Υπερηχογράφημα Άνω-Κάτω Κοιλίας και Νεφρών

Υπερηχογράφημα Άνω-Κάτω Κοιλίας και Νεφρών.

Το υπερηχογράφημα της άνω κάτω κοιλίας και νεφρών , είναι ο απεικονιστικός έλεγχος της δομής και αγγείωσης των οργάνων της συγκεκριμένης  περιοχής του σώματος.

Για την πραγματοποίηση της εξέτασης , χρειάζεται ειδική προετοιμασία διατροφής μιας ημέρας πριν την εξέταση με στόχο την αποφυγή συγκέντρωσης αέρα και εντερικού περιεχομένου που εμποδίζουν την απεικόνιση . Για τον λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά επίσης πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών  προϊόντων  .

Την ημέρα της εξέτασης απαιτείται 6 με 8 ώρες νηστεία , για την  σωστή απεικόνιση της χοληδόχου κύστεως και κατανάλωση πέντε ποτηριών νερού μία ώρα πριν την εξέταση χωρίς την κένωση της ουροδόχου κύστεως , για την σωστή απεικόνιση της ουροδόχου κύστεως , του προστάτη ή της μήτρας και των ωοθηκών.

Οι ενδείξεις είναι πάρα πολλές. Περιλαμβάνουν την σταδιοποίηση κάθε κακοήθειας, προεγχειρητικά ή πριν την έναρξη της θεραπείας , τον έλεγχο μετά από επεισόδιο κοιλιακού άλγους, την διερεύνηση αναιμίας ή πυρετού, την διερεύνηση βιοχημικών διαταραχών (παθολογικές εξετάσεις αίματος) κλπ.

Στον έλεγχο της συγκεκριμένης εξέτασης περιλαμβάνεται η μελέτη  των κύριων οργάνων στην κοιλιακή κοιλότητα. Αυτά τα όργανα περιλαμβάνουν το ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη, τους νεφρούς ,  το πάγκρεας , το σπλήνα, την ουροδόχο κύστη , την μήτρα , τις ωοθήκες  και τον προστάτη αδένα.

Το ήπαρ εξετάζεται για το μέγεθός του και τυχόν αλλοιώσεις εστιακές (κύστεις , αιμαγγείωματα, αποστήματα, νεοπλασία(πρωτοπαθείς ή μεταστατικοί όγκοι)) ,  διάχυτες ή εστιακές  παθήσεις  (λιπώδης διήθηση).

Η χοληδόχος κύστη ελέγχεται για την περίπτωση χολολιθίασης (πέτρα), πολυπόδων, ιζήματος (λάσπη) ή χολοκυστίτιδας (φλεγμονή).

Οι νεφροί εξετάζονται για περίπτωση νεφρολιθίασης (πέτρα), αποφρακτικής ουροπάθειας (διάταση του πυελοκαλυκικού συστήματος), νεφρική ανεπάρκεια καθώς και για εστιακές αλλοιώσεις (κύστη, αγγειομυολίπωμα, νεοπλασία).

Το πάγκρεας ελέγχεται για το μέγεθος και την ηχομορφολογία του, για ανάδειξη εστιακών αλλοιώσεων, παγκρεατίτιδας (οξείας ή χρόνιας) , κύστεων και όγκων.

Ο σπλήνας εξετάζεται για το μέγεθος του και τη σύσταση του και την ανάδειξη εστιακών αλλοιώσεων   κλπ,

Η ουροδόχος κύστη εξετάζεται για την ανεύρεση λιθίασης, τοιχωματικών αλλοιώσεων εστιακών (θήλωμα, νεοπλασία) ή διάχυτων (κυστίτιδα, κύστη προσπάθειας) καθώς και για τη μέτρηση του υπολείμματος ούρων μετά την ούρηση.

Ο οπισθοπεριτοναϊκός  χώρος εξετάζεται για την ανεύρεση ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής, διόγκωση λεμφαδένων και την περίπτωση ασκιτικής συλλογής .

Η μήτρα εξετάζεται για εστιακές αλλοιώσεις (ινομύωμα, νεοπλασία) καθώς και για το πάχος του ενδομητρίου

 Οι ωοθήκες ελέγχονται για το μέγεθος, για εστιακές αλλοιώσεις κλπ.

Ο προστάτης ελέγχεται για το μέγεθος του και για τυχόν εστιακές αλλοιώσεις.

Αν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν η συγκεκριμένη εξέταση ,  η σύγκριση με την προηγούμενη εξέταση είναι πολύ σημαντική.

Καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα ενός υπερηχογραφήματος κοιλίας.

Υπερβολικό εντερικό αέριο

Σοβαρή παχυσαρκία.

Τροφή στο γαστρεντερικό σύστημα

                                                                                   Dr. Μπουτσιούκης Σταμάτιος

                                                                                                        

                                                                                    Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης