24.6 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπου3ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

3ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Το πρόγραμμα και οι στόχοι του 3ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, από τις 11 έως τις 14 Μαΐου 2017, στο περίπτερο 8 της Δ.Ε.Θ. – HELEXPO, παρουσιάστηκαν σήμερα, Τρίτη 9 Μαΐου 2017, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε αρχικά στις προσπάθειες και στην αντίληψη της Διοίκησης σχετικά με την πολιτική της ανακύκλωσης, σε συνάρτηση και με τις οδηγίες της Ε.Ε. και τους σχεδιασμούς της Πολιτείας. «Η μείωση κατά 50% της ποσότητας των απορριμμάτων που προορίζονται για ταφή έως το 2020 αποτελεί οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντάσσεται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο. Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας σχετικά με το σχέδιο των πολλών κάδων  επιλεκτικής συλλογής (διαλογή στην πηγή), κυρίως επειδή δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα χώρου. Επιπλέον, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να αλλάζουν οι αντιλήψεις για την τεχνική επεξεργασία των απορριμμάτων, ως προς το ποια μπορούν να ανακυκλωθούν ή να αξιοποιηθούν ενεργειακά».

Ο Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε ακόμη την ανάγκη να ελεγχθεί και να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της αφαίρεσης ανακυκλώσιμων υλικών από τους κάδους του Δήμου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσπάθεια αύξησης των ποσοτήτων των ανακυκλώσιμων που συλλέγονται. «Διοργανώνουμε το Φεστιβάλ Ανακύκλωσης, ακριβώς για να περάσουμε διάφορα μηνύματα, να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις προσπάθειές μας να διαχειριστούμε τα σκουπίδια, και να αυξήσουμε την ανακύκλωση, για να πούμε επιτέλους ότι είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι» κατέληξε ο Δήμαρχος.

Στα γενικότερα οφέλη της ανακύκλωσης, όπως η αποσυμφόρηση του περιβάλλοντος από χιλιάδες τόνους υλικών, η εξοικονόμηση χρημάτων, πρώτων υλών, ενέργειας και φυσικών πόρων και ο περιορισμός των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς, τονίζοντας παράλληλα ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο υπήρξε βασική προτεραιότητα της Διοίκησης του Δήμου, ήδη από το 2011, και παραμένει ψηλά στην ατζέντα. «Σήμερα το ποσοστό ανακύκλωσης στον Δήμο ανέρχεται στο 13%, που αντιστοιχεί σε 50 τόνους ημερησίως, ενώ στόχος για το τέλος αυτής της θητείας ως το 2019, είναι ο διπλασιασμός του ποσοστού, το οποίο θα αυξάνεται μέσω της αξιοποίησης και άλλων ρευμάτων και με βασική προϋπόθεση την ευαισθητοποίηση των δημοτών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ανακύκλωσης, το οποίο δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα και στην ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας».

Ο Θωμάς Ψαρράς αναφερόμενος στην αυξητική τάση της ανακύκλωσης, σημείωσε ότι το 2011 ξεκίνησε από τους 4.500 τόνους, το 2012 εκτινάχθηκε στους 10.000 τόνους όπου και διατηρήθηκε για τα επόμενα χρόνια, ως το 2015 που αυξήθηκε στους 11.200 τόνους και το 2016 που παρουσίασε ραγδαία αύξηση ανεβάζοντας τις συλλεγείσες ποσότητες του έτους στους 18.000 τόνους. «Αυτό ήταν αποτέλεσμα και των συνεχών εκστρατειών ευαισθητοποίησης των πολιτών καθώς και της εγκαθίδρυσης ξεχωριστού ρεύματος ανακύκλωσης για το γυαλί, προσπάθεια που ανέπτυξε ο μέχρι πρότινος αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Θανάσης Παππάς. Πλέον, πρόκειται να προστεθούν 2.000 νέοι μπλε κάδοι ανακύκλωσης στους υφιστάμενους 4.500 κάδους που έχουν αναπτυχθεί στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως συζητήσαμε σε πρόσφατη συνάντησή μου με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, καθώς και να μας διατεθούν δυο μικρότερα οχήματα – πρέσες, που θα έχουν πρόσβαση σε πιο στενούς δρόμους και γειτονιές της πόλης».

Ο Αν. Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, Αλέξανδρος Τσαξιρλής, έκανε λόγο για μια δυναμική ομάδα που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τους συνεργαζόμενους φορείς γύρω από το ζήτημα της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. «Με αφορμή το σημαντικό Φεστιβάλ Ανακύκλωσης κάνουμε σκέψεις για μετεξέλιξη της διοργάνωσης ή για ένα παράλληλο φεστιβάλ με εμπορικά χαρακτηριστικά, καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα ή στα Βαλκάνια».

Το τριήμερο πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

  • Προβολή του προγράμματος και των δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης
  • Ημερίδες με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή, το σκανδιναβικό μοντέλο και την κυκλική αλληλέγγυα οικονομία, τη μεταφορά καλών πρακτικών μεταξύ των φορέων της ανακύκλωσης και τη συμμετοχή των δημοτών
  • Ανάδειξη των συνεργασιών με τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για τη βελτίωση των διαδικασιών και την αύξηση της ανακύκλωσης
  • Συμμετοχή όλων των συστημάτων και των ρευμάτων ανακύκλωσης για την προβολή της λειτουργίας τους και των ωφελειών που προκύπτουν
  • Συμμετοχή μονάδων της εκπαιδευτικής κοινότητας με παρουσίαση των δραστηριοτήτων τους γύρω από την ανακύκλωση
  • Οργάνωση διαδραστικών εργαστηρίων παρουσίασης της ανακύκλωσης
  • Ανάδειξη καινοτόμων πρακτικών ανακύκλωσης που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων

Το 3ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης υλοποιείται σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ), την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), την  Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.), την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), καθώς και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017, στις 18.00, από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπροσώπων των φορέων που συμμετέχουν.

Επισημαίνεται ότι το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί κατά το ίδιο χρονικό διάστημα με τη 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, την Ανθοέκθεση και πολλές ακόμη παράλληλες δράσεις στους χώρους της ΔΕΘ-HELEXPO.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ: εδώ

Φωτογραφίες από την συνέντευξη Τύπου: εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ