27 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΑνακοίνωση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος σχετικά με το οικόπεδο...

Ανακοίνωση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος σχετικά με το οικόπεδο στη διασταύρωση των οδών Λαγκαδά και Αγ. Πάντων

Με αφορμή δημοσίευμα του ιστότοπου parallaximag.gr, που αναφέρεται στην κοινή προσπάθεια Δήμου και εθελοντών για τη διαμόρφωση χώρου στη διασταύρωση των οδών Λαγκαδά και Αγίων Πάντων, ως εναλλακτικού και αυτοδιαχειριζόμενου πάρκου γειτονιάς, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στις 20 Απριλίου 2013, στο πλαίσιο της δράσης ‘’Made in Thessaloniki 2’’, με πρωτοβουλία του περιοδικού ‘’Παράλλαξη’’ και έπειτα από σχετικό αίτημα μιας ομάδας εθελοντών, αποφασίστηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης να παραχωρηθεί για χρήση στους παραπάνω το οικόπεδο 500 τ.μ. στη διασταύρωση των οδών Λαγκαδά και Αγίων Πάντων, με την προϋπόθεση να δημιουργηθεί ένας χώρος πρασίνου στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, η συμφωνία προέβλεπε την ανάληψη δράσεων εκ μέρους της ομάδας, μεταξύ των οποίων διαμόρφωση χώρου πρασίνου, αντικατάσταση και αναβάθμιση του αρδευτικού και ηλεκτρολογικού συστήματος, εγκατάσταση φυτικού υλικού, μέριμνα για την ασφάλεια και φύλαξη του χώρου, ενεργοποίηση της γειτονιάς, απομάκρυνση ακατάλληλου εδαφικού υλικού (μπάζα) και εμπλουτισμό και βελτίωση του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί (λίπασμα, τύρφη).

Παρόλες τις παραπάνω δεσμεύσεις και εκτός από τις απαιτούμενες γραφειοκρατικές ενέργειες ο Δήμος Θεσσαλονίκης (Δημοτική Κοινότητα, Οικονομική Επιτροπή, Περιφέρεια, ΕΥΑΘ κ.λπ.) προχώρησε με αποκλειστικά δικά του συνεργεία στον καθαρισμό του χώρου από μπάζα και ανεπιθύμητη βλάστηση, καθώς και στη διάστρωση εδαφικού υλικού και χαλικιού τουλάχιστον επτά φορτηγών. Επιπλέον, διέθεσε το σύνολο των φυτευτικών, δηλαδή 500 θάμνους, πολυετή ποώδη και ετήσια ανθοφόρα φυτά. Εργαζόμενοι του Δήμου συμμετείχαν μαζί με τους εθελοντές τόσο στην εγκατάσταση των ελαστικών, όσο και στις φυτεύσεις που έγιναν στο χώρο. Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και σε μια περίοδο με ελάχιστα μέσα, εργαζόμενοι της Υπηρεσίας επιχείρησαν τουλάχιστον δέκα επεμβάσεις καθαρισμού και άρδευσης. Από τα παραπάνω συνάγεται με βεβαιότητα ότι από την όλη προσπάθεια δεν ήταν ο Δήμος αυτός που απουσίαζε.

Δυστυχώς, όμως -και εδώ θα συμφωνήσουμε με το δημοσίευμα- η εικόνα του χώρου δεν είναι αυτή που και εμείς θα θέλαμε. Αυτό οφείλεται τόσο στην έλλειψη συντήρησης, αλλά κυρίως στην ακαταλληλότητα ορισμένων υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και στη μη ολοκλήρωση των κατασκευών που προβλέπονταν.

Για όλους του παραπάνω λόγους, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμπεριέλαβε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 την ανάπλαση και τον επανασχεδιασμό του χώρου πρασίνου με προϋπολογισμό 500.000€, ώστε αυτός να δοθεί προς χρήση στους δημότες ολοκληρωμένος και ασφαλής.

Σε κάθε περίπτωση, ως δημοτική Αρχή θεωρούμε ότι σε μια συλλογική προσπάθεια πάντα ελλοχεύει το ενδεχόμενο της μη επιτυχούς κατάληξης, που μπορεί να οφείλεται σε πλείστες αιτίες και παράγοντες. Μια αποτυχία, ωστόσο, δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει, αντίθετα μπορεί να αποτελέσει εργαλείο και εμπειρία για μελλοντικές συνεργασίες με ομάδες και δράσεις εθελοντών και πολιτών, που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον δημόσιο χώρο της πόλης.

Το συγκεκριμένο περιοδικό και οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτό αποτελούν για μας μια αντίστοιχη ομάδα και θα είμαστε πάντα ανοιχτοί και θα στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που θα κάνουν την καθημερινότητα των συνδημοτών μας αισθητά καλύτερη.

Το ανάθεμα εύκολα αποδίδεται. Δεν μπορεί όμως ούτε να συσκοτίζει τα πραγματικά περιστατικά, ούτε να αμαυρώνει την προσπάθεια που γίνεται για τη συντήρηση και ανάπτυξη του πρασίνου από τη διοίκηση του Δήμου και τις αρμόδιες Υπηρεσίες».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ