27.2 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΕγκαίνια του νέου χώρου στέγασης του Τμήματος Αποκατάστασης Τοξικοεξαρτημένων «Ιανός»

Εγκαίνια του νέου χώρου στέγασης του Τμήματος Αποκατάστασης Τοξικοεξαρτημένων «Ιανός»

Το νέο χώρο στέγασης του Τμήματος Αποκατάστασης Τοξικοεξαρτημένων «Ιανός» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στην οδό Παπαρηγοπούλου 7 (1ος όροφος) εγκαινίασε ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, σήμερα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος έκανε λόγο για μια δομή, που παρότι εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει να λειτουργεί στο κτήριο της οδού Παπαρηγοπούλου, εγκαινιάζεται σήμερα και σημείωσε: «Εδώ στεγάζονται υπηρεσίες στελεχωμένες και από τον Δήμο και από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες ασχολούνται με τις εξαρτήσεις και συνεργάζονται με σχετικές κοινωνικές ομάδες. Είναι μια δομή που δεν υπήρχε στον Δήμο. Ήρθε η ώρα η κοινωνία να αποδεχτεί την διαφορετικότητα. Θα πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στις παραβατικές τους συμπεριφορές, οι οποίες δημιουργούν πολλών ειδών προβλήματα».

Ο Γιάννης Μπουτάρης ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την συγκεκριμένη δομή και επισήμανε το γεγονός ότι το έργο άρχισε να υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με φορέα υλοποίησης του το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης. «Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο βάζουμε ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια αντιμετώπισης εθισμών και άλλων κοινωνικών ομάδων, που έχουν προβλήματα και που η κοινωνία τους αποβάλλει. Και αυτό κάνει η συγκεκριμένη δομή, σε συνεργασία πάντα με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Προσπαθεί να προσελκύσει άτομα που έχουν ζητήματα με διάφορα είδη εθισμού (ναρκωτικά, αλκοόλ, φαγητό, διαδίκτυο κ.ά.) και να πείσει παράλληλα τους ‘’κανονικούς’’ ανθρώπους ότι χρειάζονται την στήριξη τους».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, από την πλευρά του συνεχάρη όλους τους συντελεστές του έργου και τόνισε: «Στη ροή του χρόνου, κελύφη που είναι εγκαταλελειμμένα ως προς τις χρήσεις και τις δραστηριότητες, με κάποιες διαμεσολαβήσεις, που έχουν όμως έντονο κοινωνικό πρόσημο, μεταβάλλουν τη χρήση και τη λειτουργία τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Ήταν μία βασική “εμμονή” του Δημάρχου η μεταβολή του κτιριακού κελύφους της Παπαρηγοπούλου σε κτήριο που θα φιλοξενεί φορείς με κοινωνική δράση».

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Πέτρος Λεκάκης, ευχαρίστησε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για την άψογη συνεργασία, καθώς και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την τεράστια συνεισφορά του σε θέματα τεχνικών έργων αλλά και στους τομείς της  Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού και Τουρισμού. «Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα του Δημάρχου η υλοποίηση όλων αυτών των έργων σε μια θητεία που τελειώνει. Είναι κόσμημα για την πόλη αυτός ο όροφος της Παπαρηγοπούλου. Σε ένα κτήριο στεγάζονται πλέον διάφοροι φορείς που ασχολούνται με θέματα κοινωνικής πολιτικής. Όταν βλέπουμε να δημιουργούνται τέτοιοι χώροι, όταν βλέπουμε ότι με τέτοιες ενέργειες βοηθάμε το κοινωνικό σύνολο, μόνο ευχαριστημένοι και περήφανοι μπορούμε να είμαστε για τη δουλειά που κάνουμε στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και για τους συνεργάτες μας και τους εταίρους που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Πάλλας, στον χαιρετισμό του τόνισε: «Καλό θα ήταν να μην χρειάζονται τέτοιοι χώροι, ωστόσο δεν μπορούμε να αποκόψουμε αυτές τις ανάγκες». Ο ίδιος συνεχάρη τον Δήμαρχο για την προσπάθεια του να εξασφαλίσει την οικονομική δυνατότητα, προκειμένου να διαμορφωθεί αυτή η δομή, καθώς και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη δωρεά και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για την άρτια συνεργασία. «Στόχος είναι να μπορούν οι εξαρτημένοι να βρουν μια στέγη και να μπορέσουν να συνεχίσουν την ζωή τους μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια τα οποία ορίζουν οι κανόνες της ζωής και της ηθικής μας», σχολίασε ο κ. Πάλλας.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης – ΑΜΕΜ, Φωκίων – Θωμάς Αλγιανάκογλου. «Δεν κάναμε τίποτε άλλο από το να λειτουργήσουμε ως καταλύτης μεταξύ του Δήμου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Συνεργαστήκαμε άψογα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, το γραφείο μελετών και την Κατασκευάστρια Εταιρία και χαίρομαι να βλέπω την ευχαρίστηση στα πρόσωπα όσων εμπλέκονται στη συγκεκριμένη δομή».

Εκ μέρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης η εκπρόσωπος του αναπληρωτή Διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Πέρβου, κ. Κανατά, ανέφερε: «Μεταφέρουμε τις ευχαριστίες μας προς όσους φρόντισαν να δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο και πιστεύουμε ότι θα το αξιοποιήσουν στο μέγιστο οι άνθρωποι που το στελεχώνουν. Ευχόμαστε στους εργαζόμενους ψυχική δύναμη για να διαχειριστούν το δύσκολο έργο το οποίο έχουν αναλάβει».

Τέλος, η Διευθύντρια ΕΣΥ, ψυχίατρος και επιστημονική υπεύθυνη του Τμήματος Αποκατάστασης Εξαρτημένων «Ιανός» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Κάκια Νικολάου, διευκρίνισε ότι έχουμε να κάνουμε με μια νέα δομή, για τη λειτουργία της οποίας καταβάλλονται προσπάθειες τα τελευταία 12 χρόνια. «Είμαι ευγνώμων γιατί ο Δήμαρχος, που ήδη μας είχε παραχωρήσει το κτήριο, τήρησε την υπόσχεση που μας είχε δώσει και εξασφάλισε τη χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το έργο παραδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και η λειτουργία της Μονάδας άρχισε τον Φεβρουάριο», πρόσθεσε η ίδια.

Αναφερόμενη στον ρόλο της δομής, η ίδια επισήμανε ότι πρόκειται για μια μονάδα άμεσης πρόσβασης, όπου κάθε χρήστης μπορεί να προσέλθει, είτε είναι άστεγος είτε αντιμετωπίζει προβλήματα και θέλει να περάσει έστω λίγο χρόνο, ίσως γιατί έχει κρύο ή γιατί θέλει κάτι να φάει, να πλύνει τα ρούχα του. «Δεν είναι απαραίτητο να υποβάλει αίτημα θεραπευτικό, αίτημα απεξάρτησης. Η Μονάδα λειτουργεί με νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγους και ψυχίατρο. Το δικό μας θεραπευτικό στοίχημα είναι να κινητοποιηθεί ο χρήστης και να περάσει στον συμβουλευτικό σταθμό μας, όπου θα ζητήσει να ενταχθεί στις περαιτέρω θεραπευτικές διεργασίες. Η δομή έχει δυνατότητα φιλοξενίας 30 ατόμων σε ημερήσια βάση, ενώ παράλληλα διευρύνεται το ωράριο υποδοχής μας, με στόχο να λειτουργεί επί οκταώρου και με την επιθυμία να φτάσει και στο 24ωρο, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει το προσωπικό για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο» κατέληξε η κ. Νικολάου.

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της δωρεάς ύψους 10 εκατ. ευρώ στον Δήμο Θεσσαλονίκης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ).

Οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτήθηκαν αφορούσαν τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό του 1ου ορόφου του δημοτικού κτιρίου στην οδό Παπαρηγοπούλου 7, όπου και στεγάζεται πλέον το Κέντρο Αρωγής Εξαρτημένων «Ιανός». Στον χώρο και σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα παρέχονται ημερήσιες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής και νοσηλευτικής φροντίδας και υποστήριξης, καθώς και υγιεινής και σίτισης σε άτομα εξαρτημένα (ενεργοί χρήστες) από ψυχοδραστικές ουσίες, τα οποία δεν είναι ενταγμένα σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα και αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα καθημερινής διαβίωσης.

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο