“Η Ιστορία της Θεσσαλονίκης τη Ρωμαϊκή και την Παλαιοχριστιανική περίοδο”
Η όγδοη κατά σειρά διάλεξη για την Ιστορία της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 24 Μαίου 2023, στις 18:30, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, με ομιλητή τον κ. Σταύρο Γουλούλη Δρ Ιστορίας, Συγγραφέα με θέμα: «Το έδικτο της Θεσσαλονίκης (27 ΦΕΒ. 380) “Περί Καθολικής Πίστεως “».
Ο Θεοδόσιος από τον Ιανουάριο του 379 που ανέλαβε αυτοκράτορας της Ανατολής προσπάθησε να τακτοποιήσει τα πράγματα της Βαλκανικής ελέγχοντας τους Γότθους που την αλώνιζαν. Διέμενε στη Θεσσαλονίκη τον χειμώνα προς το 380, όπου στις 27 Φεβ. εξέδωσε έδικτο De Fide Catholica με το οποίο αναγνώριζε τον Χριστιανισμό ως μία και μοναδική επίσημη θρησκεία του Ρωμαϊκού κράτους. Η επιλογή του είναι ένα γεγονός εξαιρετικής πολιτικής βαρύτητας μη έχοντας σχέση με την τυπική έκδοση νόμων που επηρέαζαν ζητήματα της ζωής των πολιτών και λειτουργίας του κράτους. Η σημασία του είναι κοσμοϊστορική, διότι με βάση αυτόν τον νόμο έγιναν όλες οι αλλαγές τα επόμενα χρόνια που έδωσαν τον οριστικό χαρακτήρα του ρωμαϊκού κράτους ως χριστιανικής αυτοκρατορίας. Μέχρι τότε επίσημα χριστιανική ήταν η λατρεία στον χώρο των Ανακτόρων, αντί της πάλαι ποτέ αυτοκρατορικής λατρείας. Η επιλογή του τόπου και του χρόνου δεν είναι τυχαία. Η 27η Φεβ. είναι ημέρα των γενεθλίων του Κωνσταντίνου και η Θεσσαλονίκη ήταν μια από τις πόλεις όπου διέμενε μετά το 317 (όταν ελέγχει τη Δυτική Βαλκανική) και όπου κατασκεύασε διάφορα έργα, μεταξύ των οποίων τη μετατροπή της Ροτόντας σε χριστιανικό ναό-Μαρτύριο. Μπορούμε να φανταστούμε τις εκδηλώσεις που θα έγιναν στα Ανάκτορα και ειδικά στη Ροτόντα, τον ναό (Πάνθεον) που έκτισε ο Γαλέριος, ο πλέον φανατικός θιασώτης του Μεγάλου Διωγμού. Το πρόγραμμα του Κωνσταντίνου είχε ολοκληρωθεί. Η Νίκη του Ρωμαϊκού κράτους είχε επιβληθεί οριστικά.
Το Τμήμα Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Ιστορική Εταιρεία, πραγματοποιεί σειρά διαλέξεων για την Ιστορία της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας τη ρωμαϊκή και την παλαιοχριστιανική περίοδο. Σκοπός των διαλέξεων είναι η ενημέρωση των πολιτών από εξειδικευμένους καθηγητές- επιστήμονες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν και θα ερμηνεύσουν με αντικειμενικότητα τα γεγονότα όπως ακριβώς συνέβησαν.