18.1 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπου6η Γιορτή Πολυγλωσσίας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

6η Γιορτή Πολυγλωσσίας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την 6η Γιορτή Πολυγλωσσίας που διοργανώνει από τις 12 έως τις 18 Μαΐου 2018 ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ), πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 14 Μαΐου 2018.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, υπογράμμισε τον αυξημένο αριθμό των φετινών εκδηλώσεων, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι δράσεις θα υλοποιηθούν σε χώρους του ΟΛΘ που πέρασαν στην αρμοδιότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Η Γιορτή Πολυγλωσσίας τονίζει και υπογραμμίζει την πολυπολιτισμικότητα της πόλης. Η πολυγλωσσία είναι το ζητούμενο στην περίπτωση που δεν ξέρεις πώς να επικοινωνήσεις με κάποιον που μιλά άλλη γλώσσα και προέρχεται από άλλη κοινωνία με διαφορετικά ήθη, έθιμα και συνήθειες. Όταν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις, κλείνεσαι στο καβούκι σου» τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, αναφερόμενος στο θεσμό που ξεκίνησε το 2013, φιλοδοξώντας, μεταξύ άλλων, να φέρει σε επαφή μέσω της γλώσσας, φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, πρεσβείες και προξενικές αρχές, τόνισε: «Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στους χώρους του Δημαρχείου από το Σάββατο 12 Μαΐου και θα κορυφωθούν το τριήμερο από 18 έως 20 Μαΐου στους χώρους του ΟΛΘ. Για τη φετινή διοργάνωση, στην οποία συμμετέχουν 128 φορείς με 250 δράσεις, απαιτήθηκε η εντατική προσπάθεια των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης  και Αθλητισμού και των Τεχνικών Υπηρεσιών, καθώς χρειάστηκαν παρεμβάσεις και διαμορφώσεις στους χώρους του ΟΛΘ που αποδόθηκαν για πρώτη φορά στον Δήμο».

Η επιστημονική συνεργάτιδα της 6ης Γιορτής Πολυγλωσσίας, Αργυρώ Μουμτζίδου, αναφερόμενη στη φετινή διοργάνωση σχολίασε: «Ο τίτλος “Η μόρφωση στο δρόμο για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό” δεν είναι τυχαίος, γιατί η πολυγλωσσία είναι η αυτοβιογραφία μας και η προσπάθειά μας είναι να την αναδείξουμε σε ένα έξυπνο εργαλείο κοινωνικής συνοχής» ανέφερε η ίδια, τονίζοντας ότι η γιορτή έχει ενταχθεί στη λίστα καλών πρακτικών της UNESCO, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον Γιάννη Μπουτάρη για τη θερμή του υποστήριξη, καθώς και τον  εικαστικό, Παναγιώτη Τανιμανίδη, που φιλοτέχνησε την αφίσα της φετινής διοργάνωσης.

«Ο ρόλος της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας στη Γιορτή Πολυγλωσσίας είναι αυστηρά υποστηρικτικός, καθώς η διοργάνωση βασίζεται στις υπηρεσίες του Δήμου, στους φορείς, στις συλλογικότητες και στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, Φίλιος Στάγκος. «Η πολυγλωσσία, η πολυπολιτισμικότητα, ο κοσμοπολιτισμός, η εξωστρέφεια, είναι έννοιες που περιγράφουν μια πραγματικότητα από το DNA αυτής της πόλης, από την ίδρυσή της έως σήμερα και ταυτίζεται με τις περιόδους που αυτή γνώρισε μεγαλύτερη ανάπτυξη εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών της» κατέληξε ο ίδιος.

Η φετινή διοργάνωση υλοποιείται με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 128 φορέων και με ποικίλες δράσεις, όπως θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά projects, ερευνητικά προγράμματα, εργαστήρια, στρογγυλές τράπεζες, ενώ ένα από τα βασικά σημεία της αποτελεί το πολυγλωσσικό χωριό που θα αναδείξει όλες τις γλώσσες και διαλέκτους που εκπροσωπούνται από φορείς προξενείων και πρεσβειών.

Πληροφοριακό υλικό  για την 6η Γιορτή Πολυγλωσσίας  εδώ

Φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ