Υπέρηχος θυρεοειδούς και τραχήλου

Υπέρηχος θυρεοειδούς και τραχήλου

 

Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς  αδένα  αποτελεί την απεικονιστική εξέταση εκλογής για παθήσεις του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων, ενώ είναι σημαντική η χρησιμότητα του στην αξιολόγηση των τραχηλικών λεμφαδένων και των σιελογόνων αδένων, είναι μία γρήγορη, φθηνή, ανώδυνη, απόλυτα ασφαλής εξέταση.

Το υπερηχογράφημα καταγράφει το μέγεθος και την υφή του θυρεοειδούς αδένα. Μας δίνει τη δυνατότητα να μετρήσουμε τις ακριβείς διαστάσεις του οργάνου έτσι ώστε να εκτιμήσουμε την ύπαρξη και το βαθμό διόγκωσης (βρογχοκήλη) ή ατροφίας (σε περιπτώσεις συρρίκνωσης του αδένα). Απεικονίζει την υφή του οργάνου καταγράφοντας την παρουσία είτε διάχυτης βλάβης (περιπτώσεις θυρεοειδίτιδας /θυρεοειδίτιδα Hashimoto/ Grave) είτε διαφόρων εστιών μέσα στο όργανο (παρουσία όζου). Με το υπερηχογράφημα τραχήλου ελέγχεται η παρουσία τραχηλικών λεμφαδένων και αξιολογείται το μέγεθος και το σχήμα τους.
 Οι σιελογόνοι αδένες (παρωτίδες, υπογνάθιοι αδένες) εξετάζονται για την περίπτωση φλεγμονής, σιελολιθίασης ή εστιακών αλλοιώσεων.

Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς δεν απαιτεί καμία προετοιμασία από την πλευρά του ασθενούς.

 

 Dr. Μπουτσιούκης Σταμάτιος

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης