρασης Γερμανόφωνης Ποίησης, με συντονίστρια την Έλενα Παλλαντζά και με την υποστήριξη του Τμήματος Γερμανικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., με στόχο να παρουσιάσει όχι μόνον νέους γερμανόφωνους συγγραφείς, αλλά και ―κυρίως― νεότερους μεταφραστές και μεταφράστριες.

Οι συγγραφείς που συμμετέχουν, ως επί το πλείστον με φυσική παρουσία, είναι (με αλφαβητική σειρά): Κατερίνα Ασημακοπούλου, Στέλλα Βοσκαρίδου, Ηλίας Γεωργιάδης, Δημήτρης Γκιούλος, Γεωργία Διάκου, Σταμάτης Δεμερτζής, Θάνος Μηλιός Καρακατσάνης, Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Björn Kuhligk, Δημήτρης Λεοντζάκος, Ιωάννα Λιούτσια, Κατερίνα Μαρδακιούπη, Έλενα Μαρούτσου, Γιώργος Μουφτόγλου, Άγγελος Μπέρτος, Βίκυ Μπρούσαλη, Μαριάννα Νικολάου, Αθηνά Παπανικολάου, Σταμάτης Πολενάκης, Χριστίνα Ραφτοπούλου, Ηλίας Στόφυλας, Κώστας Χατζηκυριάκου. Το έργο τους θα προλογίσουν άλλοι γνωστοί και καταξιωμένοι συγγραφείς, κριτικοί, ακαδημαϊκοί και μεταφραστές.

Από τη Λογοτεχνική Σκηνή_11 δεν θα μπορούσε να λείπει η μουσική. Άλλοτε πλαισιώνοντας τον λόγο και άλλοτε με αυτοτελή παρουσία ή μέσα από performances, μουσικοί και μουσικά σύνολα θα συνοδεύσουν τις δράσεις των δύο ημερών. Αναλυτικότερα θα συμμετάσχουν: Η ομάδα TantrUm1 (Ανθή Δαμβουνέλη και Ηρώ Μενέγου), το δωδεκαμελές Σύνολο Ελεύθερης Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η πενταμελής μπάντα Eleonora Soreitis & the Poetic Quartet με πρωτότυπες μελοποιήσεις αγγλόφωνων ποιημάτων, καθώς και οι Παναγιώτης Ανδρέογλου (ακορντεόν), Νεκτάριος Καρατζής (κοντραμπάσο), Βαγγέλης Τσοτρίδης (κιαθάρα) και Μηνάς Νικολαΐδης (βιολί).

Ακόμη, η Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε θα παρουσιάσει την αντιπολεμική performance «Γκερνίκα» υπό τη διδασκαλία του Κωνσταντίνου Γεράρδου, ενώ η Ιωάννα Λιούτσια την performance «Τι νέες που φτάσαμεν εδώ», ένα σχόλιο στο ζήτημα της έμφυλης βίας.

Τέλος, και τις δύο ημέρες θα λειτουργούν στο φουαγιέ του θεάτρου δύο μικρές εικαστικές εκθέσεις με ιδιαίτερο περιεχόμενο. Η εικαστικός Νεφέλη Κυριακού θα παρουσιάσει έργα της που “συνομιλούν” με στίχους της ελληνικής hiphop, ενώ η φωτογραφική ομάδα του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ θα παρουσιάσει την έκθεση «Soul Tatoο: Βιογραφικές σωματογραφίες».

Η Λογοτεχνική Σκηνή δημιουργήθηκε το 2012 από τον Γιώργο Κορδομενίδη, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Παρά θίν’ αλός» του Δήμου Καλαμαριάς, και πραγματοποιήθηκε επί τρεις χρονιές (μέχρι το 2014) σε αυτό το οργανωτικό πλαίσιο.

Από το 2015, τη διοργάνωση ανέλαβε αυτοτελώς το περιοδικό «Εντευκτήριο» και την υλοποιεί σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Μέγας χορηγός της φετινής διοργάνωσης είναι η Πολιτιστική Εταιρεία. Χορηγός η ΕΥΑΘ.

Τη γενική διεύθυνση της Λογοτεχνικής Σκηνής έχει ο Γιώργος Κορδομενίδης, υπεύθυνος για όλες τις δράσεις του Εντευκτηρίου (περιοδικό | εκδόσεις | εκδηλώσεις). Το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα επιμελήθηκαν οι Τέλλος Φίλης και Άκης Παραφέλας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ