12.9 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΝοέμβριος 2017: Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Παιδικής Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Νοέμβριος 2017: Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Παιδικής Κεντρικής Βιβλιοθήκης

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Εθνικής Αμύνης 27, ισόγειο τηλ. 2313318572  και 2313318591)

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

 Τα Εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε σχολικές ομάδες, όλων των τάξεων του δημοτικού. Επιδιώκουμε η παρουσίασή τους να γίνεται με  μεθόδους ευχάριστες και δημιουργικές, με τρόπο διαδραστικό  που κινητοποιούν τα παιδιά και τα προτρέπουν  να συμμετέχουν ενεργά σε όλη τη διαδικασία. Συνοδεύονται πάντα με έκθεση βιβλίων σχετικών με το θέμα που διαπραγματευόμαστε κάθε φορά.

 «Τρώω σωστά, μεγαλώνω γοργά»
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε  μαθητές της Β΄ τάξης  Δημοτικού Μέσα από την αφήγηση, τις εικόνες και τη συζήτηση, τα παιδιά αποκτούν χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις για τη σωστή και ισορροπημένη  διατροφή  που θα προσφέρει στον  οργανισμό τους ενέργεια και δύναμη.
Με τη Διατροφολόγο Φανή Μπακαλιού.
Τετάρτη  1/11/2017, ώρα  10.00 -11.00 & 11.00 -12.00

«Βeegames Brain Education Events» Ένα εκπαιδευτικό διαδραστικό  παιχνίδι γνώσεων που μετατρέπει την  ύλη των μαθημάτων του σχολείου  και την πρώτη επαφή των μαθητών με τον χώρο της βιβλιοθήκης,  σε παιχνίδι.  Aπευθύνεται σε μαθητές των Ε΄ ή  Στ΄ τάξεων του Δημοτικού, προσαρμοσμένο στις γνώσεις τους.   Οι μαθητές με τη χρήση των tablets, απαντούν σε ερωτήσεις που αφορούν στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες, στη γεωγραφία, στην ορθογραφία, στο  περιβάλλον ,στην  ιστορία αλλά και στη λογοτεχνία  .  Στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν παίζοντας και διασκεδάζοντας στη δική τους βιβλιοθήκη.
Υπεύθυνοι προγράμματος: Σακελλαρίου Νικόλαος, Μαθηματικός και ο Στεφάνου  Θεόδωρος, Φυσικός .
Δευτέρα 6/11/2017, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.15 – 12.15
Δευτέρα 13/11/2017, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.15 – 12.15

«…και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα»
Η Ροδάνθη Δημητρέση αφηγήτρια, εικαστικός, παιδαγωγός και μέλη της ομάδας του Εργαστηρίου Αφήγησης της Action Art θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα «…και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», με λαϊκά παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο. Στόχος του προγράμματος η αλληλεπίδραση και επικοινωνία, την ώρα της αφήγησης, την ώρα που το παραμύθι ζωντανεύει στο χώρο της φαντασίας, του συναισθήματος, της τρυφερότητας, εκεί όπου κτίζεται η συντροφικότητα και πλάθονται σχέσεις δημιουργικές.
Τρίτη 7/11/2017, ώρα 9.30 – 10.30
Τρίτη 28/11/2017, ώρα 9.30 – 10.30

«Μαθαίνω για το νερό»
Ένα εκπαιδευτικό διαδραστικό  πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ ή Δ΄ τάξης του  Δημοτικού και παρουσιάζεται από τον  Στέφανο Τσιάρα, Δρ. Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος .Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από εικόνες και βίντεο με απλό και εύκολο τρόπο πού υπάρχει νερό, τις μορφές του, τον κύκλο του νερού και τη σημασία που έχει το νερό στη ζωή μας. Ακόμα πληροφορούνται για τους τρόπους εξοικονόμησης και σωστής διαχείρισης του νερού παίζοντας το παιχνίδι  παντομίμας «Οι ήρωες του νερού» που αναλαμβάνουν να σταματήσουν την αλόγιστη χρήση του. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται με αντίστοιχη με το θέμα συλλογή βιβλίων της Παιδικής Κεντρικής Βιβλιοθήκης.
Τετάρτη  8/11/2017, ώρα 10.00 – 11.15 και 11.15  – 12.30

«Παρέα με τον συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού (20 Νοεμβρίου), οι συγγραφείς Στέλλα Μαβίδου και  Μαρία Θεοχάρη θα μας παρουσιάσουν την ιστορία   του βιβλίου τους  «Ο Δικαιωματούλης  και το Μαγικό Φίλτρο της Αγάπης»
 Ένας δράκος ο φαταούλας κλέβει τα όνειρα των παιδιών… Η νεράιδα της Δικαιοσύνης αναλαμβάνει δράση και με τον βοηθό της τον Δικαιωματούλη, προσπαθεί να χαρίσει ξανά το χαμόγελο. Σε αυτή τη δύσκολη αποστολή καλούνται τα παιδιά όλου του κόσμου να βοηθήσουν! Τι λέτε, θα καταφέρουν όλοι μαζί να αλλάξουν τον φαταούλα;
Το παραμύθι μας ξεκινά με την αφήγηση και τη δραματοποίησή του , στο οποίο θα συμμετέχουν ενεργά οι μικροί μας φίλοι ενσαρκώνοντας τους ήρωες και τραγουδώντας  τα τρία τραγούδια για τα δικαιώματα των παιδιών. Στη συνέχεια θα στολίσουν τον «μαγικό ουρανό» με τα αστέρια των δικαιωμάτων τους. Ακολουθεί  παιχνίδι παντομίμας, καθώς και ένα ακόμα επιδαπέδιο παιχνίδι κατά το οποίο τα παιδιά θα έχουν στόχο να νικήσουν το «δράκο» που τους κλέβει τα δικαιώματα.
Δευτέρα 20/11/2017, ώρα 10.00 – 11.30

«Παίζουμε με τα βιβλία, γνωρίζουμε τη βιβλιοθήκη»
Δίωρες  δράσεις φιλαναγνωσίας που θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη  του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα απευθύνονται σε τάξεις Δημοτικών Σχολείων (Γ’ –ΣΤ’). Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται από φοιτητές και φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ με τον σχεδιασμό και την εποπτεία της Βενετίας Αποστολίδου, στο πλαίσιο του μαθήματος «Διδακτική της λογοτεχνίας». Ο σκοπός των δράσεων θα είναι να γνωρίσουν οι μαθητές διάφορα είδη βιβλίων, να διαβάσουν αποσπάσματα και να κάνουν παιγνιώδεις δραστηριότητες πάνω σε αυτά αλλά και να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας μιας βιβλιοθήκης με απώτερο σκοπό να εγγραφούν ως χρήστες της. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε τέσσερεις συναντήσεις, ως το τέλος του έτους.
Τρίτη 21/11/ 2017, ώρα 10.00 – 12.00
Τετάρτη 29/11/ 2017, ώρα 10.00 – 12.00

«Πώς φτιάχνουμε τους χάρτες; Μία πρώτη γνωριμία με τον κόσμο των χαρτών»
Ένα εκπαιδευτικό   πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές της Δ΄,  Ε΄ και Στ΄  τάξεων του  Δημοτικού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας – Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς.
Γιατί φτιάχνουμε χάρτες;
Γιατί χρειάζομαι έναν χάρτη οδηγό;
Προς τα πού είναι ο Βορράς;
Είναι  το ίδιο ο χάρτης  και η δορυφορική εικόνα;
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Πώς φτιάχνουμε τους χάρτες; Μία πρώτη γνωριμία με τον κόσμο των χαρτών, καθοδηγεί τους μικρούς μαθητές να αντιληφθούν και να γνωρίσουν καλύτερα, με απλό και κατανοητό τρόπο τους χάρτες, τα είδη και τις χρήσεις τους, καθώς και μερικά βασικά χαρακτηριστικά τους (όπως είναι π.χ. ο προσανατολισμός, η κλίμακα, ο χάρτης οδηγός, τα σύμβολα).
Η παρουσίαση συνδυάζεται με εκπαιδευτικά χαρτογραφικά παιχνίδια.
Πέμπτη 23/11/2017, ώρα 10.00 – 11.00  και 11.15 – 12.15

«Μαθαίνω για το δάσος»
Ένα εκπαιδευτικό διαδραστικό  πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και παρουσιάζεται από τον Στέφανο Τσιάρα, Διδάκτορα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και εθελοντή του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από εικόνες και βίντεο με απλό και κατανοητό τρόπο για τα είδη δασών, τα σπουδαιότερα είδη δένδρων, αλλά και για τα ζώα του δάσους. Επίσης ενημερώνονται για τις ωφέλειες του δάσους και τη σημασία των δασών στη ζωή μας παίζοντας το παιχνίδι «Οι ήρωες του δάσους» στο οποίο αναλαμβάνουν να προστατέψουν το δάσος από διάφορες επιβλαβείς ανθρώπινες δραστηριότητες.
Πέμπτη 30/11/2017, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.15 – 12.15

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ