37 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΕπιθεώρηση Δημάρχου σε έργα του Δήμου που βρίσκονται σε εξέλιξη

Επιθεώρηση Δημάρχου σε έργα του Δήμου που βρίσκονται σε εξέλιξη

Μια σειρά από έργα του Δήμου Θεσσαλονίκης τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη παρουσίασε ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, σήμερα, Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, σε εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά, του Γενικού Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Κωνσταντίνου Μπελιμπασάκη και υπηρεσιακών στελεχών.

Τα συγκεκριμένα έργα υλοποιούνται στους χώρους των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου, στο νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τις παιδικές χαρές Γιαννιτσών, ΧΑΝΘ, Καππαδοκίας και Βοσπόρου. Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Μπουτάρης τα χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας και δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία των παρεμβάσεων και τη γενικότερη εξέλιξή τους: «Πρόκειται για έργα που όταν ολοκληρωθούν, θα συμβάλουν αποφασιστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Όλες οι παρεμβάσεις αποτελούν ξεχωριστά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες όλων των εμπλεκόμενων Διευθύνσεων, καθώς και τους εργολήπτες που έβαλαν την υπογραφή τους στην υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων. «Τόσο οι εργασίες συντήρησης, επισκευής, αλλά και βελτίωσης της λειτουργικότητας των Κοιμητηρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, όσο και η διαμόρφωση των πεζοδρομίων στο νέο κτίριο της ΠΚΜ και η τελειοποίηση και παράδοση των συγκεκριμένων παιδικών χαρών, αποτελούν μια μόνο ένδειξη ότι γίνονται και έργα και ουσιαστικές παρεμβάσεις, που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των δημοτών».

Εργασίες συντήρησης – Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου (Θέρμη)

Πρόκειται για επεμβάσεις συντήρησης, επισκευής και βελτίωσης της λειτουργικότητας σε κτιριακές υποδομές και δομικές κατασκευές των Κοιμητηρίων, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το κόστος των  εκτελεσμένων εργασιών ανέρχεται στο ποσό των 859.000€, ενώ η περαίωση του έργου αναμένεται έως τις 18/11/2018.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη συστηματική δουλειά που ξεκίνησε στα νεκροταφεία τα δυο τελευταία χρόνια, με την πλήρη ανάπλαση και αναμόρφωση του χώρου, ενώ, όπως τόνισε, παράλληλα με τις εργασίες σε κτιριακές εγκαταστάσεις θα προχωρήσουν παρεμβάσεις στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού. «Κεντρική μας ιδέα είναι τα Κοιμητήρια να ανταποκρίνονται στην ιερότητα του θανάτου, ενώ οι διαδικασίες για το αποτεφρωτήριο που είναι πλέον ένα κομμάτι των Κοιμητηρίων, έχουν προχωρήσει αρκετά. Απομένει τώρα να γίνει το γενικό ρυμοτομικό σχέδιο, το οποίο εκτιμούμε ότι έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ξεπεράσει όλες τις διαδικασίες».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, από την πλευρά του, τόνισε: «Βρισκόμαστε στην τελική φάση του έργου ανακατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων των Κοιμητηρίων. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 859.000€. Μέσα στην επόμενη διετία θα δημιουργήσουμε νέες δομές, θα προχωρήσουμε  σε εργασίες για τα όμβρια ύδατα, θα γίνει ανακατασκευή του δικτύου του ηλεκτροφωτισμού, του χώρου πρασίνου με νέες φυτεύσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη νέας μελέτης για τη συντήρηση των υπολοίπων κτισμάτων, έτσι ώστε ο χώρος των Κοιμητηρίων να είναι επιβλητικός».

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου είναι:

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΟΣΤΩΝ – WC ΚΟΙΝΟΥ

Επανασχεδιασμός λειτουργίας πλυντηρίου, στεγανοποίηση, επιχρίσματα, επιστρώσεις, αντικατάσταση κουφωμάτων, νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και είδη υγιεινής, εξοπλισμός αποθήκευσης – στεγνώματος, ανακατασκευή WC , δημιουργία WC ΑμεΑ και πλακόστρωση περιβάλλοντα χώρου.

ΚΤΙΡΙΟ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΑΦΗΣ – WC ΚΟΙΝΟΥ

Επανασχεδιασμός χώρων παραμονής, στεγανοποίηση, επιχρίσματα, επιστρώσεις, αντικατάσταση κουφωμάτων, βαφές, κατασκευή ερμαρίων αποθήκευσης, νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και είδη υγιεινής, δημιουργία καθιστικού-κουζίνας, ανακατασκευή WC κοινού με  WC ΑΜΕΑ και πλακόστρωση περιβάλλοντα χώρου.

ΝΕΚΡΟΣΤΑΣΙΑ

Στεγανοποίηση, επιχρίσματα, νέες επιστρώσεις δαπέδων, βαφές, συντήρηση υαλοπινάκων, βελτίωση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, φωτιστικά, νέα κουφώματα και πλακοστρώσεις περιβάλλοντα χώρου.

 ΧΩΡΟΣ ΨΥΓΕΙΩΝ

Επιχρίσματα, βαφές, επιστρώσεις δαπέδων, στεγανοποίηση, βελτιώσεις υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση εφεδρικού ψυγείου νεκρών και πλακοστρώσεις περιβάλλοντα χώρου.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Στεγανοποίηση οροφής, αποκατάσταση δικτύου απορροής ομβρίων, αντικατάσταση εξοπλισμού λεβητοστασίου, θερμαντικών σωμάτων, ηλεκτρικού πίνακα, εξωτερικός φωτισμός, νέο κλιματιστικό τύπου ντουλάπας και στεγανοποίηση κτιρίου γραφείου ιερέων.

Ανακατασκευή περιβάλλοντος χώρου με επίστρωση θραπιναρισμένου μαρμάρου στην κύρια πρόσβαση και πλακοστρώσεις στις περιμετρικές και στο κλιμακοστάσιο.

ΟΣΤΕΟΦΥΛΑΚΙΑ

Στεγανοποίηση οροφής, συντήρηση υδρορροών και αντικατάσταση κουφωμάτων, ηλεκτρολογικών πινάκων και φωτιστικών.

ΚΤΙΡΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΩΝ

Στεγανοποίηση οροφής, θερμομόνωση (θερμοπρόσοψη ) – κλιματισμός αποθηκευτικών χώρων κεριών και αποκατάσταση εξωτερικών φωτιστικών. Αντικατάσταση ηλεκτρολογικών πεδίων και γενικού πίνακα χαμηλής τάσης.

ΚΤΙΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Στεγανοποίηση οροφής, αντικατάσταση ηλεκτρολογικών πεδίων και γενικού πίνακα χαμηλής τάσης.

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΙΟΣΚΙΑ ΣΤΑΣΗΣ

Στεγανοποίηση οροφής 21 υπαίθριων κτισμάτων.

Διαμόρφωση πεζοδρομίων στην περιοχή του νέου κτιρίου Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Το έργο αφορά την κατασκευή των πεζοδρομίων και οδοστρωμάτων καθώς  και τον ηλεκτροφωτισμό γύρω από το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο οικοδομικό τετράγωνο των οδών 26ης Οκτωβρίου, Κωλέττη, Ανδρέου Γεωργίου και Κεφαλληνίας.

Στόχος του είναι η αισθητική αναβάθμιση των οδών που περικλείουν το συγκεκριμένο Ο.Τ., η εξασφάλιση άνετης και ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών και της διευκόλυνσης κάθε είδους δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα στην περιοχή της μελέτης. Ήδη έχουν εκτελεστεί εργασίες στις οδούς Κεφαλληνίας και Ανδρέου Γεωργίου και συνεχίζονται στην οδό Κωλέττη.

Στην αναγκαιότητα του έργου και στη συμβολή του δήμου στην αναβάθμιση της περιοχής αναφέρθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης. «Οι εργασίες που υλοποιήθηκαν  ανέρχονται σε 300.000€. Απομένει να γίνουν οι φυτεύσεις δέντρων στις δενδροδόχους που έχουν ήδη κατασκευαστεί. Αυτό δεν ήταν υποχρέωση του δήμου να γίνει, αφού όπως προβλέπει και ο νόμος, η διαμόρφωση των πεζοδρομίων γύρω από ένα κτίριο είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη. Δεν έγινε όταν ξεκίνησε και τελείωσε το κτίριο, προφανώς γιατί δεν είχε περιληφθεί μέσα στο εργολαβικό, γιατί αυτό το κτίριο έγινε με αντιπαροχή και το υλοποιούμε εμείς, βάσει της καλής σχέσης που έχουμε με την Περιφέρεια».

Ανάπλαση παιδικών χαρών Γιαννιτσών, ΧΑΝΘ

Το αντικείμενο  του έργου  αφορά την ανάπλαση και πιστοποίηση παιδικών χαρών Γιαννιτσών, Χ.Α.Ν.Θ., Καππαδοκίας και Βοσπόρου, στο πλαίσιο γενικότερης αναβάθμισης των παιδικών χαρών του Δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα µε τον καθορισμό των νέων προϋποθέσεων και τεχνικών προδιαγραφών και είναι προϋπολογισμού συνολικής δαπάνης 357.296,44€.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, επέκρινε τον πρόωρο βανδαλισμό με γκράφιτι στη παιδική χαρά της ΧΑΝΘ, τονίζοντας: «Μόνο με μια άλλη κοινωνική συνείδηση σε όλους αυτούς τους επαναστατημένους, που με γκράφιτι λερώνουν τοίχους και βγάζουν τα απωθημένα τους, μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Το πρόβλημα αυτό δεν εντοπίζεται μόνο στην Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα».

Ο Θανάσης Παππάς, συμπλήρωσε: «Οι πιστοποιημένες παιδικές χαρές του δήμου μας πολλαπλασιάζονται. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε φύλαξη, καθαριότητα και ασφάλεια, γιατί υπάρχει ένα θέμα επικινδυνότητας το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση. Η παιδική χαρά της ΧΑΝΘ ανταποκρίνεται στις πιεστικές ανάγκες των κατοίκων του κέντρου, δεδομένου ότι υπάρχει ακόμη μια παιδική χαρά στην Πλατεία Ναυαρίνου, για την οποία μάλιστα έχουμε αιτήματα να την μεγαλώσουμε, κάτι που σχεδιάζουμε άμεσα. Σε σχέση με τα γκράφιτι, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που μας δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με τον καθαρισμό τους».

Οι βασικές αρχές των παρεμβάσεων στις παιδικές χαρές στοχεύουν σε:

  • Δημιουργία ασφαλούς και επισημασμένου -για τη συγκεκριμένη χρήση- υπαίθριου χώρου με κατασκευή περίφραξης και ελεγχόμενης εισόδου
  • Εξασφάλιση λειτουργικών, ασφαλών και περιβαλλοντικά φιλικών συνθηκών για την ψυχαγωγία των παιδιών, δηλ. πιστοποιημένα παιχνίδια με πιστοποιητικό Εξασφάλισης Ποιοτικού Ελέγχου και ομαδοποιημένα κατά ηλικία χρηστών, τοποθετημένα σε κατάλληλο και ασφαλές δάπεδο
  • Εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών παραμονής και για τους συνοδούς με την τοποθέτηση του απαραίτητου κατά περίπτωση αστικού εξοπλισμού, βρύσης κ.ά.

Φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου, πριν από την έναρξη των εργασιών: εδώ

Φωτογραφίες από την σημερινή παρουσίαση των παραπάνω έργων: εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ