27 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΑνακοίνωση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας για τις δενδροστοιχίες της...

Ανακοίνωση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας για τις δενδροστοιχίες της οδού Τσιμισκή

Με αφορμή σχετική παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γύρω από την εντομολογική προσβολή στα δέντρα κεντρικών δρόμων της πόλης -κυριότερα της οδού Τσιμισκή- ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δίνει έμφαση σε θέματα συντήρησης και βελτίωσης των δημοσίων χώρων, τη διατήρηση και βελτίωση του πρασίνου και ειδικότερα δίνει προτεραιότητα και παρακολουθεί από κοντά τα προβλήματα που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες δενδροστοιχίες του ιστορικού κέντρου από τις εντομολογικές προσβολές.

Δημοσιεύματα, αναρτήσεις ή σχόλια στα social media του τύπου «στο σημαντικότερο δρόμο της πόλης, την οδό Τσιμισκή, συμβαίνει, μια μικρή τραγωδία, μια μικρή οικολογική καταστροφή» όχι μόνο δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, αλλά τα θεωρούμε υπερβολικά και ‘’μονόπατα’’, αφού απουσιάζει η άποψη του Δήμου.

Οι υπηρεσίες του Δήμου γνωρίζουν την ύπαρξη του συγκεκριμένου εντόμου Galerucella luteola που προσβάλει τα δένδρα του είδους Ulmus hollandica «Vegeta» (Φτελιά ή Καραγάτσι) εδώ και δεκαετίες, όπως και ότι η προσβολή ευνοείται και εμφανίζει μεγαλύτερη ένταση όταν έχουμε ήπιους χειμώνες και υψηλές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας κατά τη διάρκεια των εαρινών και θερινών μηνών. Για το λόγο αυτό έχουν προβεί σε συγκεκριμένες μεθόδους καταπολέμησής του, καθώς και στα παρακάτω μέτρα:

  • Εφαρμογή νηματωδών στο έδαφος κατά το μήνα Φεβρουάριο
  • Χρήση βιολογικής κόλλας παγίδευσης περιμετρικά του κορμού με τρεις επαναλήψεις και εφαρμογές από το μήνα Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο
  • Δύο εφαρμογές ψεκασμού κόμης και κορμού με βιολογικά σκευάσματα τους μήνες Μάιο και Ιούλιο
  • Απομάκρυνση προνυμφών από τις δενδροδόχους με χρήση μηχανικού αναρροφητή
  • Την περίοδο αυτή, στις 4 και 5 Αυγούστου 2018, υλοποιήθηκε ένας ακόμη ψεκασμός, ενώ συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας εκτέλεσαν εργασίες πλυσίματος των πεζοδρομίων των οδών Τσιμισκή και Αλ. Σβώλου

Οι εφαρμογές των νηματωδών και της κόλλας παγίδευσης εφαρμόζονται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της φετινής βλαστικής περιόδου, ενώ η αρμόδια Διεύθυνση σε συνεργασία με την ομάδα πολιτών «Η γειτονιά της Αλ. Σβώλου» και του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, οργάνωσε συνάντηση στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη για την ενημέρωση των κατοίκων και των επαγγελματιών  της περιοχής σχετικά με το παραπάνω πρόβλημα.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος έχει προγραμματίσει και προχωρά σταδιακά στην αντικατάσταση της φτελιάς στις οδούς Τσιμισκή και Αλ. Σβώλου με άλλα είδη ανθεκτικότερα τόσο στη συγκεκριμένη προσβολή όσο και γενικότερα στις δυσμενείς συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος (έδαφος, νερό, ατμοσφαιρικοί ρύποι κ.λπ.).

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, κατανοώντας το πρόβλημα που υπάρχει, θεωρούμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την υπηρεσιακή δομή και το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει  καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία και με άλλους επιστημονικούς φορείς για την αντιμετώπισή του στο πλαίσιο της υφιστάμενης πάντα νομοθεσίας και των διαθέσιμων μέσων.

Το θέμα ετέθη και στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης από τον δημοτικό σύμβουλο Κωνσταντίνο Ζέρβα και έχει αποσταλεί στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου η σχετική απάντηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Αστικού Περιβάλλοντος. Υπενθυμίζω ότι ως  Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, το 2012, ο κ. Ζέρβας είχε γνώση του θέματος και εξηγούσε το φαινόμενο, τονίζοντας ότι: «οι εργαζόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τη καθημερινή έγνοια και αγωνία αλλά και τη γνώση που απαιτείται για το αντικείμενο που διακονούν και σε καμία περίπτωση δεν αμελούμε την καθημερινή φροντίδα του υπάρχοντος πρασίνου σε βάρος των νέων αναπλάσεων και των προσπαθειών για περισσότερο πράσινο και καλύτερη ποιότητα ζωής».

Αναρωτιέται κανείς, αλήθεια, εάν οι απόψεις των δημοτικών συμβούλων εξαρτώνται από το αν κατέχουν ή όχι θέση ευθύνης;

Είναι λογικό και ηθικό να αναπτύσσουμε ρητορική επί υπαρκτών προβλημάτων που έχουμε διαχειριστεί λίγο πριν, απλώς για να κάνουμε αντιπολίτευση;

Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους…».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ