18.8 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΠρόγραμμα εκδηλώσεων της περιφερειακής βιβλιοθήκης Κωνσταντινουπόλεως - Οκτώβριος 2019

Πρόγραμμα εκδηλώσεων της περιφερειακής βιβλιοθήκης Κωνσταντινουπόλεως – Οκτώβριος 2019

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
(
Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310 315100)

Δράσεις Οκτωβρίου για ενήλικες

Εργαστήρια πλεξίματος με βελονάκι

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως οργανώνει, κύκλο εργαστηρίων πλεξίματος  με βελονάκι για ενήλικες.

Θα δημιουργηθούν δύο τμήματα  ενηλίκων αρχαρίων.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στο χώρο της βιβλιοθήκης, κάθε Τρίτη, από 8 Οκτωβρίου έως 17 Δεκεμβρίου  2019 και  ώρα 10:00 π.μ. – 12:00 μ.μ . &  5:00 μ.μ. – 7:00 μ.μ. και για 12 συναντήσεις

Κατά τη διάρκεια του κύκλου οι συμμετέχοντες θα διδαχθουν βασικές τεχνικές πλεξίματος με βελονάκι.

Με την καθοδήγηση της Χρυσής- Ηλέκτρας Μπιτσιάδου, και με αφορμή κάθε νέα πλέξη που θα μαθαίνουν σε κάθε μάθημα, θα φτιάχνουν κάτι διαφορετικό από χρηστικά αντικείμενα, όπως λουλούδια, κασκόλ λαιμού σάλια, μέχρι μικρά διακοσμητικά.

Υλικά για το τμήμα αρχαρίων : βελονάκι νο 5 και  νήμα ανάλογο με το βελονάκι.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων(15), θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι δηλώσεις συμμετοχής  στη βιβλιοθήκη, από 23/9/19- 4/10/19 με σειρά προτεραιότητας.

Εκμάθηση αγγλικής γλώσσας (για ενήλικες)

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη  Κωνσταντ ινουπόλεως θα ξεκινήσουν μαθήματα εκμάθησης  Αγγλικής  γλώσσας, επίπεδο:  αρχαρίων και προχωρημένων με την Γκέρτση Μαρία, πτυχιούχο Αγγλικής γλώσσας.

Αρχαρίων από  Τετάρτη  9/10/2019,  ώρα  1:00 μ.μ. – 2:30 μ.μ. 

Προχωρημένων  από  Πέμπτη 3/10/2019,  ώρα  1:00 μ.μ. – 2:30 μ.μ.  

Εγγραφές από 23/9/2019 μόνο με τη φυσική παρουσία, μέχρι 15 άτομα, στο κάθε τμήμα.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή.   Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.
Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

Εκμάθηση γερμανικής γλώσσας (για ενήλικες)

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη  Κωνσταντ ινουπόλεως θα ξεκινήσουν μαθήματα εκμάθησης Γερμανικής γλώσσας, επίπεδο:  αρχαρίων και προχωρημένων με την Ντίνη Πoλυξένη, πτυχιούχο Γερμανικής γλώσσας.

Αρχαρίων από  Παρασκευή 4/10/2019,  ώρα 9:00 π.μ. – 10:30 π.μ

Προχωρημένων  από  Παρασκευή 20/9/2019,  ώρα  10:30 π.μ. – 12:00 π.μ. Εγγραφές από 23/9/2019 μόνο με τη φυσική παρουσία, μέχρι 15 άτομα, στο κάθε τμήμα.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή.   Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.
Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

Λέσχη Ανάγνωσης Ελληνικής και Ξένης Λογοτεχνίας ενηλίκων

Παρασκεύη 18/10/2019, ώρα 6:00μμ-8:00μμ

H  Λέσχη ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Κωνσταντινουπόλεως,  ξεκινάει το ταξίδι στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας.   Θα ασχολειθεί με την συγγραφέα: “Elena Ferrante ” και το βιβλίο “Η υπέροχη φίλη μου”.  Ένα σύγχρονο αριστούργημα από μία από τις δημοφιλέστερες συγγραφείς της Ιταλίας.  Το απαράμιλλο στιλ της Φερράντε με την αψεγάδιαστη, σχολαστική της ματιά αναδεικνύει μέσα από τα πορτρέτα  δύο   γυναικών τη δεκαετία του ’50 με φόντο μια φτωχογειτονιά της Νάπολης. Η ιστορία μιας γειτονιάς, μιας μεγαλούπολης κι εντέλει ενός έθνους που βιώνει κοσμοϊστορικές αλλαγές με το πέρασμα των δεκαετιών, μεταλλάσσει τις δύο γυναίκες και μετουσιώνει τη φιλία τους σε μια σχέση ζωής.                                                                                                                                            Αν θέλετε να συμμετέχετε στον μαγικό κόσμο της Λέσχης ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Κωνσταντινουπόλεως δηλώστε συμμετοχή, γράφοντας όνομα, mail και τηλέφωνο. Θα χαρούμε να σας δούμε όλους, συνταξιδιώτες στο μαγικό κόσμο της Ανάγνωσης. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι από κάθε ηλικία και μορφωτικό επίπεδο!

Συντονίστρια Λέσχης- Ευαγγελία Κατρινάκη Βιβλιοθηκονόμος.
Λέσχη Ανάγνωσης ενηλίκων Αστυνομικού Μυθιστορήματος Ελληνικής και Ξένης Λογοτεχνίας

Πέμπτη 24/10/2019, ώρα 6:00μ.μ.

H Αστυνομική Λέσχη ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Κωνσταντινουπόλεως, ταξιδεύει στη αστυνομική λογοτεχνία, με  το βιβλίο  ¨Το μεγάλο κόλπο¨ του συγγραφέα James Patterson από την  Ξένη Λογοτεχνία. Αν θέλετε να συμμετέχετε στη Λέσχη ανάγνωσης Αστυνομικού Μυθιστορήματος, της Βιβλιοθήκης Κωνσταντινουπόλεως δηλώστε συμμετοχή, για την Πέμπτη 24/10/2019, ώρα 6:00μμ., Γράφοντας όνομα, Email και τηλέφωνο.

Θα χαρούμε να σας δούμε όλους, συνταξιδιώτες στο μαγικό κόσμο της Ανάγνωσης. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι από κάθε ηλικία και μορφωτικό επίπεδο!

Συντονιστής της Λέσχης, ο κ. Σωτήρης Κρικέλ

Κοινωνικό Φροντιστήριο

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως
ξεκίνησαν οι εγγραφές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου για μαθητές Γυμνασίου        στα μαθήματα: Μαθηματικά, Έκθεση

Η συμμετοχή δεν προϋποθέτει οικονομική επιβάρυνση, αλλά απαιτείται προεγγραφή, μόνο με την φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου.

Δράσεις Οκτωβρίου για παιδιά

Ώρα παραμυθιού «Συντροφιά με τα παραμύθια»

Δευτέρα 14/10/2019, 6.00μ.μ.- 7.00.μ.μ.

Στόχος της δράσης είναι να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία, να αγαπούν το βιβλίο, το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης.

Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.

Διαβάζουμε το βιβλίο “ Ο λύκος που έπεσε απο το βιβλίο” του Robberecht Thierry

Μέσα σ’ ένα ανάστατο παιδικό δωμάτιο, ένα βιβλίο γλιστρά από το ράφι… Έτσι, ο λύκος της ιστορίας πέφτει από τις σελίδες και βρίσκεται ολομόναχος μέσα στο δωμάτιο. Ολομόναχος; Όχι! Ένας γάτος καραδοκεί και ξερογλείφεται, κι ο λύκος πρέπει να βρει γρήγορα έναν τρόπο να γλιτώσει. Κι αν δοκίμαζε να χωθεί σε κάποιο άλλο βιβλίο;

Με την Βιβλιοθηκονόμο  Γραμματική  Γαλατσιάνου.

Απευθύνεται σε νήπια 2,5 – 5,5 ετών και τους γονείς τους.

Φτιάχνουμε σελιδοδείκτες.

Υλικά που θα χρειαστούμε: χαρτόνια πολύχρωμα Α4, κόλλα, ψαλίδι, μαρκαδόρους, κορδελάκια, γκλίτερ.

Δηλώστε συμμετοχή δωρεάν(έως 10 παιδιά)

Για παιδιά από 2,5-5,5 ετών, με προεγγραφή

Δευτέρα 21/10/2019, 6.00μ.μ.- 7.00.μ.μ.

Διαβάζουμε το βιβλίο “Ένας  μαρκαδόρος μια φόρα…  βγήκε απ΄ το κουτί του κι είπε  γειά!” της Ραχήλ Μαρτίδου.     Το  βιβλίο έχει στόχο να παρουσιάσει μια καλή πρακτική που αφορά στη σωστή χρήση των μαρκαδόρων από τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Ο μαρκαδόρος ζωντανεύει μέσα από μία έμμετρη ιστορία που διηγείται στα παιδιά με έναν ελκυστικό τρόπο την πορεία του, το πώς φτάνει στην τάξη και τι ζητά από τα παιδιά.

Με την Βιβλιοθηκονόμο  Γραμματική  Γαλατσιάνου.

Απευθύνεται σε νήπια 2,5 – 5,5 ετών και τους γονείς τους.

Ζωγραφίζουμε το σχολειο μας.

Υλικά που θα χρειαστούμε: Μπλοκ ζωγραφικής Α4,  μαρκαδόρους, μπογιές, μολύβι καισβήστρα.                                                                                                                                Δηλώστε συμμετοχή δωρεάν(έως 10 παιδιά) Για παιδιά από 2,5-5,5 ετών, με προεγγραφή. Πληροφορίες στη Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως

Τετάρτη  16/10/2019 ώρα  6.00-7.00μ.μ.

Αφιέρωμα στα παραμύθια του Αισώπου

“Έλα Αισωπε παππού”. Ταξίδι στο συναρπαστικό κόσμο των μύθων του Αισώπου, με το μύθο “Ο λαγός και η χελώνα”.

Μια μέρα ο λαγός κοροΐδευε τη χελώνα για το αργό βάδισμα. Ατάραχη, γυρίζει προς το μέρος του και του λέει: «Ας κάνουμε ένα αγώνα δρόμου για να δούμε ποιος …

Θα ακολουθήσουν κατασκευές.

Με τη νηπιαγωγός,  Πολυμενέα  Έλλη

Για παιδιά 5-9 ετώ

Τετάρτη  23/10/2019 ώρα  6.00-7.00μ.μ.

«Τα παιχνίδια της γιαγιάς και του παππού»

“Τα παιχνίδια της γιαγιάς και του παππού”. Παιδί και παιχνίδι είναι έννοιες ταυτόσημες. Τι να πρωτοπεί κάνεις για τα παιχνίδια. Τα παιχνίδια που μας αρέσει να παίζουμε…Τι άραγε έπαιζαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας όταν ήταν μικροί; Ελάτε να γνωρίσουμε και να φτιάξουμε τα δικά μας παιχνίδια.

Με τη νηπιαγωγός,  Πολυμενέα  Έλλη

Για παιδιά 5-9 ετών.

Θεατρικό παιχνίδι

Τετάρτη  23/10/2019 ώρα  7.00-8.00μ.μ

Θεατρικό παιχνίδι «Σιρανό… ο ποιητής με τη μεγάλη μύτη»

‘Όταν έχεις μεγάλη μύτη είναι σαν να έχεις μεγάλα αυτιά, μεγάλα πόδια ή χοντρά μάγουλα κι ακόμα χειρότερα. Όταν έχεις μεγάλη μύτη όλοι σε κοροϊδεύουν. Γι αυτό  λοιπόν ο Σιρανό έμαθε πολύ γρήγορα να υπερασπίζεται τον εαυτό του από τους ενοχλητικούς. Κι έτσι έγινε πολύ έξυπνος αλλά και πολύ δυνατός..! ’Ελάτε λοιπόν να γίνουμε μικροί  Σιρανό και ο καθένας να γράψει την δική του  ιστορία!

Yλοποίηση  του προγράμματος:  Χαρά Τσουβαλά, Θεατρολόγος

Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά από 6 και πάνω.

Πέμπτη  31/10/2019 ώρα  7.00-8.00μ.μ.

Θεατρικό παιχνίδι «Το όνομα του δράκου»

‘Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια πασίγνωστη μεγάλη πόλη, κατέφτασε ένας φοβερός και τρομερός δράκος.. ήρθε απειλητικός και πεινασμένος και ήρθε.. τραγουδώντας”!! Δράκος είμαι που πεινάει, Δράκος που δε σταματάει, Μόνο τ’ όνομά μου αν βρείτε Θα με ξεφορτωθείτε… Ελάτε να βρούμε μαζί το όνομα του δράκου και να ζήσουμε μια διαφορετική περιπέτεια!

Yλοποίηση  του προγράμματος:  Χαρά Τσουβαλά, Θεατρολόγος

Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά 5 – 8 ετών.

Υλικά που θα χρειαστούν: 2 χαρτόνια, μαρκαδόροι, κόλλα (σε συνεννόηση μαζί μου)

Εκπαιδευτικά Προγραμματα για παιδιά  Νηπιακής ηλικίας και μαθητές Δημοτικού σχολείου.

Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με την οργάνωση «Αρκτούρος»

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» για  τα σχολεία  της περιοχής  θα πραγματοποιήσει δράσεις (για παιδιά Νηπιακής ηλικίας , μαθητές  Α΄και β΄Δημοτικού) και προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (για μαθητές Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄)  τα οποία θα υλοποιούνται στην Περιφερειακη Βιβιλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως.

Τα προγράμματα θα ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο σε συνεργασία με σχολεία της θεσσαλονίκης.

Η διάρκεια του προγράμματος  είναι 1 διδακτική ώρα.

Για τα τμήματα νηπιακής ηλικίας εώς 20 παιδιά.

Για τμήματα Δημοτικού σχολείου έως 35 μαθητές.

Ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος κατόπιν συννενόησης.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής

 “ Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη μου.”
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιχειρησιακού σχεδιασμού της Δημοτικής Αστυνομίας.

Στόχος του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής παιδείας και η διαμόρφωση της κυκλοφοριακής τους νοοτροπίας.
Το πρόγραμμα επιμελούνται & παρουσιάζουν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί Γκουτίδου Κωνσταντίνα & Ταχτεβρενίδου Σωτηρία.

Τα προγράμματα θα ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο σε συνεργασία με σχολεία της θεσσαλονίκης.

Η διάρκεια  του  προγράμματος  είναι 1 διδακτική ώρα.

Ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος κατόπιν συννενόησης.
Εικαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Σημαντικοί εικαστικοί καλλιτέχνες που θέλω να γνωρίσω!»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Δ΄, E’ & ΣΤ’ τάξεων Δημοτικού Σχολείου και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που στόχο έχει την γνωριμία των παιδιών με σημαντικούς ζωγράφους του 20ου και 21ου αιώνα.

Θα ανακαλύψουμε  τα μυστικά κάποιων απο τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου και 21ου αιώνα στην Ευρώπη , Αμερική και Ασία που έχουνε επηρεάσει άλλους παγκοσμίως ….Κοιτάζοντας τα έργα τους και την εικαστική τους παρουσία μέσα στην ιστορία της τέχνης ,θα δοκιμάσουμε επίσης τεχνικές σχεδίου, χρώματος, μεικτές τεχνικές, κολάζ, κλπ.

“Πρώτη γνωριμία με τον  Henri Matisse (cut out )

Ο Ανρί Ματίς ήταν ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους ζωγράφους του 20ου αιώνα. Θεωρείται ιδρυτής του καλλιτεχνικού κινήματος του φωβισμού καθώς και μία από τις σημαντικότερες μορφές της μοντέρνας τέχνη.

Υλικά  που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: χρωματιστά χαρτιἀ (canson), μπλόκ κολαζ, ψαλίδια, κόλλα στικ

Σε συνεργασία με σχολεία της Θεσσαλονίκης. Η παρουσιάση θα διαρκέσει  περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.( ομαδική εργασία)

Τετάρτη 16/10/2019,  9:00 -10:30 και 10:30- 12:00 π.μ.

Με την εικαστικὀ Χριστίνα Μήτρεντσε.

Παρέα με τον συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως  παρουσιάζει το βιβλίο :

“Με το άλφα με το βήτα φτιάχνουμε την αλφαβήτα ” παρέα με την συγγραφέα, Κατερίνα Θεοδωράκη.

Η Κατερίνα Θεοδωράκη στο νέο της βιβλίο «Με το άλφα με το βήτα φτιάχνουμε την αλφαβήτα» , επιδιώκει την καλλιέργεια της φωνολογικής επίγνωσης του παιδιού με παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο, μέσα από ποιήματα, ερωτήσεις και ασκήσεις, ώστε αβίαστα το παιδί να προετοιμαστεί και να αποκτήσει την αναγνωστική ικανότητα.
Η Δράση θα πραγματοποιηθεί:
Δευτέρα  7/10/2019, 6.00-7.00μμ
Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.
Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.
Δηλώσεις συμμετοχής: (15 παιδιά).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ