14.4 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΤελικό Συνέδριο LIFE ASTI: Η Θεσσαλονίκη, η Ρώμη και το Ηράκλειο ενώνουν...

Τελικό Συνέδριο LIFE ASTI: Η Θεσσαλονίκη, η Ρώμη και το Ηράκλειο ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην Αστική Θερμική Νησίδα για την προστασία της υγείας των ευάλωτων ομάδων

Με το καλοκαίρι και τους απειλητικούς καύσωνες να είναι προ των πυλών των αστικών κέντρων, το ευρωπαϊκό έργο LIFE ASTI παρουσίασε τα σημαντικά αποτελέσματα των δράσεών του για το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας, στο Τελικό Συνέδριο του έργου, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα ερευνητικά δεδομένα που αφορούν τις επιπτώσεις της Αστικής Θερμικής Νησίδας (ΑΘΝ) σε 3 ευρωπαϊκές πόλεις (τη Θεσσαλονίκη, τη Ρώμη και το Ηράκλειο), το σύστημα βραχυπρόθεσμης πρόβλεψης που αποτελεί προειδοποίηση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πόλεων σχετικά με τη θερμική επιβάρυνση κατά τις ημέρες του καύσωνα, καθώς και οι προτάσεις για την προστασία της υγείας των ευάλωτων ομάδων στις αστικές περιοχές. Στο Συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε υβριδικά από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν οι εταίροι του έργου από την Ελλάδα και την Ιταλία, εκπρόσωποι της Πολιτείας, των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας καθώς και φορέων που εργάζονται για το κρίσιμο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Το συνέδριο παρακολούθησαν συνολικά (είτε δια ζώσης, είτε ηλεκτρονικά) περισσότερα από 80 άτομα.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και επικεφαλής αστικής ανθεκτικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχαήλ Κούπκας, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία των εταίρων του έργου για την ανεύρεση λύσεων που αφορούν την ΑΘΝ. Οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου παρουσίασαν από την πλευρά τους, τα οφέλη και τα επιστημονικά επιτεύγματα του LIFE ASTI. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Σχέδιο Δράσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην εφαρμογή του Συστήματος Προειδοποίησης Υγείας από Υψηλές Θερμοκρασίες του έργου, όπως και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προφυλαχθούν οι ευάλωτες ομάδες κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Επίσης, αναφορά έγινε στην επιτυχία του Δήμου να επιλεχθεί ως μία από τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της ΕΕ, δηλαδή αυτές που έχουν θέσει ως στόχο να γίνουν κλιματικά ουδέτερες έως το 2030.

Τέλος, με το Συνέδριο δόθηκε η ευκαιρία να εορταστούν τα 30 χρόνια λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Προγράμματος LIFE το οποίο μετρά 5.500 έργα και 5 δις ευρώ σε όλη την Ευρώπη, αποκλειστικά για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

____

Δείτε φωτογραφίες από την Εκδήλωση εδώ: Photo 1, Photo 2, Photo 3, Photo 4

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ