7.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΧρηματοδοτούμεναΧωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων
Πρόγραμμα: «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τίτλος Πράξης (EL): «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Γωνιών Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης»

 

Τίτλος Πράξης (EN): Integrated Recycling Corners Program of the Municipality of  Thessaloniki.
Ποσό χρηματοδότησης: 18.538.000,00 €
Απόφαση ένταξης: 11561/ 12-01-2022 (ΑΔΑ: 9ΜΒΡ46ΜΤΛ6-Β8Ρ)
Σύντομη Περιγραφή Έργου: Το έργο αφορά την προμήθεια σαράντα οκτώ (48) πολυκέντρων ανακύκλωσης, καθώς επίσης και στη παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης, δράσεις ενημέρωσης, δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

 

Συγκεκριμένα, o Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο αναβάθμισης των υποδομών ανακύκλωσης και της ενίσχυσης της ανακύκλωσης απορριμμάτων, θα προχωρήσει στην ανάπτυξη δικτύου Γωνιών Ανακύκλωσης. Σε 48 σημεία στην πόλη θα εγκατασταθούν πολυκέντρα ανακύκλωσης, όπου ο κάτοικος θα μπορεί να απορρίψει τέσσερα διαφορετικά υλικά (μέταλλο, πλαστικό, γυαλί, χαρτί). Για την ενίσχυση της συµµετοχής των πολιτών στην ανακύκλωσης θα υπάρχει σύστημα επιβράβευσης, είτε µε κουπόνι ανταπόδοσης είτε µε δωρεά ποσού σε προεπιλεγµένους οργανισμούς.

 

Η Πράξη χωρίζεται σε δύο διακριτές συμβάσεις έργου (υποέργα):

1)    Έργα υποδομής και προμήθειες εξοπλισμού για διαλογή στην πηγή, µε επεξεργασία στην πηγή και παροχή οικονομικού εργαλείου προς τους δημότες.

2)    Παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης για δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης, δηµοσιότητας και ευαισθητοποίησης στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Σκοπιμότητα – Αναμενόμενα Αποτελέσματα: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι υπεύθυνος για την αποκομιδή των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) που παράγονται στα διοικητικά του όρια. Συνεπώς ο Δήμος καλείται να διαχειριστεί άνω των 130 χιλιάδων τόνων ΑΣΑ, όπου το 20% πραγματοποιείται µε χωριστή διαλογή. Το μεγαλύτερο μέρος της χωριστής διαλογής αφορά την αποκομιδή υλικών συσκευασίας (μπλε κάδος).

Με την εγκατάσταση των Πολυκέντρων Ανακύκλωσης, αναμένεται ότι η ανακύκλωση στο Δήμο θα βελτιωθεί ποιοτικά, εφόσον υλοποιείται η Χωριστή συλλογή των υλικών απευθείας από τον πολίτη, αλλά και ποσοτικά, εφόσον αναμένεται αύξηση της συμμετοχής των πολιτών.

Συνεπώς, αναμένεται να απαιτούνται αρκετά λιγότερα δρομολόγια για τη μεταφορά των χωριστά διαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία οδηγούνται κατευθείαν σε μονάδες αξιοποίησης των υλικών αυτών, καθώς είναι διαλεγμένα στην πηγή, με χρήση υψηλών τεχνολογιών αναγνώρισης και διαχωρισμού (όπως π.χ. plastic / metal sensor ή άλλου ισοδύναμου συστήματος αναγνώρισης).

Επιπρόσθετα, οι Γωνιές Ανακύκλωσης με χρήση Πολυκέντρων Ανακύκλωσης Υλικών έχουν το βέλτιστο περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα έναντι άλλων μεθόδων ανακύκλωσης υλικών χωρίς επεξεργασία στην Πηγή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ