18.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΠρόγραμμα εκδηλώσεων της παιδικής βιβλιοθήκης Ξηροκρήνης - Οκτώβριος 2019

Πρόγραμμα εκδηλώσεων της παιδικής βιβλιοθήκης Ξηροκρήνης – Οκτώβριος 2019

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗΣ
Γρ. Κολωνιάρη 23
Τ.κ.54629
Τηλ.2310514780

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ

Για πρώτη χρονιά φέτος η ψυχολόγος Γιαννακοπούλου Βασιλική υλοποιεί στην παιδική βιβλιοθήκη της Ξηροκρήνης τη σχολή γονέων. Η σχολή γονέων δημιουργείται με σκοπό να αναπτυχθεί μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των γονέων και της ψυχολόγου. Με άλλα λόγια οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν ό,τι απασχολεί τους ίδιους. Για αυτό το λόγο το πρόγραμμα των σεμιναρίων ενδέχεται να τροποποιηθεί κατόπιν αιτήματος.

Δευτέρα 7/10/2019 και ώρα 18:00-20:00

10 + 1 τρόποι για να βοηθήσω το παιδί μου στην έναρξη της σχολικής χρονιάς

Σε αυτό το σεμινάριο γίνεται συζήτηση σχετικά με το πώς μπορούν οι γονείς σε συνεργασία με τα παιδιά τους να αναπτύξουν υγιείς συνήθειες. Τι είναι αυτό που βοηθά τα παιδιά να προσαρμοστούν καλύτερα; Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς ώστε να αναπτύξουν τη μνήμη και την ταχύτητα ανάγνωσης στα παιδιά τους;

Δευτέρα 4/11/2019 και ώρα 18:00-20:00

Πώς να κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο;

Σε αυτό το σεμινάριο με αφορμή τα δύο βιβλία της Μαρίνας Ψιλούτσικου: «Ως πότε θα διαβάζω» και «Πώς να κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο;» συζητούνται θέματα που βοηθούν τους γονείς ώστε τα παιδιά τους να αντιληφθούν τι είναι αυτό που τους προσφέρει το σχολείο. Δίνονται πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την άρνηση του παιδιού και τι κρύβεται πίσω από αυτή την άρνηση.

Δευτέρα 2/12 και ώρα 18:00-20:00

 Παιδί και διαδίκτυο/ηλεκτρονικά παιχνίδια

Σε αυτό το σεμινάριο εξετάζεται η χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά καθώς επίσης και η αλόγιστη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών, πχ. Fortnite. Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τα παιδιά; Τι μπορούν οι γονείς να κάνουν; Πότε το διαδίκτυο είναι χρήσιμο και πότε προκαλεί προβλήματα;

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΣΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗΣ
Αφήγηση παραμυθιού κάθε Πέμπτη, ώρα 18:00
Με τη νηπιαγωγό Αρβανιτίδου Αντωνία

Πέμπτη 3/10/2019 και ώρα 18:00

 Δώσε την αγάπη /Αγγελική Βαρελά

Ο Μάνος έχει θυμώσει πάρα πολύ με τη δασκάλα του. Ακούς εκεί να πάρει από το θρανίο το φιλαράκι του, το Στάθη, και να βάλει δίπλα του ένα άγνωστο, ξανθό Πολωνεζάκι; Ο θυμός δεν του φεύγει με τίποτα, ως την ημέρα που έρχεται στην τάξη του ένας… άγιος. Είναι ο άγιος της φιλίας και βαστά ένα μήλο στο χέρι. Τι το θέλει το μήλο; Τι θα γίνει παρακάτω;
Στη συνέχεια θα φτιάξουμε μια κάρτα – μηλαράκι με ευχή για ένα φίλο!
Υλικά που θα χρειαστούν: χαρτόνια σε διάφορα χρώματα , ψαλίδια και κόλλα
Για παιδιά 6-8 ετών

Πέμπτη 10/10/2019 και ώρα 18:00

Μ ΄ αυτή την μπάλα παίζουμε όλοι! / Βενιγκέρ Μπριγκίτε

Η παρέα έπαιζε όταν ξαφνικά εμφανίστηκε ο Ρίκο και άρπαξε την μπάλα τους. Και τώρα που ο Ρίκο δεν τους δίνει πίσω την μπάλα, τι θα γίνει; Ο Μαξ έχει την ιδέα να προσκαλέσει τον Ρίκο να παίξει μαζί τους. Γιατί όταν είναι όλοι μαζί, μια μπάλα είναι αρκετή.
Στη συνέχεια θα ζωγραφίσουμε τους ήρωες ,θα γράψουμε κανόνες και θα δώσουμε έναν άλλο τίτλο στο παραμύθι!

Υλικά που θα χρειαστούν: μπλόκ ζωγραφικής ,μπογιές
Για παιδιά 6-8 ετών

Πέμπτη 17/10/2019 και ώρα 18:00

Η Μιμή με τα μεγάλα αυτιά/ Schlenz Kester.

Η μικρή Μιμή ζούσε στο ξακουστό χωριό των ποντικών. Ήταν, όμως, πάντα λυπημένη γιατί τα μεγάλα της αφτιά την εμπόδιζαν να χαρεί τα παιχνίδια, όπως όλα τα ποντίκια της ηλικίας της, αφού της δημιουργούσαν προβλήματα και όλοι την περιγελούσαν. Ως τη στιγμή που για καλή της τύχη θα συναντήσει τον πράσινο Βατραχούλη με τις μαύρες βούλες, που θα γίνει ο καλύτερός της φίλος και θα της αποδείξει πως δεν πρέπει να στεναχωριέται αλλά αντίθετα να χαίρεται γιατί με τα μεγάλα αφτιά που την έκαναν ξεχωριστή μπορούσε να κάνει πράγματα που τα άλλα ποντίκια ούτε που φαντάζονταν.
Έπειτα θα φτιάξουμε το ποντίκι και τον βάτραχο με ρολά υγείας!

Υλικά που θα χρειαστούν: χαρτόνια κόκκινο και πράσινο ,ρολό υγείας, μαρκαδόρους ή ακουαρέλα πράσινη, κόλλα και ψαλίδι
Για παιδιά 6-8 ετών

Πέμπτη 24/10/2019 και ώρα 18:00

Το ψαράκι που φορούσε γυαλιά/ Ρώσση- Ζαΐρη Ρένα.

Ο Κόλι ήταν το πιο ευτυχισμένο και το πιο χαρούμενο ψαράκι του βυθού, μέχρι που ο ψαροφθαλμίατρος του είπε πως έχει ψαρομυωπία και πρέπει να φορέσει γυαλιά. Και τότε τα άλλα ψαράκια στο σχολείο άρχισαν να τον κοροϊδεύουν. Όταν όμως πήγαν εκδρομή για να μαζέψουν θαλάσσιες ανεμώνες, ήταν ο μόνος που είδε πιο γρήγορα από όλους ένα κοπάδι από καρχαρίες και… έγινε ήρωας!
Θα φτιάξουμε ψαράκι από χαρτόνι και θα το γεμίσουμε με γκοφρέ χαρτί!
Υλικά που θα χρειαστούν: χαρτόνια σε διάφορα χρώματα , ψαλίδια και κόλλα και γκοφρέ χαρτόνια σε διάφορα χρώματα
Για παιδιά 6-8 ετών

Πέμπτη 31/10/2019 και ώρα 18:00

Όλα μη τα τρως γιατί θα γίνεις παχουλός/ Cox Phil Roxbee

Μια διδακτική ιστορία που μαθαίνει στα παιδιά ποια είναι τα αποτελέσματα της ανάρμοστης συμπεριφοράς, περνώντας τους ταυτόχρονα μηνύματα για τις πραγματικές αξίες της ζωής.
Στη συνέχεια , θα κολλήσουμε πάνω στην κυρία Υγιεινούλα και στη κυρία Ανθυγιεινούλα τα αντίστοιχα τρόφιμα

Υλικά που θα χρειαστούν: χαρτόνια σε διάφορα χρώματα , ψαλίδια και κόλλα, μαρκαδόρους , μπλόκ ζωγραφικής
Για παιδιά 6-8 ετών

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Παρασκευή 11/10/2019 και ώρα 10:00-11:00

Γνωριμία με τα αγγεία!

Τα αρχαία αγγεία αφηγούνται .. και μας ταξιδεύουν στην Αρχαία Ελλάδα

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα χαρακτηριστικά των αγγείων , τα είδη και τις χρήσεις τους !

Σκοπός του προγράμματος: Να γνωρίσουν τα παιδιά τα είδη των αγγείων , σε τι χρησίμευε το καθένα και τι απεικόνιζε κάθε φορά ,ώστε να εμπνευστούν και να διερευνήσουν περαιτέρω τους θησαυρούς της Αρχαίας Ελλάδας.

Στο πρόγραμμα αυτό, αφού δείξουμε τα διάφορα είδη αγγείων μέσα είτε από βίντεο ή φωτογραφικό υλικό συζητάμε για την μέθοδο και τα υλικά της κατασκευής τους , πού τα συναντάμε σήμερα και ποιες γνώσεις μας προσφέρουν οι απεικονίσεις τους!

Στη συνέχεια , φτιάχνουμε το δικό μας αγγείο!!.(είτε με πηλό , με χαρτοπολτό ,με χαρτοσακούλα ,με τη μέθοδο scratching , ή σαν ψηφιδωτό)

Με τη νηπιαγωγό Αρβανιτίδου Αντωνία

Για παιδιά  4 έως 10 ετών

Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

Παρασκευή 18/10/2019 και ώρα 10:00-11:00

Από την ελιά στο λάδι!

Μια διαθεματική προσέγγιση για την ελιά ,τα είδη της και το προιόν που παράγεται από αυτήν , το ελαιόλαδο

Ελιά ,μυθολογία και ολυμπιακοί αγώνες

Σκοπός του προγράμματος: Να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις και τα βιώματα των παιδιών σχετικά με την ελιά, τα προϊόντα της και τα στάδια παραγωγής ελαιολάδου.

Να μάθουμε τις αναφορές της ελιάς στην μυθολογία και την σπουδαιότητα της στην αρχαία Ελλάδα. Στο πρόγραμμα αυτό, αφού ετοιμάσουμε τη γωνιά με υλικά για την παρουσίαση του θέματος και αφήσουμε τα παιδιά να τα περιεργαστούν μιλάμε για το δέντρο δίνοντας πληροφορίες μέσα από φωτογραφίες , βιβλία ή βίντεο Στη συνέχεια φτιάχνουμε κότινους με αληθινά κλωνάρια ελιάς.

Για παιδιά 6 έως 8 ετών

Με τη νηπιαγωγό Αρβανιτίδου Αντωνία

Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

Θεατρικό Παιχνίδι

Πέμπτη 03/10/2019

Πέμπτη 17/10/2019

 Ώρα 10:00 – 12:00

 Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

 «Ο Μύθος της Περσεφόνης»

Μπήκε το Φθινόπωρο και αφού αποχαιρετήσαμε πάλι το γαλάζιο ουρανό, τη ζεστή θάλασσα και τα μυρωδάτα καλοκαιρινά φρούτα, υποδεχόμαστε τα πρωτοβρόχια, τα σύννεφα, τον κρύο αέρα, και τα κίτρινα φύλλα… Μα γιατί άλλαξε πάλι ο καιρός… Τι ωραία που θα ήταν να έχουμε συνέχεια καλοκαίρι..Και αν σας έλεγα πως όλα αυτά ξεκίνησαν μια ωραία μέρα που η όμορφη Περσεφόνη μάζευε λουλούδια σε ένα καταπράσινο λιβάδι; Ακολουθώντας τη γλυκόπικρη ιστορία της Περσεφόνης, διασκεδάζουμε, παίζουμε θέατρο και μαθαίνουμε τις εναλλαγές των εποχών

Υλικά που θα χρειαστούν: ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής, φύλλα δέντρων, κόλλα

Για παιδιά: 6 έως 8 χρονών.

Με τη θεατρολόγο Μαρία Τωμαζινάκη

Τρίτη    22/10/2019

Πέμπτη 31/10/2019

 Ώρα 10:00 – 12:00

«Όταν ο Λύκος Πεινάει»/Naumann-Villernin Christine»

Ήταν μια φορά και έναν καιρό ένας λύκος κακός, λαίμαργος και τρομακτικός. Έδμονδος Ευπατρίδης ήταν το όνομα του, και συνέχεια έψαχνε κάτι, να βάλει στη κοιλιά του .Μια μέρα του μύρισε ένα κουνελάκι τρυφερό, αφράτο και λαχταριστό, Και ψάχνει τρόπο στο πιάτο του το έρμο να το βάλει , μα μήπως τελικά ανάγκη είχε άλλη;

Ελάτε να γνωρίσουμε αυτόν τον λύκο τον κακό μα από τους άλλους τόσο διαφορετικό, να παίξουμε μαζί του και τελικά να αποκτήσουμε έναν καινούργιο φίλο

Υλικά που θα χρειαστούν: χαρτόνι, ψαλίδι, μαρκαδόροι, κόλλα

Για παιδιά: 4 έως 7 χρονών

Με τη θεατρολόγο Μαρία Τωμαζινάκη

Παρέα με τη συγγραφέα

Πέμπτη 10/10/2019 και ώρα 10:00

“Το ξεχασμένο κλειδί” / Εύα Κασιάρου

Η συγγραφέας θα παρουσιάσει το βιβλίο της

Η γιαγιά του εντεκάχρονου Χρήστου Αχτάρη αναγκάζεται να εγκαταλείψει το διαμέρισμά της στον οδό Ολυμπιάδος της Θεσσαλονίκης, λόγω της πυρκαγιάς που ξεσπάει στον κάτω όροφο. Φτάνοντας στο σημείο ο γιός της, ο εγγονός της και ένας φίλου του, ο Μανόλης, την εντοπίζουν να στέκεται αποσβολωμένη και αμήχανη. Το γέρικο πρόσωπό της είχε μέσα στην αγριότητα του σκηνικού, μια ιδιαίτερη γλύκα. Στα χέρια της κρατούσε ένα παλιό ξεθωριασμένο γκρι παλτό με τόση στοργή λες και κρατούσε ένα νεογέννητο μωρό…
Ένα μικρό κλειδί, που από ένα τυχαίο γεγονός θα βρεθεί ραμμένο με επιμέλεια στο στρίφωμα του παλτού, θα γίνει η αιτία να διηγηθεί η γιαγιά σε όλους τον παιδικό της έρωτα με ένα Εβραιόπουλο, τον Ιάκωβο, που χάθηκε στα στρατόπεδα των Γερμανών κατακτητών, και να βρουν ένα δαχτυλίδι καλά κρυμμένο. Ένας αγώνας ξεκινά με σύμμαχο τον εγγονό της και τον φίλο του να εντοπίσουν τον Ιάκωβο και να του παραδώσουν το δαχτυλίδι.
Θα καταφέρουν άραγε μετά από τόσα χρόνια να τον εντοπίσουν ζωντανό;
Μια ιστορία παιδικής αγάπης που μας ταξιδεύει στην παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ιστορία της.

Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

Εργαστήριο ζωγραφικής στη παιδική βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης!

Από 2 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη 6.00μμ. «Σχεδιάζουμε ζωάκια»
Μαθαίνουμε να δουλεύουμε το μολύβι σχεδιάζοντας μικρά και μεγάλα ζωάκια.
Υλικά που θα χρειαστούν: μολύβι 4Β, μολύβι 2Η, μπλοκ ζωγραφικής και σβήστρα.
Από τη δεύτερη συνάντηση και μετά θα χρειαστούν και χρώματα (ξυλομπογιές κατά προτίμηση).
Με την εικαστικό Ελπίδα Χαρακτσή
Για παιδιά Δημοτικού (μέχρι δέκα παιδιά)
Με προεγγραφή
Το εργαστήριο αποτελείται από 6 συναντήσεις στις οποίες θα ζωγραφίσουμε:
1) σκυλάκι
2) γατούλα
3) παπαγαλάκι
4) ζωάκια της θάλασσας
5) ελέφαντα
6) άλογο
Οι εγγραφές άρχισαν..Το τηλέφωνο της βιβλιοθήκης είναι. 2310514780..Τηλεφωνήστε όσοι ενδιαφέρεστε ..

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗΣ
Γρ. Κολωνιάρη 23
Τ.κ.54629
Τηλ.2310514780
p.vivlio.xirokrinis@thessaloniki.gr
https://www.facebook.com/pbibjir

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ