18.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΔιεύθυνση ΠαιδείαςΑνοιχτό ΠανεπιστήμιοΣτις γειτονιές της επιστήμης (Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης) θέμα: Επίκαιρα Θέματα Ασφάλειας Τροφίμων»...

Στις γειτονιές της επιστήμης (Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης) θέμα: Επίκαιρα Θέματα Ασφάλειας Τροφίμων» 1 Απριλίου 2019

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης 2019

«Επίκαιρα Θέματα Ασφάλειας Τροφίμων» τιτλοφορείται η ομιλία της Καθηγήτριας Μαρίας Ζ. Τσιμίδου, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 1 Απριλίου 2019 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και ώρα 19:00.

Όπως τονίζει η κ. Τσιμίδου, στο πλαίσιο της διάλεξης Επίκαιρα Θέματα Ασφάλειας Τροφίμων, θα γίνει σύντομη εισήγηση για τη δομή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ασφάλεια τροφίμων μετά το 2002, τις βασικές αρχές που τη διέπουν, τις κατηγορίες των κινδύνων και πως αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τι συμβαίνει στις περιπτώσεις των αναδυόμενων κινδύνων, πως μεταφέρεται η πληροφορία και πως συντονίζονται οι έλεγχοι από το χωράφι μέχρι το τραπέζι σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η καθηγήτρια Μαρία Ζ. Τσιμίδου (Δ/ντρια του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, ΑΠΘ) είναι χημικός τροφίμων (Τμήμα Χημείας ΑΠΘ, Π/μιο Reading UK) και έχει επαγγελματική διαδρομή 40 χρόνων (1977-) και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν διάφορες θεματικές ενότητες (γνησιότητα και ποιότητα τροφίμων με έμφαση στo παρθένο ελαιόλαδο, επιτραπέζιες ελιές και το σαφράνι, χαρακτηρισμός και μελέτη ιδιοτήτων λιπιδίων όπως τα καροτενοειδή, τοκοφερόλες, σκουαλένιο, απομόνωση και μελέτη βιοδραστικών συστατικών με έμφαση στα αντιοξειδωτικά, μελέτη χρωστικών τροφίμων, βιοτεχνολογική παραγωγή λιπιδίων κ.ά). Επιβλέπουσα διδακτορικών, μεταπτυχιακών και προπτυχιακών διατριβών. Συνεργάζεται με επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας σε διάφορες επιτροπές. Οι δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες της, τα άρθρα ανασκόπησης και τα κεφάλαια σε βιβλία (>200), οι παρουσιάσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, η συμμετοχή της σε ανταγωνιστικά προγράμματα κι οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα καθώς και δράση της στην επιμέλεια ειδικών εκδόσεων (εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά) τεκμηριώνει τα παραπάνω. Συμμετέχει σε δράσεις ενημέρωσης καταναλωτών και εκπαίδευση μαθητών σχολείων στο πλαίσιο συνεργασιών με την ΕΕΧ, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, ΑΠΘ την Κυριακή, Παιδικές βιβλιοθήκες κά.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα διά βίου μάθησης του δήμου, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε επιμέρους επιστημονικά θέματα, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακών δασκάλων και ειδικών ερευνητών. Η θεματική ενότητα που παρουσιάζεται στο Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης από τις 4 Φεβρουαρίου 2019 και κάθε Δευτέρα έως τις 6 Μαΐου 2019 έχει τίτλο «Στις Γειτονιές της Επιστήμης».

Στις δέκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις του κύκλου αυτού παρουσιάζεται η σχέση της επιστημονικής έρευνας με την καθημερινότητα. Γενικά επικρατεί η αντίληψη ότι, οι επιστήμονες στην ερευνητική τους εργασία, ασχολούνται με πολύ εξειδικευμένα θέματα, τα οποία είναι ξέμακρα από την καθημερινότητα και τα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η ανθρωπότητα.  Επιπλέον, η εξειδίκευση οδηγεί τους επιστήμονες να χρησιμοποιούν γλώσσα και εργαλεία, τα οποία είναι μακριά από την καθημερινότητα και τις εμπειρίες του ανθρώπου. Στην πραγματικότητα, η αφετηρία και ο τελικός στόχος των επιστημόνων, είναι ακριβώς η αντιμετώπιση των καθημερινών προσωπικών και παγκόσμιων προβλημάτων, όπως η ασφάλεια των τροφίμων, η υγεία, το περιβάλλον, αειφόρος ανάπτυξη κλπ.  Σκοπός αυτής της ενότητας είναι επιστήμονες, από διάφορες ερευνητικές περιοχές (γειτονιές της επιστήμης), να δείξουν, πώς φαινομενικά ασύνδετα με την καθημερινότητα φαινόμενα, σχετίζονται άμεσα με αυτήν και είναι ουσιαστικά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα καθημερινά και παγκόσμια προβλήματα. Παράλληλα με τις διαλέξεις θα πραγματοποιούνται ασφαλή πειράματα, με καθημερινά υλικά και με σκοπό να παρατηρήσουμε άμεσα σχετικά φαινόμενα.

Όπως σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ενότητας, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ Χαρίτων Πολάτογλου: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα είναι αυτά που απασχολούν τους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Η ειδική ορολογία που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες πολύ συχνά εμποδίζει την επικοινωνία των επιστημόνων με το κοινό. Σκοπός αυτής της ενότητας διαλέξεων είναι να μιλήσουμε για την επιστήμη με απλό αλλά όχι απλοϊκό τρόπο»

Πρόγραμμα των επόμενων ομιλιών:

α/α Ημερομηνία   Ομιλητής-ομιλήτρια       Θέμα
1. 8/4/2019 Βασίλειος Μέλφος

Αν. Καθηγητής Κοιτασματολογίας-Γεωχημείας

Τμήμα Γεωλογίας, ΑΠΘ

 

Ο μαγικός κόσμος των ορυκτών και των πετρωμάτων  
2. 15/4/2019 Παναγιώτης Μπαμίδης
Αν. Καθηγητής Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ
Ταίριασμα ανθρώπου και μηχανής: πόσο έτοιμοι είμαστε στις γειτονιές της επιστήμης και της κοινωνίας;

 

 

 
3. 6/5/2019 Ιωάννης Αντωνίου Καθηγητής

Τομέας Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας, Τμήμα Μαθηματικών, ΑΠΘ

 

 

Από τη γεωμετρία των δικτύων στην κοινωνική επιρροή

 

 
         
         
         
     

Έναρξη: 19.00
Χώρος: Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης
Είσοδος ελεύθερη

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ