13.9 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΝοέμβριος στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη

Νοέμβριος στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη

Α. Εκδηλώσεις Νοεμβρίου Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Η είσοδος είναι ελέυθερη.

Πληροφορίες: Κωνστνατίνος Βόγδανος 231331 8593

Φωτοανάγνωση και Ψυχολογία Θετικής Ενέργειας

Τη φετινή χρονιά, από τον Οκτώβριο 2018 ως τον Ιούνιο 2019, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν τρεις κύκλοι σεμιναρίων ψυχολογίας θετικής ενέργειας. Ο γενικός τίτλος των τριών κύκλων είναι: «Φωτοανάγνωση: Το κλειδί της επιτυχίας». Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων θα διαρκέσει από τις 2/10/2018 ως τις 18/12/2018. Ο δεύτερος κύκλος θα διαρκέσει από τις 8/1/2019 ως τις 15/4/2019 και ο τρίτος κύκλος από τις 7/5/2019 ως τις 25/6/2019.

Τα σεμινάρια, που πραγματοποιεί η ψυχολόγος Βασιλική Γιαννακοπούλου, έχουν ως στόχο την αυτοβελτίωση, την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, την έναρξη του ταξιδιού της αυτογνωσίας, την εύρεση του ταλέντου του κάθε ατόμου κλπ. Τα σεμινάρια αποτελούνται από βιωματικές ασκήσεις και για αυτό το λόγο προτείνεται σε όσους τα παρακολουθήσουν να συμμετέχουν σε αυτές. Τα σεμινάρια υλοποιούνται κάθε Τρίτη στις 19:30 στο δεύτερο όροφο της βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27). Συγκεκριμένα, μέσα στο Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν οι εξής διαλέξεις:

  1. Η φωτοανάγνωση και η συγκρότηση της ελκυστικής προσωπικότητας
    Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:30, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους. Γίνεται εισαγωγή σε δεξιότητες λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας, που θα αναλυθούν στο δεύτερο κύκλο σεμιναρίων.
  2. Η φωτοανάγνωση και η πίστη στον εαυτό μας.
    Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:30 οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να πιστεύουν στον εαυτό τους, να ξεπερνούν το φόβο τους, να έχουν ελπίδα και να αποδεικνύουν τη δύναμη της πίστης τους. Απαραίτητα να έχουν μαζί τους ένα μαξιλάρι για να γίνουν ορισμένες ασκήσεις.
  3. Η φωτοανάγνωση και το επιπλέον μίλι του Napoleon Hill.
    Αυτήν την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:30 οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τα οφέλη του να κάνουν περισσότερα από εκείνα για τα οποία τους πληρώνουν. Μαθαίνουν την ιστορία της φωτοανάγνωσης και τον τρόπο με τον οποίο την ανέπτυξα. Μαθαίνουν για το φαινόμενο Νόρντστρομ και για τον Τόμας Έντισον. Δίνονται και άλλα παραδείγματα επιτυχημένων ανθρώπων.
  4. Η φωτοανάγνωση και η ανάπτυξη της προσωπικής πρωτοβουλίας.
    Αυτήν την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:30 οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν τις κύριες ιδιότητες της προσωπικής πρωτοβουλίας και μαθαίνουν πώς να την εφαρμόζουν στην πράξη. Η προσωπική πρωτοβουλία:
  • Είναι μεταδοτική
  • Πετυχαίνει εκεί που άλλοι αποτυγχάνουν
  • Δημιουργεί εργασία
  • Δημιουργεί ευκαιρίες
  • Δημιουργεί μέλλον
  • Δημιουργεί πρόοδο

 

  1. «Υπαρξιακά περάσματα: Αφιέρωμα στον Αλέξη Τραϊανό

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο σημαντικό ποιητή της πόλης Αλέξη Τραϊανό, με τίτλο: «Υπαρξιακά περάσματα», την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27. Θα μιλήσουν (αλφαβητικά): Μιλτιάδης Αρβανιτάκης, ακτινολόγος, μεταφραστής, κινηματογραφιστής, Βασιλική Κανάρη, φιλόλογος, Ηλίας Κουτσούκος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και Ηλίας Πιστικάνης, εικαστικός, ποιητής.

Απαγγέλουν οι ηθοποιοί: Κώστας Ισαακίδης και Παναγιώτης Τόλιας.

Την εκδήλωση επιμελείται και συντονίζει η θεατρολόγος Λευκοθέα Πύλλη.

Η είσοδος είναι ελέυθερη.

 

  1. Βιβλιοπαρουσίαση: «Λαϊκά παραμύθια της Ανατολικής Ρωμυλίας»Το  λαϊκό παραμύθι αποτελεί μια ανεπανάληπτη κληρονομιά που καθρεφτίζει τις ενδότερες ανάγκες και αναζητήσεις της κάθε κοινωνίας. Η πανάρχαιη τέχνη της αφήγησης εμφανίζεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε περιοχή καθώς η λειτουργία του παραμυθιού προσδιορίζει τα όρια του κοινά αποδεκτού για μία κοινότητα – και πολύ συχνά τα ξεπερνάει. Με την επανάληψή του από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά, το παραμύθι γίνεται μέτρο σύγκρισης, πρότυπο συμπεριφοράς και σημείο αναφοράς που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Προσφέρει κάτι σπουδαιότερο από απλή διασκέδαση ενός ακροατηρίου: χωρίς να δεσμεύεται από συγκεκριμένα γεγονότα ή εμπειρίες, το παραμύθι δίνει στον κόσμο την ποιητική του έκφραση.  Το θρακικό παραμύθι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της λαϊκής παράδοσης που έχει διαμορφωθεί στον ελλαδικό χώρο. Μέσα στα παραμύθια των Θρακών συνυπάρχουν ετερόκλητα και συχνά αλληλοαναιρούμενα στοιχεία, τόσο στη μορφή όσο και στα νοήματα: η άμεση, λιτή έκφραση και τα πληθωρικά καλολογικά στοιχεία, η κλιμακούμενη ένταση του ρυθμού αφήγησης που διαδέχεται τη χαλάρωση του ακροατή, η αντικρουόμενη δυϊκή σχέση του έρωτα και του θανάτου. Η Κωνσταντίνα Παπασταϊκούδη γεννήθηκε στο χωριό Μικρό Μοναστήρι Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ το 1971 και αναγορεύτηκε διδάκτωρ της ίδιας σχολής το 1988. Το βιβλίο «Λαϊκά παραμύθια της Ανατολικής Ρωμυλίας» είναι το δεύτερο βιβλίο της. Προηγήθηκε το “Το Δημοτικό Τραγούδι της Ανατολικής Ρωμυλίας Καβακλί, Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι”.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ