16.1 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΣεξουαλική διαπαιδαγώγηση: ένα εργαστήριο συμβουλευτικής για γονείς στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: ένα εργαστήριο συμβουλευτικής για γονείς στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Για αρκετό κόσμο, η σεξουαλικότητα και η παιδική ηλικία είναι δύο έννοιες ξένες και ασυμβίβαστες μεταξύ τους. Και αυτό γιατί η σεξουαλικότητα ταυτίζεται, συνήθως, με το σεξ και μόνο. Και τα παιδιά, βέβαια, δεν έχουν καμία δουλειά με το σεξ, όχι τουλάχιστον πριν την εφηβεία. Ωστόσο, η σεξουαλικότητα, εκτός από τη σεξουαλική πράξη καθαυτή, περιλαμβάνει ποικίλες άλλες και εξίσου σημαντικές πλευρές της προσωπικότητας, όπως η αυτοεικόνα και η αυτοεκτίμηση, τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του φύλου, η γνώση και η φροντίδα του σώματος, ο τρόπος συσχέτισης με άλλα σημαντικά πρόσωπα, οι γνώσεις και οι δεξιότητες προστασίας από κινδύνους που σχετίζονται με τη σεξουαλική συμπεριφορά (π.χ. σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση). Υπό αυτή την έννοια, η σεξουαλικότητα ενός ανθρώπου αναπτύσσεται από πολύ νωρίς, ήδη από τη βρεφική ηλικία.
Στη σεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών, είτε το θέλουν είτε όχι, είτε εν γνώσει είτε εν αγνοία τους, καθοριστικός είναι ο ρόλος των γονιών – της μητέρας, του πατέρα και της μεταξύ τους σχέσης.

Στο εργαστήριο αυτό θα συζητήσουμε για τη σεξουαλικότητα των παιδιών και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες τους από τη βρεφική ως την εφηβική περίοδο, καθώς και για το πώς οι γονείς μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές επικοινωνώντας με τα παιδιά και, κυρίως, λειτουργώντας οι ίδιοι ως πρότυπα μάθησης.

Εισήγηση και συντονισμός εργαστηρίου: Απόστολος Πελτέκης, Κλινικός Ψυχολόγος MSc, Κέντρο Ζωής Θεσσαλονίκης

Το εργαστήριο περιλαμβάνει 4 συναντήσεις διάρκειας 2 ωρών η καθεμία. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση.

Περιεχόμενο συναντήσεων:
Δευτέρα 8/10/2018, 20:00 – 1η συνάντηση: Γνωριμία. Συγκέντρωση αιτημάτων γονέων. Συζήτηση της έννοιας της σεξουαλικότητας.
Δευτέρα 15/10/2018, 20:00 – 2η συνάντηση: Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των ίδιων των γονέων ως παιδιά. Δυσκολίες και ανασταλτικοί παράγοντες κατά την επικοινωνία με τα παιδιά σε σχέση με ζητήματα σεξουαλικότητας.
 Δευτέρα 22/10/2018, 20:00 – 3η συνάντηση: Η σεξουαλική ανάπτυξη κατά τη βρεφική, νηπιακή, παιδική και εφηβική ηλικία. Τι να αναμένουν οι γονείς σε κάθε αναπτυξιακή περίοδο και ποιοι είναι οι κατάλληλοι τρόποι επικοινωνίας.
 Δευτέρα 29/10/2018, 20:00 – 4η συνάντηση: Κίνδυνοι σχετιζόμενοι με τη σεξουαλική συμπεριφορά. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μη επιθυμητή εγκυμοσύνη, σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση. Πρόληψη και η στάση των γονέων. Κλείσιμο και αξιολόγηση εργαστηρίου

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ