Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις εξελίξεις στην εφαρμογή του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης και στην αξιοποίηση των περιπτέρων της Νέας Παραλίας, παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.
Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στο προϋπάρχον σύστημα στάθμευσης, τόνισε: «Αν και υπήρχαν πολλά περισσότερα άτομα στη Δημοτική Αστυνομία, κανείς δεν σεβόταν το σύστημα στάθμευσης. Το σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα έχει αφενός ελευθερώσει θέσεις για τους επισκέπτες και αφετέρου διατηρεί θέσεις και για τους μόνιμους κατοίκους. Προφανώς, σε κάθε νέο μέτρο, υπάρχουν προβλήματα, τα οποία και αντιμετωπίζουμε κατά την εφαρμογή του. Προτεραιότητα σε κάθε περίπτωση έχει ο μόνιμος κάτοικος».
Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου-Πολυχρονιάδου, ανέφερε ότι το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης άρχισε να εφαρμόζεται από τις 15 Ιανουαρίου 2018 στην 1η και στην 3η Δημοτική Κοινότητα και από τις 21 Μαρτίου 2019 στην 5η Δημοτική Κοινότητα. «Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που έχει ωφελήσει την πόλη και αποτελεί σημαντικό έργο της διοίκησης Μπουτάρη, καθώς βελτιώνει τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην πόλη. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι θετικά, οι επισκέπτες του κέντρου βρίσκουν θέση, ενώ όσοι θέλουν να εξυπηρετηθούν για προσωπική φορτοεκφόρτωση στο σπίτι τους, έχουν τη δυνατότητα να σταματούν για λίγο. Υπάρχει ελάφρυνση κυκλοφοριακού φόρτου στις κάθετες οδούς του κέντρου, αφού μειώθηκε η παρανομία και τα διπλοπαρκαρισμένα«
»Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου έχουν διασφαλισμένες περίπου 3.000 θέσεις, όπου δεν μπορεί να παρκάρει κανείς και το πρόστιμο είναι 40 ευρώ, δηλαδή τετραπλάσιο σε σύγκριση με το πρόστιμο των 10 ευρώ που επιβάλλεται σε κάποιον ο οποίος παρκάρει παράνομα σε μία θέση στάθμευσης με πληρωμή, που προορίζεται για τους επισκέπτες. Επίσης, υπάρχει ελάφρυνση ατμοσφαιρικών ρύπων, βελτίωση εμπορικότητας των καταστημάτων του κέντρου, αλλά και αύξηση των εσόδων για τον Δήμο. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή του μέχρι σήμερα, τα έσοδα, τα οποία διαμοιράζεται ο Δήμος με τον ανάδοχο (50,5% για τον Δήμο και 49,5% για τον ανάδοχο) είναι 3.792.000 ευρώ. Τους τελευταίους μήνες, τα έσοδα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 300.000 ευρώ τον μήνα, για τον Δήμο και τον ανάδοχο, όταν τα προηγούμενα χρόνια, πριν εφαρμοστεί το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, τα έσοδα του Δήμου ανέρχονταν 200.000 με 300.000 ευρώ ετησίως. Επίσης, τα έσοδα αυτά είναι ανταποδοτικά, κάτι που σημαίνει ότι επιστρέφουν στον πολίτη, για τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας, όπως προβλέπει ο νόμος».
Στη συνέχεια η κ. Αγγελίδου έδωσε αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την ελεγχόμενη στάθμευση. «Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί περίπου 10.000 κάρτες μονίμου κατοίκου, γίνονται ετησίως περίπου 1.400.000 σταθμεύσεις επί πληρωμή, το www.thesi.gr έχει 40.000 μόνιμους χρήστες, ενώ από τη Δημοτική Αστυνομία έχουν διενεργηθεί σε ένα χρόνο 755.000 έλεγχοι μόνο για το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης. Μπορούμε και επεμβαίνουμε βελτιωτικά και αντιμετωπίζουμε θετικά τις εύλογες αντιρρήσεις. Το όφελος είναι πολλαπλό. Έχουμε άλλωστε αιτήματα να επεκταθεί και στις άλλες Δημοτικές Κοινότητες, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη εφικτό, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στη σχετική σύμβαση«
»Στην 5η Δημοτική Κοινότητα το Σύστημα εφαρμόζεται προς το παρόν σε μια συγκεκριμένη περιοχή (από Σοφούλη και Σκιάθου έως Γύζη και Ναπολέοντος Ζέρβα, και από Γ. Παπανδρέου και Μ.Κάλλας έως και δύο με τρία οικοδομικά τετράγωνα, πάνω από τον άξονα της Β. Όλγας). Οι θέσεις που αφορούν στην ελεγχόμενη στάθμευση επί πληρωμή βρίσκονται μόνο στη Β. Όλγας, Β. Γεωργίου και Ν. Ζέρβα και ανέρχονται σε 252, ενώ οι υπόλοιπες είναι θέσεις μονίμων κατοίκων και ανέρχονται σε περίπου 3.200. Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, η διαδικασία εντατικοποίησής τους γίνεται σταδιακά».
«Οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας ενημερώνουν αρχικά τους πολίτες τοποθετώντας κόκκινες κορδέλες και στη συνέχεια ελέγχεται και αστυνομεύεται ο χώρος» ανέφερε η κ. Αγγελίδου, υπογραμμίζοντας: «Η Δημοτική Αστυνομία σήμερα αριθμεί 64 άτομα και άλλα 35 άτομα αναμένεται να προστεθούν, έως τις 10 Απριλίου θα έρθουν τα χαρτιά τους, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση. Ημερησίως πραγματοποιούνται 3.500 σκαναρίσματα (έλεγχοι) από τη Δημοτική Αστυνομία και άλλα 4.000 σκαναρίσματα από μία μοτοσικλέτα η οποία επιστρατεύεται για να «προστατέψει» τις θέσεις των μονίμων κατοίκων».
Στη συνέχεια, αναφερόμενη στο θέμα της αξιοποίησης των εννέα περιπτέρων στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών επισήμανε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί κατά 97% η όλη διαδικασία, καθώς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η περίοδος ενστάσεων για την εκμίσθωση του περιπτέρου του Απογευματινού Ήλιου και η οποία λήγει την τρέχουσα εβδομάδα. «Από τα εννέα περίπτερα της Νέας Παραλίας, συμπεριλαμβανομένου του Maison Crystal, τα επτά εκμισθώνονται, το όγδοο έχει παραχωρηθεί στο ΚΕΘΕΑ και το τρίτο παραμένει στον Δήμο για την προβολή δράσεων Πολιτισμού και σε συνεργασία με φορείς της πόλης. Αυτά τα επτά περίπτερα έχουν ενοικιαστεί με πλήρη διαφάνεια και με απόλυτη τήρηση των διαδικασιών. Δίνουν στον Δήμο έσοδα περί τα 917.000 ευρώ ετησίως, εκ των οποίων το 20% αποδίδεται στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου, στην οποία ανήκει η Νέα Παραλία, και έτσι το ποσό που μένει στον Δήμο είναι 733.600 ευρώ, τα οποία αποδίδονται για έργα και παρεμβάσεις συντήρησης στη Νέα Παραλία».
Όπως εξήγησε η ίδια, στα τέσσερα μόνο από τα εννιά περίπτερα υπάρχει πρόβλεψη και χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, μεταξύ των οποίων το Maison Crystal και το περίπτερο στον Κήπο του Νερού, όπου τα τραπεζοκαθίσματα προϋπήρχαν. «Τιμή έναρξης της πλειοδοτικής προφορικής δημοπρασίας ήταν για κάθε ένα από αυτά τα 52.000 ευρώ. Στην παρούσα φάση το ένα εκμισθώθηκε με 140.000 ευρώ ετησίως και το άλλο με 170.000 ευρώ, αντίστοιχα».
Τέλος, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, απέδωσε τις αντιδράσεις σχετικά με τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων σε παραπληροφόρηση, τονίζοντας: «Όλα αυτά προέρχονται από μία αντιπολιτευτική διάθεση και σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Φωτογραφικό υλικό από τη συνέντευξη Τύπου εδώ