27.2 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΕπίσκεψη στα τεχνικά έργα που υλοποιούνται με τη δωρεά του Ιδρύματος ...

Επίσκεψη στα τεχνικά έργα που υλοποιούνται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Επίσκεψη στα τεχνικά έργα που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος πραγματοποίησαν σήμερα, Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ρόζαλιν Μπένζαμιν και Βίκυ Κυρτίτση, καθώς επίσης οι Θωμάς – Φωκίων Αλγιανάκογλου και Σπύρος Σκοτίδας, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής αντίστοιχα του ΚΕΠΑ, του φορέα υλοποίησης των έργων.

Οι πρώτοι σταθμοί της επίσκεψης ήταν οι τρεις παιδικές χαρές, Νέας Ελβετίας Νάστου – Θερμοπυλών και Πλατείας Μακεδονομάχων, οι οποίες αναπλάθονται ώστε να πληρούν τις ισχύουσες προδιαγραφές πιστοποίησης και την κείμενη νομοθεσία και αναμένεται να παραδοθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος και οι εκπρόσωποι του ιδρύματος και του ΚΕΠΑ επισκέφτηκαν τα υπό εξέλιξη έργα που εντάσσονται στο συνολικό σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία μιας τουριστικής διαδρομής που θα συνδέει μια σειρά από σημαντικά μνημεία της πόλης και η οποία ξεκινά από τη Ροτόντα και διά μέσου της οδού Αποστόλου Παύλου και της οδού Κάστρων καταλήγει στην Άνω Πόλη. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν:

  • Την ανάπλαση της οδού Αποστόλου Παύλου, με την οποία μετατρέπεται ο δρόμος σε πεζόδρομο στο τμήμα από την πλατεία της Ροτόντας (από την οδό Μανωλάκη Κυριακού) ως την οδό Μελενίκου και σε οδό ήπιας κυκλοφορίας στο τμήμα από την οδό Μελενίκου ως την οδό Κασσάνδρου (Οικία Κεμάλ Ατατούρκ). Στόχος της ανάπλασης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες, είναι ο ανασχεδιασμός του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής ως χώρου υποδοχής, στάσης και κίνησης των πεζών.
  • Την ανάπλαση της οδού Κάστρων, που αφορά στη διαμόρφωση του χώρου που βρίσκεται μεταξύ ρωμαϊκών – βυζαντινών – ανατολικών τειχών και των διατηρητέων μνημείων της περιοχής, δηλαδή του μηχανουργείου Αξυλιθιώτη και των Κοιμητηρίων των Προτεσταντών και Αρμενίων. Η περιοχή ανάπλασης, από την οδό Ολυμπιάδος έως την οδό Κάστρων στο ύψος του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος, συνολικής έκτασης έξι στρεμμάτων χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερης σημασίας λόγω του πλήθους και της σπουδαιότητας των μνημείων που εντάσσονται σ’ αυτήν. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε περίπου επτά μήνες.

Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και σε δύο έργα, όπου εκτελούνται παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση ασφαλών προσβάσεων και την ανάδειξη κτιρίων ειδικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της συναγωγής Γιαντ Λεζικαρών επί της οδού Βασιλέως Ηρακλείου, που βρίσκεται σε εξέλιξη με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο και στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Εβραϊκού Μουσείου στην οδό Αγίου Μηνά, όπου έχει ήδη εγκατασταθεί ο εργολάβος και εκτιμάται ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το Φεβρουάριο. Σκοπός των έργων είναι η λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση των περιοχών γύρω από τα κτίρια, η βελτίωση της προσβασιμότητας, η διευθέτηση της στάθμευσης των οχημάτων ή η απομάκρυνσή τους όπου κρίνεται απαραίτητο, καθώς και η ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων και η αύξηση του πρασίνου, όπου είναι δυνατό.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας ήταν το Κέντρο Αρωγής Εξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ», έργο το οποίο έχει ολοκληρωθεί. Το κέντρο, που λειτουργεί σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, παρέχει ημερήσιες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής – νοσηλευτικής φροντίδας και υποστήριξης, καθώς επίσης υγιεινής και σίτισης σε άτομα εξαρτημένα από ψυχοδραστικές ουσίες (ενεργούς χρήστες), τα οποία δεν είναι ενταγμένα σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα και αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα καθημερινής διαβίωσης.

Μεταξύ των τεχνικών έργων που έχει επιλέξει ο Δήμος να υλοποιήσει με τη δωρεά ύψους 10.000.000€ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που έχει κατανεμηθεί σε πέντε θεματικούς άξονες, περιλαμβάνονται επίσης η ανάπλαση της Πλατείας Φαναριωτών, καθώς επίσης η διαμόρφωση των προσβάσεων και η ανάδειξη της Συναγωγής Μοναστηριωτών στην οδό Συγγρού και του Γενί Τζαμί επί της Αρχαιολογικού Μουσείου, που αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, αφού ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τα στελέχη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την προσφορά τους στην πόλη και τα στελέχη του ΚΕΠΑ για την ουσιαστική συμβολή τους στην εκτέλεση των έργων, ανέφερε: «Ως διοίκηση επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε τη δωρεά του ιδρύματος, με βάση κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές προτεραιότητες. Τα τεχνικά έργα που επιθεωρήσαμε σήμερα κι αυτά που έχουν δρομολογηθεί θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης. Το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε συνολικά τις δράσεις και τα έργα που υλοποιούνται με τη δωρεά, η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε δομές και να παρέχουμε υπηρεσίες προς τους δημότες, που δε θα ήταν εφικτές μέσα από τον τακτικό προϋπολογισμό και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δήμου».

O Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Θανάσης Παππάς, επισήμανε τα εξής: «Οι παρεμβάσεις σε επιλεγμένα σημεία και η αναδιαμόρφωση τόπων σημαντικών και με ιστορική σημασία, μαζί με ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που θα βελτιώσουν τις λειτουργίες της πόλης, συνιστούν τη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη Θεσσαλονίκη. Είναι χειρονομία εξαιρετικής σπουδαιότητας και έτσι γρήγορα και αποφασιστικά, μεταβάλλεται η εικόνα και η λειτουργικότητα της πόλης. Συνδυάζονται δε οι παρεμβάσεις αυτές με την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος δημιουργώντας μια ενότητα που αναβαθμίζει δημοσίους χώρους χάριν των δημοτών και των επισκεπτών μας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΑ, Θωμάς – Φωκίων Αλγιανάκογλου δήλωσε: «Το ΚΕΠΑ ανταποκρινόμενο θετικά στο σχετικό κάλεσμα του Δήμου Θεσσαλονίκης και με την έγκριση του ΙΣΝ ανέλαβε ως φορέας υλοποίησης την καλή εκτέλεση και ομαλή χρηματοδότηση, κυρίως των τεχνικών έργων της δωρεάς. Έπειτα από 25 χρόνια συνεισφοράς στην επιχειρηματικότητα της Βόρειας Ελλάδας, ήρθε και η στιγμή για την συνεισφορά μας στους δημότες της πόλης μας. Τέλος, θέλω να τονίσω την άριστη και δημιουργική συνεργασία μας τόσο με όλους τους εμπλεκόμενους από τον Δήμο Θεσσαλονίκης – Γραφείο Δημάρχου, αρμόδιο Αντιδήμαρχο, στελέχη, εργαζόμενους – όσο και με τα εξουσιοδοτημένα στελέχη του ιδρύματος».

Φωτογραφίες εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ