23.5 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΕκδηλώσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης - Casa Bianca - Μάιος 2017

Εκδηλώσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης – Casa Bianca – Μάιος 2017

Με την έκθεση του Μανώλη Χάρου και τον τριήμερο εορτασμό των Μουσείων πλαισιώνεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Casa Bianca, μέσα στον Μάιο του 2017.

  • Την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, στο 20.00, θα πραγματοποιηθούν τα  εγκαίνια της έκθεσης του Μανώλη Χάρου «Ιστορίες από χαρτόνι – Αισώπειοι Μύθοι», η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου. Οι επιμελητές της έκθεσης, Γιάννη Μπόλης και Δόμνα Γούναρη, αναφέρουν: «Μια σύγχρονη πρόταση, πρωτότυπη και ευρηματική, συνιστά και η ενότητα έργων του µε θέα τους Μύθους του Αισώπου, οι οποίοι, παρά το πέρασα 2.500 περίπου χρόνων, εξακολουθούν να επιβεβαιώνουν τον επίκαιρο χαρακτήρα τους, συνθέτουν ένα γοητευτικό και διαχρονικό σώα µάκρων γλαφυρών κοιτώνων, στα οποία η δυνατή της παραβολής και η αλληγορία σαλιώνουν µε την ηθική διάσταση και το διδακτικό περιεχόταν. Ο Μανώλης Χάρος, έχοντας αναζητήσει, μελετήσει και εντρυφήσει σε αναπαραστάσεις των Μύθων σε πολυάριθµα εικονογραφημένα χειρόγραφα και εκδόσεις, παρουσιάζει δισδιάστατες και τρισδιάστατες στον χώρο συνθέσεις που συγκροτούν, στο σύνολό τους, ένα ενιαίο περιβάλλον, προσφέρουν οπτική απόλαυση, διακρίνονται για την ανισότητα και την εκφραστικότητα, τον ραντισμό και την παιδικότητά τους, τις ανάγεις εικαστικές τους ποιότητες και αξίες». Αποκλειστικός χορηγός: Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου Α.Ε. «ΜΕΛ» – Πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας «ΜΕΛημά μας», με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας της. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη,  Παρασκευή και Σάββατο: 10.00 – 17.00 και Πέμπτη: 10.00 – 20.00.
  • 18 έως 20 Μαΐου 2017/ Τα μουσεία του κόσμου γιορτάζουν – Τριήμερος εορτασμός μουσείων/ Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) / Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων/ (20 Μαΐου):

-Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, από τις 19.00 έως τις 21.00, θα πραγματοποιηθεί εικαστικό εργαστήριο για ενήλικες, με τίτλο «Οι ζελατίνες του Νικόλαου Γύζη», το οποίο περιλαμβάνει εισαγωγική γνωριμία με το έργο του Γύζη, μέσα από τη μόνιμη συλλογή σχεδίων του, καθώς και εικαστική προσέγγιση στις ζελατίνες του. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με το γρήγορο αυθόρμητο σχέδιο και το παιχνίδι φωτός-σκιάς πάνω στην υγρή ζωγραφική επιφάνεια και να δημιουργήσουν έργα με μελάνι πάνω σε διαφάνειες. Σχεδιασμός και εκτέλεση εργαστηρίου: Λία Κατόπη, πτυχιούχος Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ και Ζωή Μυλωνά, φοιτήτρια Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ. Δηλώσεις συμμετοχής: Λία Κατόπη και Ζωή Μυλωνά, Τηλέφωνο: 2310 427555. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή δεν προϋποθέτει οικονομική επιβάρυνση.

-Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί Swing Night, με taster class – μάθημα χορού lindy hop για αρχάριους, στις 20.00. Στις 21.30, swing πάρτι, social swing dancing, με την συμμετοχή της Swing Academy. Το Lindy hop και το Authentic Jazz είναι οι χοροί που αναπτύχθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και στις αρχές του 1930 από τις αφρο-αμερικανικές κοινότητες στις ΗΠΑ. Αποτελούν μέλη της οικογένειας των χορών Swing. Βασίζονται κυρίως στο Jazz, στο Tap, στο Breakaway, στο Black bottom και στο Charleston και είναι πρόγονοι του Jive και του Rock ‘n Roll. Το Authentic Jazz είναι χορός που χορεύεται χωρίς παρτενέρ ενώ το Lindy Hop είναι ένας ζευγαρωτός χορός.  Τα δύο είδη αυτά έχουν αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα που μπορούν όμως και να χορογραφηθούν, και αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό άσκησης και ψυχαγωγίας για κάθε ηλικία. Η Swing Academy είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε με σκοπό τη διάδοση των αυθεντικών Swing χορών και χορεύονται στο άκουσμα Swing μουσικής (Classic Jazz). Η ομάδα έχει την έδρα της στην Θεσσαλονίκη (περιοχή Βαλαωρίτου, Καθολικών 4, 6ος  όροφος), όπου διδάσκονται Lindy Hop και Authentic Jazz, διοργανώνονται Swing Parties, εκδηλώσεις και σεμινάρια με συμμετοχή δασκάλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συμμετοχή στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.

-Το Σάββατο 20 Μαΐου 2017, στις 20.00, θα γίνει ξενάγηση και εικαστική δράση για μικρούς και μεγάλους στην έκθεση του Μανώλη Χάρου, από τον επιμελητή, Γιάννη Μπόλη. Η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ