27 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΚ. Ζέρβας: Διεκδικούμε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπλαση δέκα...

Κ. Ζέρβας: Διεκδικούμε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπλαση δέκα εμπορικών δρόμων γύρω από τους σταθμούς του μετρό – Σε εξέλιξη δεκάδες έργα που αλλάζουν τη φυσιογνωμία της πόλης

Τη διεκδίκηση από μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης γενναίας χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανάπλαση δέκα εμπορικών δρόμων γύρω από τους σταθμούς του μετρό σε όλες τις δημοτικές κοινότητες ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας απόψε (21/02) από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, το πρότζεκτ αφορά τις οδούς 25ης Μαρτίου, Μάρκου Μπότσαρη, Παπάφη, Κλαυθμώνος, Ολύμπου, Κολωνιάρη, Παναγίας Φανερωμένης, Ελευθερίας, Ελευθερίου Βενιζέλου (στην Τριανδρία) και Εγνατία (από το σιντριβάνι μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας). 

«Στόχος μας είναι η οικονομική ανασυγκρότηση όπως και η εμπορική και αστική αναζωογόνηση των περιοχών με τη δημιουργία ενός δικτύου εμπορικών οδών», ανέφερε ο κ. Ζέρβας, εξηγώντας ότι η επιλογή των δρόμων έγινε έπειτα από σχετικές εισηγήσεις των δημοτικών κοινοτήτων.

Επένδυση στις υποδομές – έμφαση στην καθημερινότητα

Στην κεντρική τοποθέτησή του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ενημέρωσε αναλυτικά το Δημοτικό Συμβούλιο για την εξέλιξη σειράς έργων που αλλάζουν τη φυσιογνωμία της πόλης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας:

  • Για τον άξονα της Αριστοτέλους ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στη διαπραγμάτευση για την ανάθεση των μελετών στην ομάδα που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί, μετά την πρόσφατη έγκριση της διαδικασίας από το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας.
  • Προκηρύχθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για τη δημιουργία ντεκ διαπλάτυνσης της παλιάς παραλίας. «Ένα έργο που ήταν στις καλένδες για μια δεκαετία εμείς το τρέχουμε και το υλοποιούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
  • Για το Μουσείο Ολοκαυτώματος αυτήν την περίοδο επιλέγεται το μουσειολογικό γραφείο που θα αναλάβει τον σχεδιασμό του. Ήδη έχουν κατατεθεί προσφορές από τρία πολύ μεγάλα διεθνή μουσειολογικά γραφεία. Ο κ. Ζέρβας υπενθύμισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνέβαλε καθοριστικά στο πρότζεκτ αυτό, παραχωρώντας περίπου έντεκα στρέμματα.
  • Για την πλατεία Ελευθερίας στις αρχές Μαρτίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα έχει στα χέρια του τη μελέτη βιωσιμότητας που θα απαντά στη δυνατότητα κατασκευής υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων με δεδομένη τη διαμόρφωση στην επιφάνεια ενός πάρκου αναψυχής και μνήμης. 
  • Για τους Στάβλους Παπάφη έχει παραδοθεί η οριστική μελέτη. Αυτό το διάστημα ξεκινούν οι διαδικασίες ελέγχου και έγκρισής της, ώστε να ακολουθήσουν η έκδοση των απαραίτητων οικοδομικών αδειών και οι μελέτες εφαρμογής.
  • Στον τομέα της σχολικής στέγης υπογράφηκε σύμβαση για την ανάθεση του έργου “Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Θεσσαλονίκης». Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζονται παρεμβάσεις σε 21 σχολικά κτίρια, που θα εξυπηρετήσουν 31 σχολικές μονάδες του Δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Παράλληλα, ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή του πρώτου «Πάρκου για όλους» στην Τούμπα. Πρόκειται για ένα έργο που κάνει πράξη την αρχή της ίσης πρόσβασης για όλους. 
  • Ξεκινά η εφαρμογή ενός εκτεταμένου προγράμματος για την αναβάθμιση συνολικά 62 παιδικών χαρών. Δεκαεπτά από αυτές μάλιστα διαμορφώνονται κατά τρόπο, ώστε να καταστούν φιλόξενες για τα παιδιά με αναπηρίες.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα ύψους περίπου δέκα εκατ. ευρώ, που αφορούν τις συντηρήσεις των δικτύων της πόλης και σειρά αναπλάσεων. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα ακόλουθα έργα: 1. Συμφωνία πλαίσιο για το έργο “Εργασίες Επισκευής Υποδομών Ηλεκτροφωτισμού” (προϋπολογισμού δύο εκατ. ευρώ), 2. Δημιουργία υπαίθριων χώρων στάθμευσης (προϋπολογισμού 965.000 ευρώ), 3. Συμφωνία πλαίσιο για το έργο «Αποκαταστάσεις μικρής κλίμακας πεζοδρομίων σε όλες τις κοινότητες βάσει καταγεγραμμένων αναγκών» (προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ), 4. Ανακατασκευή γηπέδων οδού Παπαναστασίου – Ν. Ελβετία (προϋπολογισμού 622.000 ευρώ), 5. Ανάπλαση πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων και αναβάθμιση ηλεκτροφωτισμού της αστικής περιοχής που περικλείεται από τις οδούς Λαγκαδά, Μοναστηρίου και Μιχ. Καλού (προϋπολογισμού 2.363.000 ευρώ), 6. Διάνοιξη οδού Αγίου Δημητρίου από την Κατσιμίδη έως τη Μήλου (προϋπολογισμού 670.000 ευρώ), 7. Ολοκληρωμένη Ανάπλαση Περιοχής Ιπποκράτειου Νοσοκομείου (προϋπολογισμού 1.898.000 ευρώ).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ