ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Παροχή ατομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών. Τα Κέντρα Πρόληψης ΣΕΙΡΙΟΣ παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γονείς παιδιών έως 18 ετών και νεαρούς ενήλικες έως 25 ετών. Για όλους τους υπόλοιπους δημότες η υπηρεσία έχει παραπεμπτικό χαρακτήρα.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ
Τα δύο βασικά πλαίσια για την υλοποίηση παρεμβάσεων Πρόληψης που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους είναι η οικογένεια και η σχολική κοινότητα. Το σχολείο όπως και η οικογένεια είναι ένα περιβάλλον στο μικροεπίπεδο του ατόμου που βοηθά το παιδί να αναπτυχθεί και να διαμορφώσει θετικές κοινωνικές στάσεις και συμπεριφορές.
Ομάδες γονέων
Τα Κέντρα Πρόληψης ΣΕΙΡΙΟΣ σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες που εδρεύουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, πραγματοποιούν ομάδες γονέων παιδιών προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας, χωρισμένες με αυτόν τον τρόπο καθώς ο τρόπος και οι στρατηγικές που χρειάζεται να χρησιμοποιούν οι γονείς μεταβάλλονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους. Οι ομάδες απαρτίζονται από κατ’ ελάχιστο 15 άτομα και οι συναντήσεις είναι δίωρες εβδομαδιαίες για διάστημα 10-12 εβδομάδων. Στις συναντήσεις αυτές δουλεύονται θεματικές όπως επικοινωνία, ενεργητική ακρόαση, όρια, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων, διαχείριση συγκρούσεων και έχουν βιωματικό χαρακτήρα. Στόχος είναι η αλλαγή ενδεχόμενων δυσλειτουργικών γονεϊκών συμπεριφορών και η δημιουργία ενός υποστηρικτικού πλαισίου για τα παιδιά, το οποίο θα λειτουργεί ως προστατευτικό μαξιλάρι για τα ίδια. Μετά την ολοκλήρωση του Α κύκλου συναντήσεων δίνεται η δυνατότητα για πραγματοποίηση Β κύκλου συναντήσεων εμβάθυνσης μετά από αίτημα της ομάδας.
Φέτος πραγματοποιούνται
- Ομάδα γονέων Σχολικής ηλικίας στο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ
- Ομάδα γονέων Προσχολικής ηλικίας στο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ
- Ομάδα γονέων Σχολικής ηλικίας στο 37ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
- Ομάδα γονέων Εφηβικής ηλικίας όμορων σχολείων του Κεντρικού Τομέα (β κύκλος)
- Ομάδα γονέων Εφηβικής ηλικίας στο 32ο Λύκειο Θεσσαλονίκης
- Ομάδα γονέων Σχολικής ηλικίας στο 36ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
- Ομιλία σε γονείς στο 36ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με θέμα «Όρια και επικοινωνία για την εξάλειψη της ενδοσχολικής βίας»
- Ομιλία σε γονείς στο 30ο και 61ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης με θέμα «διαχείριση συγκρούσεων»
- Ομιλία σε γονείς στο 76ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης με θέμα «διαχείριση συγκρούσεων»
- Ομιλία σε γονείς στο 28ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με θέμα «»Όρια και Επικοινωνία στην οικογένεια»
Παρεμβάσεις σε σχολεία
Τα Κέντρα Πρόληψης ΣΕΙΡΙΟΣ πραγματοποιούν παρεμβάσεις σε μαθητές όλων των ηλικιών με στόχο την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη και την ανάπτυξη και εξέλιξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Στόχος είναι η ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων (οι παράγοντες δηλαδή που μειώνουν την ευαλωτότητα του ατόμου και αντισταθμίζουν ή και μετριάζουν τον αντίκτυπο των παραγόντων κινδύνου) και αντίστοιχα η μείωση των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης εξαρτητικών συμπεριφορών (οι δείκτες συμπεριφοράς που περιλαμβάνουν τις στάσεις, αντιλήψεις, πεποιθήσεις και προσωπικότητα του ατόμου και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο χρήσης ουσιών σε συνδυασμό με τον περιβάλλοντα χώρου όπου διαβιεί το άτομο τόσο σε μικροεπίπεδο όσο και σε μακροεπίπεδο) και τελικά η θωράκισή τους απέναντι σε συμπεριφορές και επιλογές που μπορεί να αποβούν βλαπτικές για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Οι παρεμβάσεις έχουν όλες βιωματικό χαρακτήρα.
- Συναντήσεις με μαθητές στο 50ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με θέμα «Ασφαλής χρήση του διαδικτύου- πρόληψη κινδύνων»
- Συναντήσεις με μαθητές στο 28ο Λύκειο σε με θέμα «Διαχείριση του άγχους»
- Συναντήσεις με μαθητές του 81ου Δημοτικού, σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.
- Συναντήσεις με μαθητές στο 28ο Γυμνασίου με θέμα την «προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των νέων».
- Συναντήσεις με μαθητές στο 8ο Γυμνάσιο με θέμα την «προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των νέων».
- Συναντήσεις με μαθητές στο 1ο Λύκειο Τριανδρίας σε με θέμα «Διαχείριση του άγχους»
Ταυτόχρονα τα Κέντρα Πρόληψης ΣΕΙΡΙΟΣ πραγματοποιούν συναντήσεις με εκπαιδευτικούς σε επίπεδο σχολικής μονάδας με στόχο την υποστήριξη των εκπαιδευτικών ώστε να μπορούν με τη χρήση συγκεκριμένων τεχνικών να επιβραβεύουν τη θετική συμπεριφορά και να οριοθετούν την παρορμητική ή και μη αποδεκτή συμπεριφορά με όρους φροντιστικούς και όχι τιμωρητικούς.
- Συναντήσεις με Σύλλογο Εκπαιδευτικών στο 7ο Λύκειο Θεσσαλονίκης με θέμα «Ενδοσχολική βία – Μορφές και αντιμετώπισης»
- Συναντήσεις με Σύλλογο Εκπαιδευτικών στο 2ο Γυμνάσιο Χαριλάου με θέμα «επικοινωνία μαθητών-εκπαιδευτικών»
- Συναντήσεις με Σύλλογο Εκπαιδευτικών στο 15ο Δημοτικό με θέμα «επικοινωνία μαθητών-εκπαιδευτικών»
- Συναντήσεις με Σύλλογο Εκπαιδευτικών στο 2ο Γυμνάσιο Μαλακοπής με θέμα «διαχείριση δύσκολων περιστατικών στο σχολείο».
- Συναντήσεις με εκπροσώπους Συλλόγων Εκπαιδευτικών και μαθητών του 8ου, 6ου και 15ου ΕΠΑΛ του Σχολικού Συγκροτήματος του Ευκλείδη με στόχο τη δημιουργία «πολιτικής σχολείου» αναφορικά με τις εξαρτήσεις. Ο σχεδιασμός και η εκπόνηση της δράσης γίνεται σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Ανάδυση.
Πρόληψη σε χώρους εργασίας
Ο όρος χώρος εργασίας χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιονδήποτε χώρο στον οποίο εργάζονται άτομα, ενήλικες που περνούν σημαντικό χρόνο από την καθημερινή τους ζωή. Η ποιότητα στο χώρο εργασίας, το κατά πόσο δηλαδή η εργασιακή εμπειρία είναι ικανοποιητική, ανταποδοτική και αμειβόμενη ή επιβαρύνει με στρες ή ακόμα εξουθενώνει τον εργαζόμενο, σχετίζεται άμεσα με την υγειά και την ευεξία του και κατά συνέπεια στην επήρειά του για την ανάπτυξη εξαρτητικών συμπεριφορών. Κατά συνέπεια τα Κέντρα Πρόληψης ΣΕΙΡΙΟΣ πραγματοποιούν ομάδες στήριξης εργαζομένων με στόχο τη δημιουργία φροντιστικού πλαισίου εργασίας και την ανάπτυξη εργασιακής πολιτικής στα πλαίσια του υπαλληλικού κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιείται
- Ομάδα Προϊσταμένων των τμημάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης
Δικτύωση – Συνεργασίες – Εκπαιδεύσεις – Επιστημονικές Δημοσιεύσεις
Τα Κέντρα Πρόληψης ΣΕΙΡΙΟΣ
- Είναι το Παράρτημα της Παγκόσμιας Κοινότητας Επαγγελματιών Πρόληψης και Θεραπείας των Εξαρτήσεων (ISSUP). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο https://www.issup.net/
- Συμμετέχουν με εκπρόσωπο στην επιτροπή διάχυσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (WFTC) στην οποία αντιπρόεδρος είναι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κος Καλοτεράκης
- Συνεργάζονται με τα τμήματα Ψυχολογίας ΑΠΘ & ΠΑΜΑΚ και Κοινωνικής εργασίας ΔΠΘ στα πλαίσια εκπαίδευσης φοιτητών κατά την εκπόνηση της πρακτικής τους άσκησης
- Συνεργάζονται με την Αντιδημαρχία Αθλητισμού για την οργάνωση του Μαραθωνίου Πατινιών Θεσσαλονίκης με συμμετοχές αθλητών από όλο τον κόσμο.
- Συνδιοργάνωσαν τριήμερο διαδικτυακό σεμινάριο σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ με θέμα «Παρεμβάσεις Δικτύωσης και Ευαισθητοποίησης των Κέντρων Πρόληψης με τις τοπικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας».
- Δημοσίευσαν άρθρου στο επιστημονικό περιοδικό «Εξαρτήσεις» τεύχος 38, με τίτλο «Πρόληψη της χρήσης ουσιών στο χολικό πλαίσιο. Συστηματική ανασκόπηση»
- Δημοσίευσαν άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό «Εξαρτήσεις» τεύχος 36 με τίτλο «Οι εμπειρίες των φυλακισμένων μελών στην αυτόνομη θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ Προμηθέας και στο πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας ΚΕΘΕΑ Εν Δράση» που λειτουργούν στις φυλακές Διαβατών και Κορυδαλλού αντίστοιχά.