9.8 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΣυνέντευξη Τύπου: Παρουσίαση εκδηλώσεων με αφορμή τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 1944

Συνέντευξη Τύπου: Παρουσίαση εκδηλώσεων με αφορμή τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 1944

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης  με αφορμή τον τρίτο, κατά σειρά,  εορτασμό της επετείου της 30ης Οκτωβρίου 1944, που καθιερώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα της 14ης Απριλίου 2016 ως ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα, παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στο Δημαρχείο.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει καταρτίσει πρόγραμμα εκδηλώσεων, με την επιμέλεια οργανωτικής Επιτροπής που συγκρότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με ομόφωνη απόφασή του στις 16 Μαΐου 2016, η οποία απαρτίζεται από δημοτικούς συμβούλους και προσωπικότητες της πόλης.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, αναφερόμενη στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις επισήμανε την καθιέρωσή της, ως δημόσιας γιορτής τοπικής σημασίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να αποτελεί αργία: «Είναι σημαντικό η επέτειος της 30ης Οκτωβρίου 1944 να γνωστοποιηθεί και να ενταχθεί στη σχολική εκπαίδευση, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί συστηματικά η γνώση της πρόσφατης ιστορίας μας και να γνωρίσουν οι νέοι τα πραγματικά γεγονότα».

Όσον αφορά στο ιστορικό της καθιέρωσης της επετείου τον Απρίλιο του 2016, η Καλυψώ Γούλα τόνισε: «Είχε προηγηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στις 13 Οκτωβρίου 2014, που ενέκρινε ομόφωνα τον εορτασμό της επετείου των 70 χρόνων της απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής (30η  Οκτωβρίου 1944 – 30η Οκτωβρίου 2014) από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Είναι σημαντικό να το υπενθυμίζουμε αυτό, δεδομένου ότι η καθιέρωση είναι πολύ πρόσφατη ως γεγονός».

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ευχαρίστησε τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία, όπως σχολίασε, έχει μόνιμο χαρακτήρα και ασχολείται με τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων: «Δεν θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε τις εκδηλώσεις μας χωρίς τη συνδρομή της ΕΣΗΕΜ-Θ για την έκθεση αρχειακού υλικού «Εθνική Αντίσταση 1941-1944. Ο παράνομος τύπος στη Βόρεια Ελλάδα», την πολύτιμη συνεργασία του ΟΜΜΘ, στους χώρους του οποίου στεγάζεται η έκθεση, τον χορηγό μας την ΕΥΑΘ, το ΑΠΘ για τη δωρεάν παραχώρηση της Αίθουσας Τελετών, τον ΟΑΣΘ για την προβολή των εκδηλώσεων μέσω του συστήματος της τηλεματικής και τους χορηγούς επικοινωνίας (Κανάλι της Βουλής, TV100-FM100, ΕΡΤ)».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, Νίκος Καρράς, χαιρέτισε εκ μέρους του δημοσιογραφικού κόσμου και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ τις  φετινές εκδηλώσεις: «Σε αυτή τη γιορτή που έχει στο κέντρο της την ελευθερία, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τους αφανείς ήρωες της ιστορίας, που μας έδειξαν με τη δράση τους ότι πρέπει να υπηρετούμε την ελεύθερη έκφραση με οποιοδήποτε κόστος».

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Νικήτας Μυλόπουλος,  τόνισε: «Είναι χαρά και τιμή για το Μέγαρο Μουσικής να συμμετέχει σε αυτές τις εκδηλώσεις, φιλοξενώντας την έκθεση για τον παράνομο Τύπο. Η συμμετοχή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να ‘’ανοίξουμε’’ με εμβληματικό τρόπο το Μέγαρο στην πόλη, μέσα από τις συνεργασίες μας με φορείς και τη διεύρυνση του χαρακτήρα των εκδηλώσεων που διοργανώνουμε».

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, Ελένη Χοντολίδου, εξήρε τη σημαντική συμβολή των εθελοντών στην προσπάθεια και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να ‘’περάσει’’ στα σχολεία η γνώση για την ιστορική αλήθεια. «Για το λόγο αυτό κείμενα, πεζά και ποιήματα, έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, από όπου οι εκπαιδευτικοί μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Με χαρά αναμένουμε να ξεναγήσουμε με τους εθελοντές μας, τους μαθητές της Θεσσαλονίκης που θα θελήσουν να επισκεφθούν την έκθεση», ανέφερε.

Ο συγγραφέας, ερευνητής και δημοσιογράφος, Σπύρος Κουζινόπουλος, εξήρε την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, που ύστερα από 71 χρόνια έκανε πραγματικότητα το όνειρο χιλιάδων αγωνιστών. Παράλληλα, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη τη σκληρή εποχή της Κατοχής, υπογράμμισε τις προσπάθειες δημοσιογράφων, τυπογράφων, συγγραφέων και άλλων να εκδίδουν εφημερίδες και προκηρύξεις κάτω από συνθήκες ζόφου, τρόμου και διαρκούς απειλής.

Ο Πρόεδρος του Ιστορικού και Συλλεκτικού Αρχείου Θεσσαλονίκης, Μάνος Μαλαμίδης, προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν επισκέψεις με τους μαθητές τους στην έκθεση: «Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αγκαλιάσει αυτή την επέτειο, αυτό το ιστορικό γεγονός, σε όλη του τη διάσταση», τόνισε.

Οι φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 2017 θα περιλαμβάνουν:

  • Έκθεση αρχειακού υλικού «Εθνική Αντίσταση 1941-1944. Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα», που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΜΘ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2018
  • Κατάθεση λουλουδιών στην αναθηματική πλάκα πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου, στις 30 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 11.45
  • Εκδήλωση-ομιλία με τίτλο «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα χρόνια της Κατοχής: Η αντίσταση φοιτητών και καθηγητών» στις 30 Οκτωβρίου 2018, στις 19.00, στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτρης Μαυροσκούφης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο τέως αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Δώδος.

Την Οργανωτική Επιτροπή για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 1944 απαρτίζουν οι:

  • Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης
  • Καλυψώ Γούλα, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης
  • Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών
  • Σωτηρία Αδαμίδου – Γκιουλέκα, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
  • Μαρία Αγαθαγγελίδου, Δημοτική Σύμβουλος
  • Μόνικα Αϊβάζογλου, Δημοτική Σύμβουλος
  • Ελένη Χοντολίδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ και σύμβουλος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας
  • Δημοσθένης Δώδος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ – Αντιπρόεδρος ΚΘΒΕ
  • Μαρία Καβάλα, Δρ. Ιστορίας
  • Σπύρος Κουζινόπουλος, Δημοσιογράφος – ερευνητής
  • Αντώνης Σατραζάνης, Δρ. Ιστορίας – Προϊστάμενος ΚΙΘ
  • Μάνος Μαλαμίδης, Ιστορικός ερευνητής – συλλέκτης

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό εδώ

Φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου: εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ