29.5 C
Thessaloniki

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης – 2019
Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής
Ειρήνη Κοΐδου: Μεσογειακή διατροφή και ανάπτυξη του παιδιού
(Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019)

Γνωστά σε όλο τον κόσμο είναι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, η ιδιαιτερότητα της οποίας αναγνωρίστηκε πρόσφατα σε ανώτατο επίπεδο, καθώς το 2013 εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας αλλά και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Η μεσογειακή διατροφή ειδικά σε σχέση με την ανάπτυξη του παιδιού είναι το θέμα της ένατης και προτελευταίας διάλεξης του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 27 Μαρτίου 2019.

Εισηγήτρια είναι η καθηγήτρια ΑΠΘ Ειρήνη Κοΐδου, η οποία σημειώνει: «Η μεσογειακή διατροφή είναι μια κοινωνική πρακτική, ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσης, πρακτικών και παραδόσεων, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, μέσα στο χρόνο και στο χώρο, παραμένοντας στενά συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοση, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα. Πλήθος ερευνών έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να διερευνήσουν το ρόλο, τη σχέση και την αξία της μεσογειακής δίαιτας/διατροφής με την υγεία του ανθρώπου. Η πλειοψηφία αυτών καταλήγει πως αυτός ο τρόπος διατροφής και κατ’ επέκταση αυτός ο τρόπος ζωής αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα η μεσογειακή δίαιτα/διατροφή, το τι τρώω, γιατί τρώω, πότε τρώω, με ποιον τρώω, τι είναι αυτό που διαμορφώνει τη δίαιτά μου, δεν μπορεί παρά να επηρεάζει αλλά και να καθορίζει κάθε επίπεδο ανάπτυξης του παιδιού σε κινητικό, συναισθηματικό και οργανικό επίπεδο».

Η Ειρήνη Κοΐδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ. Είναι πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν θέματα διατροφικής συμπεριφοράς, αθλητικής διατροφής και εικόνας του σώματος. Έχει δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά στο χώρο της φυσικής αγωγής, του αθλητισμού και της διατροφής. Έχει επίσης συμμετάσχει στη συγγραφή τριών βιβλίων και έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του βιβλίου: American Dietetic Association, Complete Food and Nutrition Guide, revised and updated 4th edition.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα διά βίου μάθησης του δήμου, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε επιμέρους επιστημονικά θέματα, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακών δασκάλων και ειδικών ερευνητών. Η θεματική ενότητα που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 30 Ιανουαρίου 2019 και κάθε Τετάρτη έως τις 3 Απριλίου 2019 έχει τίτλο «Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής».

Στις δέκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις του κύκλου αυτού παρουσιάζονται και συζητούνται θέματα όπως το σύμπαν, οι σύγχρονες αντιλήψεις για την αρχή της ζωής, την εξέλιξή της και το περιβάλλον στο οποίο εμφανίζεται, οι δομές και λειτουργίες των συστημάτων του οργανισμού του ανθρώπου όπως ο εγκέφαλος και τα νεύρα, η ανοσολογία και οι γενετικές ασθένειες, καθώς επίσης η διατροφή και η επίδραση των επιτευγμάτων της Βιολογίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στην κοινωνία.

Όπως σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ενότητας, καθηγητής Γενετικής στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ Ζαχαρίας Σκούρας: «Το βιολογικό σύστημα, η ζωή, αναδεικνύεται ως το πιο πολύπλοκο σύστημα που αντιμετώπισε ποτέ ο ανθρώπινος νους. Η κατανόησή του και η λύση των προβλημάτων που υπάρχουν και που διαρκώς προκύπτουν απαιτούν τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων, μακριά από μικρότητες, αγκυλωμένες βεβαιότητες και δογματισμούς. Καθετί που γεννιέται και αναπτύσσεται είναι μοναδικό στη φύση και αποτελεί δεξαμενή πλούτου για το παρόν και το μέλλον της ίδιας της ζωής μας».

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης – 2019

Τελευταία ομιλία της ενότητας:

Τετάρτη 3 Απριλίου – Βιολογία και κοινωνία
Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής ΑΠΘ
Υπεύθυνος ενότητας:
Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής Γενετικής
Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

 

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019
Έναρξη: 19.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ
Είσοδος ελεύθερη

Η είσοδος γίνεται βάσει λίστας έπειτα από αίτηση στο site του δήμου Θεσσαλονίκης. Για τις επιπλέον θέσεις διανέμονται δελτία εισόδου στα εκδοτήρια του κτιρίου Μ2 μία ώρα πριν από κάθε διάλεξη.

Οι ομιλίες μεταδίδονται και σε live streaming, μέσω της υπηρεσίας Δίαυλος (https://diavlos.grnet.gr).

Χορηγός:

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ