Ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής για το έτος 2017 παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ειδικής δημόσιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επιχείρησε να σταχυολογήσει ορισμένες από τις πολιτικές δράσεις του 2017, που ξεχωρίζουν, λόγω της συγκυρίας που διανύει η πόλη και η χώρα εν γένει.
Ο Δήμαρχος ξεκίνησε με μια ιδιαίτερη αναφορά στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας, το οποίο στη διάρκεια του 2017 άρχισε να παίρνει «σάρκα και οστά», όπως τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε επισημαίνοντας τις πρωτοβουλίες της διοίκησης του Δήμου κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ανάμεσά τους ξεχώρισε την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, την πολιτική γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, τις δράσεις που στηρίζουν νεοφυείς επιχειρήσεις και καινοτόμες ιδέες, την οικογένεια, τα μικρά παιδιά, τους μαθητές, τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του απολογισμού, ο Δήμαρχος ανέφερε: «Τα πεπραγμένα της διοίκησής μας κατά τη διάρκεια του 2017 βελτιώνουν αισθητά την υποδομή πάνω στην οποία η πόλη θα χτίσει για να πορευτεί τα επόμενα χρόνια στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της κοινής προκοπής. Η διοίκησή μας εξόπλισε τον Δήμο Θεσσαλονίκης με χρηματοδοτικά εργαλεία και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Με σχέδια στρατηγικά και επιχειρησιακά καταρτισμένα συλλογικά και συμμετοχικά σε συνέργεια με τους τοπικούς φορείς. Και κυρίως, με ένα όραμα για μια πόλη έτοιμη να πορευτεί στο μέλλον με αξιώσεις και προοπτικές. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η παρακαταθήκη θα πιάσει τόπο».
[Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, στο τέλος του δελτίου Τύπου]
Στη συνέχεια της συνεδρίασης το λόγο πήραν οι Αντιδήμαρχοι της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, παρουσιάζοντας τον επιμέρους απολογισμό των Διευθύνσεων και υπηρεσιών, καθώς και οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων, των Νομικών Προσώπων του Δήμου, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.
Όπως προκύπτει από τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις, ο απολογισμός του 2017 σε αριθμούς, καταγράφεται ως εξής:
- Πραγματοποιήθηκαν 30 συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (25 Τακτικές, τρεις Ειδικές και δυο Έκτακτες)
- Συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, με την έγκριση της ειδικής πολεοδομικής μελέτης του οικοπέδου όπου θα ανεγερθεί, στην περιοχή του Εμπορικού Σταθμού Θεσσαλονίκης
- Οι Δημοτικές Κοινότητες πραγματοποίησαν πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων με ευρεία θεματολογία.
- Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διέθεσε στον Δήμο δωρεά ύψους 10 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση της πόλης από τις επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης
- Συνεχίστηκε και επεκτάθηκε το πρόγραμμα REACT για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Δημιουργήθηκαν 731 θέσεις υποδοχής, εκμισθώθηκαν 142 διαμερίσματα, εντάχθηκαν 597 ωφελούμενοι
- Στο Φιλοξενείο Αιτούντων Άσυλο φιλοξενήθηκαν συνολικά 12 οικογένειες και 48 άτομα
- Στο Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων προσήλθαν 2.017 διαφορετικά άτομα, που πραγματοποίησαν συνολικά 32.210 επισκέψεις. Οι νέοι εγγεγραμμένοι ανήλθαν σε 624 άτομα
- Στο Υπνωτήριο Αστέγων φιλοξενήθηκαν συνολικά 154 άτομα
- Στον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των παιδιών τους, φιλοξενήθηκαν 19 κυρίες και 22 παιδιά
- Διατέθηκαν συνολικά 142.800 μερίδες φαγητό από τα σημεία συσσιτίου του δήμου, ενώ 150 οικογένειες προμηθεύτηκαν βασικά είδη πρώτης ανάγκης από το Κοινωνικό Παντοπωλείο
- Τελ Αβίβ, Βαρσοβία, Άμστερνταμ, Βιέννη ήταν κάποιοι από τους σταθμούς της Διπλωματίας των Πόλεων. Τα αποτελέσματα εμφανή: οι καταγεγραμμένες διανυκτερεύσεις αλλοδαπών επισκεπτών άγγιξαν τα 2,5 εκατομμύρια
- Στο Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός», ολοκληρώθηκαν 15 υιοθεσίες, έγιναν 20 εισαγωγές παιδιών και υποβλήθηκαν 101 αιτήσεις υιοθεσίας από όλη την Ελλάδα
- Η Δημοτική Αστυνομία βεβαίωσε 98.987 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και διενήργησε 1.912 ελέγχους σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Παράλληλα υλοποίησε το πρόγραμμα της Κυκλοφοριακής Αγωγής τα οποία παρακολούθησαν 1.844 μαθητές από 29 σχολεία
- Συνεχίστηκε η ουσιαστική συνεργασία των πολιτιστικών φορέων και ομάδων της πόλης με τον Δήμο Θεσσαλονίκης
- Έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη
- Ανάπλαση τεσσάρων παιδικών χαρών (ΧΑΝΘ, Καππαδοκίας, Γιαννιτσών, Βοσπόρου)
- Διαμόρφωση σχολικών αυλών με βιοκλιματικά κριτήρια σε τέσσερα σχολεία (Ευκλείδης, 30ο ΓΕΛ-Γενναδίου, 15ο Λύκειο-Καρ. Ντηλ, 18ο ΓΕΛ-Κ.Τούμπα)
- Ηλεκτροφωτισμός οδού Παπαναστασίου και πλατείας Στ. Καραμανλή
- Ηλεκτροδότηση δημοτικού φωτισμού σε επιλεγμένους βασικούς οδικούς άξονες και πάρκα (JESSICA)
- Ανάπλαση οδού Νέστορος Τύπα
- Ανακατασκευή γηπέδων και διαμόρφωση υπαίθριων χώρων στο αθλητικό κέντρο Δελφών-Μαρτίου
- Ανάπλαση πλατείας Αγίου Σπυρίδωνα
- Διαμόρφωση σχολικών δακτυλίων (30ο λύκειο-Κορίνθου, 50ο δημοτικό πλ. Αγίων Αναργύρων, 12ο νηπιαγωγείο-Πόντου)
- Διαμόρφωση πεζοδρόμων γύρω από το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
- Ανέγερση – εξοπλισμός κτιρίου για τη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων στην Τριανδρία
- Πλήθος πολιτιστικών και εικαστικών δράσεων, εκθέσεις και εκδηλώσεις λόγου, θεάτρου και μουσικής στις Δημοτικές βιβλιοθήκες, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
- Έτος σημαντικών κατακτήσεων το 2017 και για τα δημοτικά ΜΜΕ (TV100, FM100, FM100,6) στην εδραίωση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητάς τους και σε επίπεδο δράσεων που ενισχύουν τον θεσμικό και κοινωνικό ρόλο τους στην Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία.
- Στα Δημοτικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας συμμετείχαν 177 εθελοντές εκπαιδευτικοί, 80 εθελοντές για γραμματειακή υποστήριξη και 300 μαθητές.
- Στη Δημιουργική Απασχόληση – Καλοκαίρι 2018 συμμετείχαν 52 εκπαιδευτικοί και περισσότεροι από 1080 μαθητές που απασχολήθηκαν με ποικίλες δράσεις, ενώ αντίστοιχα πραγματοποιήθηκαν 10 κύκλοι διαλέξεων-συζητήσεων για παιδιά και εφήβους με τίτλο: «Ψυχική υγεία και οικογένεια»
- 20.000 συμμετοχές στον 12ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος», 25.000 δρομείς στον 6ο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο, 1000 αθλούμενοι στο 19ο Φεστιβάλ Γυμναστικής Για Όλους.
- 110 φορείς της πόλης με 250 εκδηλώσεις συμμετείχαν στην 5η Γιορτή Πολυγγλωσίας.
- Το Γραφείο Εργασίας – Συμβουλευτικής του Δήμου σε συνεργασία με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εξυπηρέτησε 513 άτομα (ατομική πληροφόρηση), 568 (ατομική συμβουλευτική) και 348 μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενώ υλοποίησε 30 ομαδικά εργαστήρια πληροφόρησης-συμβουλευτικής με τη συμμετοχή 295 ατόμων.
- Η πορεία υλοποίησης της Στρατηγικής Αστικής Ανθεκτικότητας «Θεσσαλονίκη 2030» περιλαμβάνει: 30 εκδηλώσεις και δράσεις στην πόλη, 11 παρουσιάσεις σε διεθνείς διοργανώσεις, 14 διεθνείς συνεργασίες και 48 τοπικές.
Το πλήρες κείμενο του απολογισμού έργου της Διοίκησης, έτους 2017 βρίσκεται εδώ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΤΟΥΣ 2017
Στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, Απόστολος Αγγελόπουλος, παρουσίασε την έκθεση πεπραγμένων της ανεξάρτητης Αρχής, για το 2017. Το πλήρες κείμενο της έκθεσης: ΕΔΩ
Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, πολιτικών παρατάξεων, καθώς και φορέων της πόλης, από τους τομείς του εμπορίου, της εκπαιδευτικής κοινότητας και οργανισμών κοινής ωφελείας.
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Αγαπητές και αγαπητοί συμπολίτες,
Η ετήσια υποχρέωση των δημοτικών αρχόντων να λογοδοτούν για τα πεπραγμένα τους, μοιάζει με τυπική διαδικασία, όμως αποτελεί μια ουσιαστική λειτουργία. Προωθεί τη διαφάνεια μέσω της υπεύθυνης λογοδοσίας, ενθαρρύνει την συμμετοχή του πολίτη και ενισχύει την τοπική δημοκρατία. Έτσι και φέτος, ο τόμος Απολογισμού του Έργου της Διοίκησης Έτους 2017 περιέχει τις δράσεις της διοίκησης σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων της. Περιέχει, επίσης και όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες της. Έτσι θα μπορέσουν οι πολίτες να κρίνουν τα πεπραγμένα της διοίκησής μας. Φέτος ο τόμος του Απολογισμού έχει ψηφιακή μορφή, για λόγους εξοικονόμησης.
Στον φετινό χαιρετισμό μου θα επιχειρήσω να σταχυολογήσω κάποιες πολιτικές δράσεις του 2017, οι οποίες ξεχωρίζουν ιδιαίτερα, λόγω της συγκυρίας που διανύει η πόλη και η χώρα εν γένει.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Δεν θα μπορούσα παρά να ξεκινήσω από το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας. Στη διάρκεια του 2017 ξεκίνησε να παίρνει «σάρκα και οστά». Εγκρίθηκε η ειδική πολεοδομική μελέτη του ακινήτου για τη δημιουργία του Μουσείου στην περιοχή του Εμπορικού Σταθμού Θεσσαλονίκης. Κι αυτό, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της ΓΑΙΑΟΣΕ, που γενναιόδωρα παραχώρησε την έκταση στην οποία θα ανεγερθεί το Μουσείο. Μια που βρισκόμαστε στο τέλος του 2018, να πω και ότι, φέτος πριν περίπου δύο μήνες, υπογράφηκε στις Βρυξέλλες το καταστατικό του «Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος», οπότε πλέον το ίδρυμα έχει αποκτήσει νομική οντότητα. Αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια που μια πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, την οποία από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσαμε, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ: Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας πρώτα και κύρια θα είναι το μουσείο της πόλης. Με ποια έννοια; Θα παρουσιάζει την ιστορία της Σεφαραδίτικης Κοινότητας της Θεσσαλονίκης και το αποτύπωμά της στην πόλη, στην κουλτούρα της, και σε όλους τους τομείς της ζωής και της καθημερινότητας. Μ’ αυτήν την έννοια θα είναι και το πρώτο μουσείο στον κόσμο που είναι αφιερωμένο στον Σεφαραδισμό. Φυσικά, θα αποτελέσει έναν φάρο που θα ακτινοβολεί σε όλον τον κόσμο το μήνυμα «Ποτέ Ξανά!». Και παράλληλα, θα λειτουργήσει και ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στα οφέλη για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τόσο χάρη στην επισκεψιμότητα που αναμένεται να αποκτήσει, όσο και ως νέο τοπόσημο στη δυτική πλευρά της πόλης.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ: Οφείλω να πω ότι η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης. Με τις συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειές μας, εξασφαλίσαμε μέρος της χρηματοδότησης από το Γερμανικό κράτος, μετά την ψήφιση κονδυλίου ύψους 10.000.000€ από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή το 2016. Αλλά και από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που προτίθεται να στηρίξει οικονομικά την προσπάθεια προσφέροντας άλλα 10 εκατομμύρια.
Επιπλέον, γίναμε αποδέκτες προτάσεων για οικονομική στήριξη του Μουσείου από εβραϊκές κοινότητες της διασποράς με τις οποίες ήρθαμε σε επικοινωνία κατά τις μεταβάσεις μας σε Αμερική, Ευρώπη και αλλού. Να πω, επίσης, ότι εκκρεμεί η υλοποίηση της δέσμευσης από πλευράς του ελληνικού κράτους ότι θα συνεισφέρει σε χρήμα το 25% του κόστους κατασκευής. Αυτή η δέσμευση εκφράστηκε με επιστολή του Υπουργού Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου, προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Είμαι σίγουρος ότι στο εγγύς μέλλον θα την δούμε να υλοποιείται. Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, δύο φορές εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στην ίδρυση και δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Την πρώτη μαζί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, όταν φύτεψαν συμβολικά δυο ελιές στον χώρο όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο. Και τη δεύτερη φορά με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, όταν αποκάλυψαν αναθηματική πλάκα η οποία θα τοποθετηθεί στο Μουσείο, όταν αυτό κατασκευαστεί. Όλα αυτά δείχνουν τη βούληση της κυβέρνησης να συνδράμει στην ίδρυση του Μουσείου. Παράλληλα, προχωράει και η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στον χώρο πέριξ του Μουσείου και μουσείου Σιδηροδρόμων, τα οποία επίσης βρήκαν το δρόμο τους στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.
ΔΩΡΕΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ: Δεν θα μπορούσα να παραλείψω την άλλη σημαντικότατη πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τη δωρεά ύψους και πάλι 10.000.000€ στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια του 2017 οι υπηρεσίες και τα στελέχη του Δήμου εργάστηκαν σκληρά για να καταρτίσουν ένα συνολικό σχέδιο παρέμβασης στην πόλη με πολλαπλούς στόχους: Να αναπτυχθούν πολιτικές και προγράμματα κοινωνικής συνοχής, στήριξης της επιχειρηματικότητας, διασφάλισης της εξωστρέφειας της πόλης, ανάπτυξης καινοτόμων δράσεων πολιτισμού. Ήδη, μεγάλο μέρος των χρημάτων της δωρεάς έχει απορροφηθεί και αξιοποιείται σε δράσεις που υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή στην πόλη, καθώς και σε τεχνικά έργα που έρχονται να συμπληρώσουν το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας, αναδεικνύοντας τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης. Η δωρεά του Ιδρύματος τιμά την πόλη, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και εμένα προσωπικά και στα μάτια μου, αποτελεί μια δικαίωση των προσπαθειών και της δουλειάς που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια.
ΟΚ! THESS KAI ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Σημαντική ήταν και η δουλειά που έγινε το 2017 στο Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης ΟΚ!Thess. Όπως ξέρετε είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με σημαντικούς τοπικούς φορείς. Το 2017 το ΟΚ!Thess κατοχύρωσε τον ρόλο του στη χώρα μας και διεθνώς ως ένας αξιόλογος και αξιόπιστος φορέας προώθησης και υποστήριξης της καινοτόμου και νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Δεκάδες είναι οι νέοι άνθρωποι που πέρασαν από το Οικοσύστημα και πολλές οι νεοφυείς επιχειρήσεις που βγήκαν στην παραγωγή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και νέα υπεραξία στην αγορά εργασίας της πόλης μας. Με το ΟΚ!Thess σπέρνουμε σπόρους, τους καρπούς των οποίων θα δρέψουμε ως τοπική κοινωνία στο άμεσο μέλλον.
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφερθώ στην πιο ουσιαστική πολιτικά και ανθρωπιστικά πρωτοβουλία μας, αυτήν που αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Το 2017 συνεχίσαμε να προωθούμε την ολοκληρωμένη προσέγγιση που υιοθετήσαμε ήδη από το 2015. Η προσέγγιση αυτή συνίσταται σε μια συλλογική προσπάθεια τοπικών φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και διεθνών οργανισμών, πάνω σε ένα κοινά συμφωνημένο σχέδιο δράσης. Το σχέδιο αυτό αφορά αφενός την αντιμετώπιση κρίσεων και αφετέρου την κατάρτιση και εφαρμογή ενός πλάνου για την ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία με στόχο την κοινή προκοπή. Σ αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί το πρόγραμμα REACT για την προσωρινή στέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα εντός αστικού ιστού. Το REACT αξιοποιείται ως παράδειγμα προς μίμηση και ως βέλτιστη πρακτική σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα, το 2017, εξυπηρετήθηκαν συνολικά σχεδόν 1.300 άνθρωποι σε 731 θέσεις υποδοχής και προσωρινής στέγασης, χάρη στην εκμίσθωση 142 διαμερισμάτων, συν τις 28 θέσεις που είναι διαθέσιμες στο Φιλοξενείο, στην Τούμπα.
ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ: Οφείλω εδώ να επισημάνω τα πεπραγμένα μας που αφορούν τα παιδιά και την οικογένεια. Το 2017:
-Τέθηκαν σε λειτουργία δυο νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Οργανισμού Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας του Δήμου Θεσσαλονίκης
-Πιστοποιήθηκαν και παραδόθηκαν σε λειτουργία τέσσερις ακόμη παιδικές χαρές.
-Διαμορφώθηκαν τα σχολικά προαύλια τεσσάρων σχολικών συγκροτημάτων με βιοκλιματικά κριτήρια
-Διαμορφώθηκαν οι σχολικοί δακτύλιοι γύρω από δύο ακόμη σχολικά συγκροτήματα. Πρόκειται για δράσεις που αποτελούν μέρος συνολικότερου σχεδιασμού στον τομέα της σχολικής στέγης, της μέριμνας για το παιδί και της ποιότητας ζωής στην πόλη, ο οποίος θα ξετυλιχτεί τα επόμενα χρόνια.
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ: Στη διάρκεια του 2017, επίσης, εγκαινιάσαμε τα Δημοτικά Ιατρεία στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας. Η δημιουργία αυτού του θεσμού αποτελεί υλοποίηση προγραμματικής μας δέσμευσης για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε επίπεδο Δημοτικής Κοινότητας. Είμαστε υπερήφανοι που εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ και προσφέραμε στους δημότες της Θεσσαλονίκης μια τέτοια δομή. Όμως, παραμένει πρόβλημα η ανανέωση των συμβάσεων των 25 γιατρών, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν τα ιατρεία. Είναι κι αυτό ένα ζήτημα που η Κεντρική Διοίκηση πρέπει επιτέλους να επιλύσει.
ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Θέλω να σημειώσω, επίσης, την πρόοδο που έγινε στη διάρκεια του 2017 σε ό,τι αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης. Πλέον ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει ολοκληρωμένη Στρατηγική για το Θαλάσσιο Μέτωπο, αλλά και σχετικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, το οποίο αξιοποιήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα κατά την κατάρτιση Στρατηγικού Πλαισίου για την Ανάπτυξη του Παραλιακού Μετώπου. Έτσι, η ανάδειξη και η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου θα μπορέσει να προχωρήσει τα επόμενα χρόνια πάνω σε στέρεη και κοινά αποδεκτή βάση, που διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος της πόλης, των κατοίκων της και των επισκεπτών της. Μ’ αυτήν την προεργασία ως δήμος μετέχουμε στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το παραλιακό μέτωπο, που στόχο έχει την εκπόνηση μελέτης του ειδικού χωρικού σχεδίου για την ενοποίηση, ανάπλαση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Αγγελοχώρι στο Καλοχώρι.
ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ: Όσον αφορά τα θέματα καθημερινής διαβίωσης στην πόλη, θέλω να κάνω ξεχωριστή αναφορά στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια του 2017 υλοποιήθηκε σε μεγάλη έκταση η αντικατάσταση φωτιστικών και ολοκληρώθηκε η ψηφιακή καταγραφή και αποτύπωση του δικτύου. Οι εργασίες αυτές συνεχίζονται και μέσα στα λίγα επόμενα χρόνια η Θεσσαλονίκη θα έχει αποκτήσει σύγχρονο και οικονομικό δημοτικό φωτισμό. Υλοποιήθηκε με δανειακή σύμβαση μέσω του προγράμματος JESSICA η εκτέλεση του έργου «Εκσυγχρονισμός του Δημοτικού Φωτισμού σε επιλεγμένους βασικούς οδικούς άξονες και πάρκα» με συμβατική δαπάνη 1.824.277€. Περιλαμβάνει: την κατασκευή νέου έργου φωτισμού για την τοποθέτηση 480 νέων ιστών με φωτιστικά Led και την αντικατάσταση 2.294 παλαιών φωτιστικών με φωτιστικά σώματα Led σε υφιστάμενους ιστούς, με προθεσμία ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο 2017. Ο Π/Υ δημοπράτησης ήταν 5.400.000€. Αφορά αντικατάσταση φωτιστικών από 125 – 400 Watt με φωτιστικά 35 – 120 Watt. Η εξοικονόμηση ενέργειας φθάνει το 67% και η μείωση δαπάνης ηλεκτροφωτισμού εκτιμάται σε 350.000€/έτος, ενώ αν προστεθεί το όφελος από το κόστος συντήρησης, η εξοικονόμηση πόρων φθάνει τις 400.000€. Η δαπάνη αποπληρωμής του δανείου ανέρχεται μόλις σε 100.000€/έτος και η εξοικονόμηση είναι αυταπόδεικτη.
ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΚΑΔΟΙ: Το 2017 δημοπρατήθηκε και το έργο της υπογειοποίησης των κάδων. Όμως, εξαιτίας γραφειοκρατικών κωλυμάτων, επαναδημοπρατήθηκε στις αρχές του 2018. Είναι κι αυτό μια μεγάλη παρέμβαση που θα αλλάξει δραστικά την εικόνα της πόλης. Ήδη, ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την προμήθεια των 80 κάδων για το Ιστορικό Κέντρο και περιμένουμε τη σχετική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οπότε στις αρχές του 2019 πιστεύω ότι θα υπογραφεί η Σύμβαση με τον ανάδοχο κατασκευαστή, και αρχές Μάρτη θα μπορεί να τοποθετηθεί ο πρώτος υπόγειος κάδος.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Στο επίπεδο της ανακύκλωσης, έχουμε προχωρήσει αρκετά: το 20% του συνόλου των απορριμμάτων του Δήμου μας προέρχεται από τους Μπλε Κάδους. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Όμως είμαστε πρώτοι στη χώρα σε κιλά ανακυκλώσιμων υλικών ανά κάτοικο.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Αξίζει να αναφερθώ επίσης στην έντονα εξωστρεφή δραστηριότητα, στην τακτική των συνεργειών και στην υποστήριξη του ντόπιου δυναμικού που χαρακτήρισαν στη διάρκεια του 2017 τον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών. Οι παρεμβάσεις μας και οι δράσεις μας διέπονταν από τις αρχές της διάχυσης του πολιτιστικού προϊόντος, της στήριξης της κοινωνικής συνοχής και της αξιοποίησης του εγχώριου δυναμικού. Στόχοι μας και για το 2017 υπήρξαν η πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και η εξασφάλιση προϋποθέσεων δημιουργίας έκφρασης. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, ήταν η συμμετοχή των πολιτών και των κατοίκων της πόλης χωρίς αποκλεισμούς.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Παράλληλα, προχωρώντας στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας, εντείνουμε την προσπάθειά μας για έναν δήμο σύγχρονο και λειτουργικό, προάγοντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις ψηφιακές και διαδικτυακές υπηρεσίες. Θέλω να σταθώ στις επιτυχίες που είχε ο Δήμος Θεσσαλονίκης σ’ αυτόν τον τομέα. Η ψηφιακή πλατφόρμα «Βελτιώνω την Πόλη μου» διακρίθηκε το 2017 με το πρώτο βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες, οι οποίοι τη χρησιμοποιούν συστηματικά, κάνοντας έτσι πράξη μια πλευρά του συνθήματος «Αγαπώ την Πόλη μου, Υιοθετώ τη Γειτονιά μου». Η ψηφιακή πλατφόρμα Δημοτικής Διαβούλευσης, που ολοκληρώθηκε στη διάρκεια του 2017 ανοίγοντας τον δρόμο για βελτιωμένη συμμετοχικότητα του πολίτη, βραβεύτηκε στον διαγωνισμό Best City Awards 2017.
«POS» ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ: Εκσυγχρονισμός επήλθε και στα 27 σημεία είσπραξης που διαθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, τα οποία στη διάρκεια του 2017 εξοπλίστηκαν με τερματικές συσκευές POS, διευκολύνοντας τους δημότες στις συναλλαγές τους με τον δήμο και περιορίζοντας τις συναλλαγές σε χρήμα.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ: Στα αξιοσημείωτα του 2017 θα ήθελα να συμπεριλάβω τη λειτουργία του νέου συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης. Ο στόχος είναι διττός: αφενός να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα στάθμευσης και η συνακόλουθη επιβάρυνση του κυκλοφοριακού και αφετέρου να ενισχυθεί η εμπορική και οικονομική δραστηριότητα μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης στο κέντρο της πόλης. Παρά τις αρχικές δυσκολίες και αντιδράσεις, το νέο σύστημα αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών στάθμευσης και κυκλοφορίας. Είμαι σίγουρος ότι, όταν επεκταθεί και στις υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες του Δήμου και λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη, το νέο σύστημα θα βελτιώσει δραστικά την καθημερινότητα των πολιτών. Εδώ πρέπει να πω ότι έχουμε ένα μειονέκτημα καθώς διαθέτουμε προσωπικό για την Ελεγχόμενη Στάθμευση και αυτό οφείλεται στον μειωμένο αριθμό δημοτικών αστυνομικών αλλά κι ελεγκτών.
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ: Τελευταία, αλλά όχι έσχατη, άφησα τη διαρκή προσπάθειά μας να στηρίξουμε την οικονομία της πόλης και τους πληττόμενους από την κρίση πολίτες, εξορθολογίζοντας τα δημοτικά τέλη. Για ακόμη μια χρονιά προχωρήσαμε σε μείωση κατά 10% των τελών για κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, και κατά 10% των τελών χρήσης κοιμητηρίων. Στη διάρκεια των δύο τελευταίων δημοτικών περιόδων, η συνολική μείωση των τελών , για κατοικίες ανέρχεται στο 32,5% και στο 28,5% για επαγγελματικούς χώρους. Το οφείλαμε στους δημότες που κατέβαλλαν υπέρογκα δημοτικά τέλη. Εξάλλου, τα περιθώρια οικονομικής εξυγίανσης και εξορθολογισμού είναι πάντα υπαρκτά, άλλοτε μεγαλύτερα και άλλοτε μικρότερα, αρκεί βέβαια να υπάρχει και η αντίστοιχη πολιτική βούληση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Θέλω να σημειώσω ότι άνοιξαν τουλάχιστον 25 νέα ξενοδοχεία τα τελευταία δύο χρόνια με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη και να υπογραμμίσω ότι η εμμονή μας, η οποία από πολλούς λοιδορήθηκε, σχετικά με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου και εν συνεχεία της Αγίας Σοφίας δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις, ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ακόμη ένα πλεονέκτημα όσον αφορά στην ανάδειξη της ιστορικότητας και αυτό με τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού περιπάτου, που έχουμε προ πολλών ετών εξαγγείλει, για να μπορέσει έτσι να φανεί η πολιτισμική αξία της πόλης.
Κλείνοντας, θέλω να σημειώσω ότι τα πεπραγμένα της διοίκησής μας κατά τη διάρκεια του έτους 2017 βελτιώνουν αισθητά την υποδομή, πάνω στην οποία η πόλη θα χτίσει για να πορευτεί τα επόμενα χρόνια στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της κοινής προκοπής. Η διοίκησή μας εξόπλισε τον Δήμο Θεσσαλονίκης με χρηματοδοτικά εργαλεία και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Με σχέδια στρατηγικά και επιχειρησιακά, καταρτισμένα συλλογικά και συμμετοχικά σε συνέργεια με τους τοπικούς φορείς. Και κυρίως, με ένα όραμα για μια πόλη έτοιμη να πορευτεί στο μέλλον με αξιώσεις και προοπτικές. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η παρακαταθήκη θα πιάσει τόπο.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ