ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ 27, ΤΗΛ. 2313318572 & 2313318591)
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018
Ελάτε στην παρέα της Κεντρικής Παιδικής Βιβλιοθήκης για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια ημέρα Παιδικού βιβλίου και να φτιάξουμε όμορφες κατασκευές για το Πάσχα.
Ελάτε να ακούσουμε ωραία παραμύθια, να συνομιλήσουμε μεσυγγραφείς, να γνωρίσουμε τον κόσμο του Αλέξανδρου μέσα από τους χάρτες, να μάθουμε για την ανακύκλωση του χαρτιού και το δάσος , να παίξουμε παιχνίδια και τέλος να φτιάξουμε τα πουλιά της Άνοιξης με τον τρόπο του Miró.
Σας περιμένουμε!
« Παραμύθι, μύθι, μύθοι… το κουκί και το ρεβίθι»
Ελάτε να γιορτάσουμε την Παγκόσμια ημέρα Παιδικού βιβλίου (2α Απριλίου) , με αφηγήσεις παραμυθιών του Άντερσεν, των Αδερφών Γκριμμ και μύθων του Αισώπου. Στη συνέχεια θα παίξουμε με παιχνίδια κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. Με τον Νηπιαγωγό Χρήστο Κεβρεκίδη.
Για παιδιά από 5 χρονών και άνω.
Μ. Δευτέρα 2/4/2018, ώρα 11.30 – 12.30
« Πασχαλινές λαμπάδες»
Υποδεχόμαστε το Πάσχα και διακοσμούμε τις λαμπάδες μας περιμένοντας την Ανάσταση. Με την καθοδήγηση της εθελόντριας Σοφίας Παπαδοπούλου.
Υλικά που θα πρέπει να έχετε μαζί σας: 1 κερί – λαμπάδα, κορδέλες και οτιδήποτε άλλο θέλετε.
Για παιδιά από 6 χρονών , ευπρόσδεκτοι και γονείς .
M.Τρίτη 3/4/2018, ώρα 11.30 – 12.30
« Πασχαλινές αυγοθήκες»
Ελάτε να φτιάξουμε όμορφες αυγοθήκες – κοτούλες για τα πασχαλινά αυγά μας με την καθοδήγηση της εικαστικού Μαρίας Σύραλη.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 1 χαρτόνι Α4 άσπρο ή κίτρινο, μισή αυγοθήκη χάρτινη ή πλαστική και 1 πινέλο.
Για παιδιά από 6 χρονών και άνω.
Μ. Τετάρτη 4/4/2018, ώρα 11.30 – 12.30
«Η ώρα του παραμυθιού»
Ας γίνουμε όλοι φίλοι μες στην καρδιά του Απρίλη!
Παραστατική αφήγηση παραμυθιών με την παραμυθού Αντωνία Μπατσαλή, μαζί της στον ήχο η Έλσα.Ερνικιοϊλή .
Θα πασπαλιστούμε με μπόλικη παραμυθόσκονη, θα ταξιδέψουμε στην Παραμυθωνία και θα πούμε παραμύθια για φίλους.
Θα ακολουθήσει μουσικοκινητικό παιχνίδι και ζωγραφική.
Για παιδιά από 4 – 8 ετών.
Τετάρτη 11/4/2018, ώρα 6.00 μ.μ. – 7.00μ.μ.
«Περιβάλλον – Απορρίμματα – Ανακύκλωση».
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των παιδιών σε περιβαλλοντικά θέματα για να έχουμε έναν καθαρό πλανήτη. Οι μικροί μας φίλοι θα μάθουν πώς γίνεται η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά και πώς γίνεται η ανακύκλωσή τους. Επίσης πραγματοποιείται παρουσίαση κατασκευής χαρτοπολτού που μετασχηματίζεται σε ανακυκλωμένο χαρτί, δράση στην οποία τα παιδιά θα έχουν ενεργή συμμετοχή.
Τετάρτη 18/4/2018, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.00 – 12.00
«Η ώρα του παραμυθιού»
«Το πιο μεγάλο ψέμα» και «Η Αλεπού και ο Λαγός »
Παραστατική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με την παραμυθού Μαρία Φλώρου και τον Λευτέρη Πασσιά που τη συνοδεύει με τη μουσική και τα τραγούδια του. Στη συνέχεια θα φτιάξουμε μια αλεπού.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: ένα πορτοκαλί χαρτόνι (Α4) και κόλλα.
Για παιδιά από 4 – 8 ετών.
Τετάρτη 18/4/2018, ώρα 6.00 μ.μ. – 7.00μ.μ.
«Μαθαίνω για το δάσος»
Ένα εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και παρουσιάζεται από τον εθελοντή Στέφανο Τσιάρα, Διδάκτορα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από εικόνες και βίντεο με απλό και κατανοητό τρόπο για τα είδη δασών, τα σπουδαιότερα είδη δένδρων, αλλά και για τα ζώα του δάσους. Επίσης ενημερώνονται για τις ωφέλειες του δάσους και τη σημασία των δασών στη ζωή μας παίζοντας το παιχνίδι «Οι ήρωες του δάσους» στο οποίο αναλαμβάνουν να προστατέψουν το δάσος από διάφορες επιβλαβείς ανθρώπινες δραστηριότητες.
Πέμπτη 19/4/2018, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.15 – 12.15
«Παρέα με τον συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου), η συγγραφέας Μαρία Ιορδανίδου θα μας αφηγηθεί διαδραστικά την ιστορία του βιβλίου της «Η μάγισσα Μουρ Μουρ και το πλατύ παπούτσι» με τη βοήθεια των μικρών φίλων της βιβλιοθήκης μας.
Η Μαγισσούλα η Μουρ Μουρ μπορεί να βρει τουλάχιστο μια λύση σε κάθε πρόβλημά της. Πώς να λύσει όμως το πρόβλημα με τη μικρή της αδερφή, τη Γουίτσι;
Δεν μπορεί με τίποτα να την κάνει σωστό μαγισσοκορίτσι.
Πάνω στην ώρα το Αριστερό Πλατύ Παπούτσι της Μουρ Μουρ καλεί τον Αρχιμάγο και όλες τις μάγισσες των γνωστών και άγνωστων παραμυθιών, να τη βοηθήσουν. Θα τα καταφέρουν άραγε με τη Γούιτσι;
Τρίτη 24/4/2018 ώρα 9.15 – 10.45 & 11.00 – 12.30
«Παρέα με τον συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου), η συγγραφέας Αφροδίτη Παπαντωνίου θα μας αφηγηθεί την ιστορία του βιβλίου της
«Μη μας συγκρίνεις» και θα συνομιλήσει με τα παιδιά.
Ήταν ένα χειμωνιάτικο πρωινό, όταν ο Ιάσονας αποφάσισε να έρθει στον κόσμο. Δέκα λεπτά αργότερα ήρθε και η Ελπίδα. Ο χρόνος κυλά και τα δύο αδέρφια μεγαλώνουν, πηγαίνουν σχολείο, ξεδιπλώνουν τα ταλέντα τους, βρίσκουν φίλους. Συνεχώς, όμως κάποιος τα συγκρίνει μεταξύ τους. Πότε ο μπαμπάς, πότε η γιαγιά, πότε οι φίλοι τους. Αυτά έχουν αντίθετη άποψη: “Δεν μας αρέσει να μας συγκρίνουν μεταξύ μας… είμαστε διαφορετικοί”. Μήπως τα παιδιά έχουν δίκιο; Μήπως τελικά γνωρίζουν κάτι παραπάνω;
Τετάρτη 25/4/2018, ώρα 10.00 – 11.00
«Η ώρα του παραμυθιού»
«Ο Πινόκιο»
Ελάτε να ακούσετε τα παιχνιδοκαμώματα του Πινόκιο και να παίξουμε μαζί του.Παραστατική αφήγηση του παραμυθιού από τους: Δημοσθένη Χαρούλη, Αντωνία Μπατσαλή και Αλεξάνδρα Μπαξεβάνη. Μαζί τους στον ήχο η Έλσα Ερνικιοϊλή .
Για παιδιά από 4 – 8 ετών.
Τετάρτη 25/4/2018, ώρα 6.00 μ.μ. – 7.00μ.μ.
«Ο Κόσμος του Αλέξανδρου: Μια ματιά στη γεωγραφική διάσταση της εκστρατείας».
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Δ΄ ή Ε΄ Δημοτικού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας – Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς. Η πανελλήνια εκστρατεία που ξεκίνησε ο Αλέξανδρος το 335 π.Χ., κάλυψε σχεδόν όλο τον γνωστό τότε κόσμο, από τη Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, την Περσία και τη Βακτηρία μέχρι τα όρια της Ινδίας. Η διεύρυνση της γεωγραφικής γνώσης, με τις συστηματικές καταγραφές από το σώμα των τοπογράφων βηματιστών και των επιστημόνων γεωγράφων του Αλέξανδρου, επηρέασε τις εξελίξεις της γεωγραφικής επιστήμης για πολλά χρόνια.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ο Κόσμος του Αλέξανδρου”, έχει σκοπό την ανάδειξη και ερμηνεία της γεωγραφικής διάστασης της εκστρατείας. Με τη συνδρομή των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών αναπτύσσεται ένα ελκυστικό για τους μικρούς μαθητές πρόγραμμα οπτικοακουστικής προβολής, και γίνεται μια αναφορά στα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην προετοιμασία της εκστρατείας, στις γεωγραφικές ανακαλύψεις και αποστολές, καθώς και τις σωζόμενες ή μη καταγραφές των νέων γνώσεων.
Πέμπτη 26 /4/2018, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.00 – 12.00
«Τα πουλιά της Άνοιξης με τον τρόπο του Miró»
Ένα ταξίδι στον κόσμο του μεγάλου ζωγράφου Mirό , στον ονειρικό κόσμο των χρωμάτων και των σχημάτων του. Παίζουμε, ζωγραφίζουμε, κατασκευάζουμε τα πουλιά της Άνοιξης εμπνεόμενοι από το έργο του μεγάλου ζωγράφου. Μαζί μας θα είναι οι καλλιτέχνες και παιδαγωγοί της Αction Art.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 1 χαρτόνι Α4 μαύρο, 1 χαρτόνι Α4 οποιουδήποτε χρώματος, κόλλα, μαρκαδόρους και ένα κομμάτι σπάγγο.
Για παιδιά από 5 χρονών και άνω.
Πέμπτη 26/4/2018, ώρα 6.30 μ.μ. – 8.00μ.μ.
«Περιβάλλον – Απορρίμματα – Ανακύκλωση».
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.
Παρασκευή 27/4/2018, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.00 – 12.00
«Βeegames – Brain Education Events»
Ένα εκπαιδευτικό διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων που μετατρέπει την ύλη των μαθημάτων του σχολείου και την πρώτη επαφή των μαθητών με τον χώρο της βιβλιοθήκης, σε παιχνίδι. Απευθύνεται σε μαθητές των Ε΄ ή ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού, προσαρμοσμένο στις γνώσεις τους. Οι μαθητές με τη χρήση των tablets, απαντούν σε ερωτήσεις μαθηματικών, φυσικών επιστημών, γεωγραφίας, ορθογραφίας, περιβάλλοντος, ιστορίας αλλά και λογοτεχνίας . Στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν παίζοντας και διασκεδάζοντας στη δική τους βιβλιοθήκη.
Υπεύθυνοι προγράμματος: Σακελλαρίου Νικόλαος, Μαθηματικός και ο Στεφάνου Θεόδωρος, Φυσικός .
Δευτέρα 30/4/2018, ώρα 10.00 – 11.00 (Δ΄ Τάξη του 40ου Δ.Σ. – 16 μαθητές) και 11.00 – 12.00
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
(Απευθύνονται σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που έχει ήδη εγγραφεί .Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απρίλη δεν θα γίνουν μαθήματα)
«Τμήμα εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας»
Κάθε Δευτέρα 5.00μ.μ. – 6.00μ.μ.
Μέσα από διαδικασίες ευχάριστες, όπως ζωγραφική, μουσική και παιχνίδι γίνεται η προσέγγιση στην αγγλική γλώσσα, χωρίς γραφή. Οι μικροί μας φίλοι 4 έως 6 χρονών μαθαίνουν τις πρώτες τους αγγλικές λέξεις με τη δασκάλα τους Αλεξάνδρα Τσόγκα.
Δευτέρα 16/4, 23/4 & 30/4.
«Εργαστήρι Μουσικών δραστηριοτήτων»
Κάθε Τρίτη 5.00μ.μ. – 6.00μ.μ.
Ξεκίνησε ο 2ος κύκλος του εργαστήριου που απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 8 χρονών. Σκοπός του, η μύηση των παιδιών στον κόσμο της μουσικής, η γνωριμία με τα κρουστά όργανα, με τον ρυθμό, τους μουσικούς ήχους καθώς επίσης και η εκμάθηση τραγουδιών.
Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η μουσικοπαιδαγωγός του Δημοτικού Ωδείου, Κατερίνα Ψαλτίδου.
Τρίτη 17/4, & 24/4.
«Εργαστήρι θεάτρου για παιδιά»
Κάθε Τρίτη 7.00μ.μ. – 8.30μ.μ.
Αγόρια και κορίτσια (9 έως 12 χρονών) περνούν ευχάριστες ώρες καλλιτεχνικής απασχόλησης με τη δασκάλα τους ηθοποιό, Κική Ψαράκη . Μετά τις ασκήσεις γνωριμίας τα παιδιά θα αρχίσουν να γράφουν το έργο που θα ανεβάσουν.
Τρίτη 17/4, & 25/4.
«Παίζω και μαθαίνω με την γλώσσα» – Πρόγραμμα λογοθεραπείας
Κάθε Τετάρτη 5.00μ.μ. – 6.00 μ.μ.
ΟΙ μικροί μας φίλοι 5 έως 7 χρονών με τη βοήθεια των λογοθεραπευτριών, Βασιλικής Κιούση και Νάτζι Νέντα – Γιώτας βελτιώνουν και ενισχύουν τις γλωσσικές τους ικανότητες.
Τετάρτη 18/4, & 24/4.
«Εργαστήρι ζωγραφικής»
Κάθε Πέμπτη 5.00μ.μ.- 6.30 μ.μ.
Οι μικροί μας φίλοι 5 – 9 χρονών με δημιουργική διάθεση και χαρά συμμετέχουν στο εργαστήρι ζωγραφικής που λειτουργεί στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη. Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η εθελόντρια εικαστικός Μαρία – Ευθυμία Σύραλη.
Πέμπτη 19/4; & 26/4.
«Λέσχη ανάγνωσης »
Κάθε Παρασκευή 7.00μ.μ. – 8.20μ.μ.
Ένα ταξίδι απόλαυσης και ανακάλυψης μέσα από τις σελίδες των θησαυρών της βιβλιοθήκης. Μια δράση φιλαναγνωσίας, δημιουργικής γραφής και αφήγησης με κύριο χαρακτηριστικό την ευχαρίστηση και όχι την «υποχρέωση» . Τα παιδιά 9 έως 12 χρονών επιλέγουν το βιβλίο που θα ήθελαν να διαβαστεί και αρχίζει η περιπλάνηση…
Ανάγνωση του βιβλίου ή αποσπασμάτων του , ασκήσεις δημιουργικής γραφής και για το τέλος αφήγηση ιστοριών. Με την παιδαγωγό και συγγραφέα Στέλλα Γουλτίδου.
Παρασκευή 20/4 και 27/4