15.4 C
Thessaloniki

FOOD TRAILS

Πρόγραμμα: Horizon 2020 (Ορίζοντας 2020). Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) μπορείτε να βρείτε εδώ.
Τίτλος Πράξης (EN): Building pathways towards FOOD 2030-led urban food policies
Τίτλος Πράξης (EL): Διαμορφώνοντας τα βήματα για την υλοποίηση του οδηγού ΔΙΑΤΡΟΦΗ 2030- αστικές διατροφικές πολιτικές
Σύντομος τίτλος: FOOD TRAILS
Συνολικός προϋπολογισμός: 11.937.057,50 €
Προϋπολογισμός ΔΘ: 423.875.00 €
Ημερομηνία έναρξης: 16/10/2020
Ημερομηνία λήξης: 15/10/2024
Εταιρικό σχήμα:
  1. COMUNE DI MILANO (Leader)
  2. FONDAZIONE POLITECNICO DI MILANO
  3. EUROCITIES ASBL
  4. SLOW FOOD ASSOCIAZIONE
  5. EAT FOUNDATION
  6. CARDIFF UNIVERSITY
  7. STICHTING WAGENINGEN RESEARCH
  8. ROSKILDE UNIVERSITET
  9. CARIPLO FACTORY SRL
  10. BIRMINGHAM CITY COUNCIL
  11. BORDEAUX METROPOLE
  12. KOBENHAVNS KOMMUNE
  13. CAMARA MUNICIPAL DO FUNCHAL
  14. GRENOBLE-ALPES METROPOLE METRO
  15. GEMEENTE GRONINGEN
  16. COMUNE DI BERGAMO
  17. DIMOS THESSALONIKIS
  18. BASHKIA TIRANE
  19. MIASTO STOLECZNE WARSZAWA

 

Σύντομη Περιγραφή Έργου: Η κεντρική ιδέα του εγκεκριμένου έργου είναι βασισμένη στην ευρωπαϊκή διατροφική πολιτική και την ευρωπαϊκή στρατηγική «FOOD 2030». Βασική αποστολή του έργου είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις υλοποίησης των τεσσάρων βασικών στόχων της διατροφικής ατζέντας της Ε.Ε. “FOOD 2030” (η Διατροφή, η Κλιματική Αλλαγή, η Κυκλική Οικονομία και η Καινοτομία), ώστε να μπορέσουν να οδηγήσουν σε καθολικές διατροφικές πολιτικές για τα αστικά οικοσυστήματα.

O Δήμος Θεσσαλονίκης θα προσεγγίσει το έργο μέσα από τρεις δράσεις σε πιλοτικό επίπεδο:

Α) Αστική Γεωργία (λαχανόκηποι, αμπελώνας)

Β)Συμβούλιο Διατροφικής πολιτικής-Στρατηγικό σχέδιο

Γ) Εκπαιδευτικό υλικό για σχολική κοινότητα

Λοιπές πληροφορίες Περισσότερες πληροφορίες για το έργο FOOD TRAILS μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του (click here), ενώ μπορείτε να μαθαίνετε για την εξέλιξή του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης tweeter 

Με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης η εφαρμογή συμμετοχικών μεθοδολογιών σχεδιασμού και συγκρότησης κοινοτήτων συνεχίζεται!

Στο πλαίσιο του έργου Food Trails που υλοποιεί ο Δήμος και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020, πρόκειται να υλοποιηθεί σειρά τριών εργαστηρίων για το πάρκο της Δόξας (αστικός αμπελώνας, λαχανόκηποι “Κήπος3”, οπωρώνας), με απώτερο σκοπό τη χωροθέτηση υποδομών που θα αναδεικνύουν συμπληρωματικά την αγροδιατροφική ταυτότητα της περιοχής. Την υλοποίηση των εργαστηρίων έχει αναλάβει η Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία.

Ήδη από την Πέμπτη 28/9, μέσα σε έναν κύκλο πρώτης γνωριμίας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στους γείτονες και τις γειτόνισσες του Πάρκου της Δόξας και σχεδιάστηκαν από κοινού τα επόμενα βήματα.

Τα εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού αποσκοπούν στη λήψη απόφασης με συναίνεση από την κοινότητα για τις επερχόμενες βελτιώσεις στο μοναδικό πάρκο της Ελλάδας που διαθέτει αστικό αμπελώνα, οπωρώνα και κοινοτικούς λαχανόκηπους.


Στη Θεσσαλονίκη το έργο Food Trails υλοποιείται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon2020. Στόχος του αποτελεί η μεταφορά του κοινού οράματος και η συλλογική δέσμευση του Milan Urban Food Policy Pact και της πολιτικής στρατηγικής FOOD 2030 της Ε.Ε. για ολοκληρωμένες αστικές πολιτικές τροφίμων σε μετρήσιμη και μακροπρόθεσμη πρόοδο προς τη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων τροφίμων.

 


Αστικό Συμβούλιο Διατροφικής Πολιτικής Δήμου Θεσσαλονίκης
(Thessaloniki’s Urban Food Policy Council)

Κείμενα Διατροφικών πολιτικών

ΕΛΛΗΝΙΚΑ       –      ΑΓΓΛΙΚΑ

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ