24.6 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΔωρεάν παραχώρηση ακινήτων στον Δήμο Θεσσαλονίκης για την ανέγερση και λειτουργία σχολικών...

Δωρεάν παραχώρηση ακινήτων στον Δήμο Θεσσαλονίκης για την ανέγερση και λειτουργία σχολικών δομών ειδικής αγωγής

Σε μια ακόμη κίνηση προς την κατεύθυνση εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων στον τομέα της σχολικής στέγης προχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Μετά από συνεχείς ενέργειες της δημοτικής Αρχής προς την Κυβέρνηση, δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ και η υπ’αρ. 11716/986/07-06-2019 Απόφαση της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου, με τίτλο «Δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση ακινήτου στον Δήμο Θεσσαλονίκης για την ανέγερση και λειτουργία σχολικών δομών ειδικής αγωγής».

Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση αφορά τη δωρεάν παραχώρηση εις το διηνεκές του χαρακτηρισμένου χώρου Σχολείου στο Ο.Τ. Γ305, εμβαδού 2.827,12 τ.μ., μεταξύ των οδών Βιζύης-Ευσταθίου Μητροπολίτη-Θεσ/νίκης-Επιδαύρου-Ανατ. Ρωμυλίας στην Κάτω Τούμπα, για την ανέγερση του 8ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του 9ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης.

Η υλοποίηση του έργου αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου διδακτηρίου ειδικής εκπαίδευσης, το οποίο θα πληροί τις προδιαγραφές των πρότυπων κτιριολογικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας, συμβάλλοντας στην επιμόρφωση και  κοινωνικοποίηση των μαθητών ειδικής αγωγής.

Το διδακτήριο πέρα από τους απαιτούμενους χώρους, διοίκησης αλλά και βοηθητικούς, περιλαμβάνει:

  • Κοινωνικούς χώρους (βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο και Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, της οποίας η χρήση θα γίνεται και εκτός σχολικού ωραρίου)
  • Χώρους φυσικής αγωγής (αίθουσες γυμναστικής, υδροθεραπείας, σωματογνωσίας – αισθητηριακής αγωγής και φυσικοθεραπείας)
  • Ειδικούς χώρους (γραφεία ψυχολόγου, κοινωνικής λειτουργού, λογοθεραπευτού, ειδικού βοηθητικού προσωπικού)
  • Αίθουσες διδασκαλίας, εκτόνωσης-παιχνιδιού, αίθουσας ησυχίας-ηρεμίας
  • Εργαστήρια μουσικοκινητικής εκπαίδευσης και ηλεκτρονικών υπολογιστών
  • Κατασκευή υπαίθριων γηπέδων στον αύλειο χώρο, ελεύθερο χώρο, καθώς και αυτόνομη κατοικία, πλήρως εξοπλισμένη για την άσκηση των μαθητών στην αυτόνομη διαβίωση

Η θέση του εν λόγω σχολείου κρίνεται ιδανική, δεδομένου ότι τα ειδικά σχολεία είναι υπερτοπικής εμβέλειας, υπάρχει πρόσβαση από την Περιφερειακή οδό, καθώς και επαρκής χώρος για την προσωρινή στάθμευση των λεωφορείων και των ιδιωτικών αυτοκίνητων που θα μεταφέρουν τους μαθητές στα διδακτήρια.

«Πρόκειται συνολικά για τη δημιουργία ενός χώρου που έχει ως στόχο να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των Ατόμων με Αναπηρία και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής ένταξης μέσω της χρήσης χώρων ελεύθερου χρόνου. Ταυτόχρονα, με τον περιορισμό οποιασδήποτε αίσθησης περιθωριοποίησης, αποσκοπούμε στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και την ανεξαρτησία των συγκεκριμένων ατόμων, στην ψυχοσωματική και αισθητηριακή τους ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των οικογενειών τους» υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Όσον αφορά γενικότερα τις ανάγκες της σχολικής στέγης, οι οποίες είναι υπαρκτές, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος προσθέτει: «Η παρούσα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων των προβλημάτων, για την επίσπευση των διαδικασιών, προτάσσοντας την ορθολογικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και το δημόσιο συμφέρον των πολιτών, που αφορά κυρίως το μέλλον της νέας γενιάς, στην οποία οφείλει να επενδύει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, μετά την επανάχρηση του ανενεργού σχολείου στην οδό Μητσάκη, θα μεταφερθεί η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ το σχολείο στην οδό Κατσιμίδη θα στεγάσει το ειδικό σχολείο που βρίσκεται σε ακατάλληλο προκατασκευασμένο οίκημα στην οδό Καραϊσκάκη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ