Ακτινοδιάγνωση

Triplex καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών:

Oι καρωτίδες και οι σπονδυλικές αρτηρίες βρίσκονται στον τράχηλο και είναι οι μεγάλες αρτηρίες που αιματώνουν τον εγκέφαλο.

Με το Triplex καρωτίδων εξετάζουμε την ανατομία και την πορεία του κάθε αγγείου, τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, την ύπαρξη αθηρωματικών πλακών και την έκταση τους, το μέγεθος, την υφή και τη σύνθεση της αθηρωματικής  πλάκας. Επίσης μπορούμε να απεικονίσουμε τυχόν στένωση και να υπολογίσουμε με μεγάλη ακρίβεια το ποσοστό της στένωσης. Επίσης μετρούμε το πάχους του ενδοθηλίου των καρωτίδων  ο οποίος θεωρείται πολύ αξιόπιστος δείκτης του συνολικότερου αθηρωματικού φορτίου του ασθενούς και ειδικότερα είναι πολύ σημαντικός προγνωστικός δείκτης για την στεφανιαία νόσο.

Η εξέταση δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία. Αν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν η σύγκριση με την προηγούμενη εξέταση είναι πολύ σημαντική.

Η παρουσία αθηρωματικής πλάκας στις καρωτίδες σχετίζεται με τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Ενδείξεις  για τον έλεγχο των καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών:

Αξιολόγηση ασθενών με   νευρολογικά συμπτώματα από τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου, της παροδικής ισχαιμικής προσβολής κλπ.

Προεγχειρητική αξιολόγηση των ασθενών  πριν από μεγάλα καρδιολογικά ή αγγειολογικά χειρουργεία όπως bypass, ανευρύσματος κ.λ.π.

Παρακολούθησης ασθενών με γνωστή καρωτιδική νόσο.

Αξιολόγηση μετεγχειρητικών ασθενών μετά από καρωτιδικής ενδαρτηρεκτομής. /τοποθέτηση stent στις καρωτίδες.

Αξιολόγηση  υποψίας    συνδρόμου  υποκλοπής  υποκλείδιας αρτηρίας.

Προληπτική εξέταση σε ασθενείς >50 ετών με προδιαθεσικούς παράγοντες όπως κάπνισμα, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και δυσλιπιδαιμίες.

Dr. Μπουτσιούκης Σταμάτιος

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης.